Hlavní obsah

Ze zašlého půvabu chátrajícího hotelu běhá mráz po zádech

Novinky, fis

Bývaly tu nejmodernější technologické vychytávky své doby, obrovský prostor a přepych. Hotel Baker v americkém Texasu je už desítky let prázdný, svého času přitom býval oblíbený. Dnes se tady sloupává omítka, zbylé vybavení chátrá a rozpadá se na kusy.

Chátrající hotel v americkém Texasu

 
Článek

Čtrnáctipatrový hotel v městečku Mineral Wells v texaském okrese Palo Pinto v první polovině minulého století šokoval svým pokrokovým zařízením. Nechal ho tady postavit hotelový magnát Theodore Brasher Baker, jehož jméno hotel nese dodnes. Slavnostní otevření se uskutečnilo v listopadu 1929.

Hosté se v hotelu Baker těšili příjemnému luxusu. Měli k dispozici velký bazén, prostorný taneční sál a mohli si tu také zahrát bowling. Budova se 450 pokoji byla navíc od 40. let plně klimatizovaná. Další moderní vymožeností bylo napojení světel na dveře. Jakmile hosté opustili pokoj a zamkli, světla se automaticky zhasla.

Konec zlaté éry

Do Mineral Wells lidé mířili za léčivými prameny. Ve zdejším hotelu se ubytovaly i některé známé osobnosti jako například hudebník Glen Miller nebo herec Clark Gable. Popularita lokality i hotelu ovšem po letech začala klesat. Uživit provoz obří budovy bylo čím dál těžší.

Na konci dubna 1963 byl hotel uzavřen, posléze znovu otevřen, ale pokusy o obnovení úspěšného provozu byly marné. A tak byl hotel začátkem 70. let uzavřen definitivně. Od té doby se objevují různé snahy a iniciativy na rekonstrukci chátrající stavby. Zda k ní někdy skutečně dojde a v jakém rozsahu, je zatím ve hvězdách. Pro turisty je však opuštěný hotel velmi atraktivní i v tomto stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám