Hlavní obsah

ANO a ČSSD se chtějí zbavit náměstka Stropnického

– Praha • Aktualizováno

Vyměňte náměstka primátorky Matěje Stropnického, vyzvaly ve čtvrtek magistrátní ANO a ČSSD pražskou Trojkoalici SZ, KDU-ČSL a STAN. Ta to odmítla, k věci však má zaujmout postoj do 14 dnů, nejdéle do 10. září, kdy se sejde zastupitelstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ)

Článek

Zdůvodněním požadavku nejsou pražské stavební předpisy, ale Stropnického vystoupení v médiích. „Tady nejde o zasahování do personálních věcí Trojkoalice, tady jde o fungování rady. Rada si nemůže dovolit mít nějaké volné radikály, v podstatě pobíhající po médiích a kritizující ostatní členy rady za jejich práci. Přičemž on tu práci nestíhá, dělá ji nekvalitně,“ prohlásila po čtvrteční schůzce primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Stalo se to ve chvíli, kdy je Stropnický na dovolené. „My bychom byli rádi, kdyby pana Stropnického nahradil někdo jiný, případně našli nějaké jiné řešení. Neumím si představit, že bychom dále trpěli, co pan Stropnický vyvádí,“ dodala primátorka s tím, že chce stávající koalici zachovat, a proto volí „mírný požadavek“.

K ANO se připojila ČSSD, její pražský šéf Miloslav Ludvík si postěžoval na jednostrannou mediální ofenzívu, údajné Stropnického lži a urážky. „Jestli je tam člověk, který neustále koalici zpochybňuje, řekli jsme Trojkoalici, že v takovém případě asi těžko můžeme fungovat. Řekli jsme, že o koalici máme zájem, a to znamená, že si to musí Trojkoalice vyřešit u sebe,“ uvedl Ludvík.

Strany Trojkoalice se poradí

Šéf klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) uvedl, že požadavek vyjednavači odmítli. „Teď prostě následuje nějaké 14denní období, kdy budeme jednat,“ řekl Štěpánek. „Odpověď bude známa za 14 dní,“ dodal. Minulý týden klub Trojkoalice Stropnického nabízenou rezignaci odmítl.

Pražští lidovci zůstávají podle svého šéfa Jana Wolfa součástí klubu Trojkoalice. Podle Wolfa je ale potřeba dospět k závěru, „který bude akceptovatelný pro naše koaliční partnery. Já si myslím, že koalice má opodstatnění, aby zůstala. V opozici nevidím žádnou budoucnost, opozice je rozbitá,“ uvedl k uspořádání na magistrátu.

O věci se musejí poradit i STAN, uvedla jejich pražská šéfka Jana Plamínková. „Pro nás je požadavek, jak byl ultimativně nastaven, novinkou. Nečekali jsme to,“ konstatovala. Zopakovala, že u pražských stavebních předpisů podle názoru Trojkoalice chybovala primátorka Krnáčová.

Nejtěsnější většina může být problém

Koalice bez odpadlíků z TOP 09 disponuje nejtěsnější většinou 33 z 65 hlasů. Vyměnit koaličního radního bez toho, aby v zastupitelstvu hlasoval pro svého nástupce, se zdá nemožné. Klub ANO na to podle svého předsedy Michala Haška myslel, když žádal Trojkoalici o „neprodlené řešení“. „Současně žádáme o to, aby zajistila dostatek hlasů v zastupitelstvu,“ uvedl Hašek.

Odpovědi na otázku Práva, zda má jít pouze o Stropnického, nebo je v sázce širší rošáda, se vyhnul. „Nechci komentovat, nebylo o tom hovořeno,“ řekl Hašek. Vyjednavači stran Krnáčová i Ludvík popřeli, že by u opoziční TOP 09 či ODS sondovali, zda by nenahradily v radě Trojkoalici.

Pozice primátorky je nejistá

Stropnický se dostal do konfliktu s primátorkou kvůli pražským stavebním předpisům, které připravoval, ale Krnáčová minulý týden nečekaně předložila vlastní návrh. Trojkoalice již dříve uvedla, že bude chtít od primátorky slyšet, proč převzala stavební předpisy do své gesce.

Krnáčová označila Stropnického za neschopného. Ten jí naopak tvrdí, že její návrh vypadá, jako by jej psali developeři.

V poslední době se spekuluje i o nepevné pozici Krnáčové. Nahradit by ji prý mohla dosavadní náměstkyně pro finance a rozpočet Eva Kislingerová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám