Hlavní obsah

Váháte s cestou do Tuniska? Nemusíte mít obavy

Právo, Jana Veselá

Do Tuniska se pomalu vrací turisté. Země láká klidnými přímořskými letovisky, čistým mořem a přátelskými obyvateli. V poslední době i velmi sympatickými cenami. Jsou důvody k obavám? Rozhodně ne!

Článek

Nedávné nepokoje výrazně změnily politickou situaci v zemi. Jasmínová revoluce s sebou ale přinesla kromě změn ve vnitřní politice země i výrazný odliv turistů. Cestovní ruch klesl téměř o polovinu a jen pozvolna se opět probouzí  k životu. Zároveň s vypjatou situací zápasí Libye, v Egyptě se situace výrazně zklidnila.

Před několika dny jsem se z Tuniska vrátila. Situace v zemi je klidná. Čeští  turisté velmi často tráví celou dovolenou v hotelových komplexech, kde je naprostý klid a všechno jako dřív. Bazény, animační programy, večerní diskotéky, všechno pomalu ožívá.

Na ulicích je běžný každodenní ruch, lidé posedávají v kavárničkách a klidně se baví. Tu a tam se sice objeví skupinka vojáků, kteří klidným krokem procházejí okolo, ale je to spíš symbolické. Vojáci teď fungují místo policie, protože se v průběhu revoluce přidali na stranu demonstrantů. Policie ztratila důvěru lidí, při nepokojích stála na straně bývalého režimu a stala se nepopulární.

Přímořská letoviska

Hammamet, Sousse, Monastir, Mahdia, Nabeul - to všechno jsou známá místa, kam naši turisté s oblibou jezdí. Stejně jako na Djerbu. V uličkách medíny ve většině z nich vás budou lákat obchodníci stejně jako dřív. S neobratnými a trochu komickými pokusy o češtinu se snaží přesvědčit každého o tom, že právě jejich krámek je nejúžasnější a zboží v něm nejlevnější.

Formulky "všechno za dinár" nebo dokonce "zadarmo" zní ze všech stran. Jakmile podlehnete a vstoupíte, jste lapeni do obvyklého procesu smlouvání, které není nepřátelské, ale  je spíš zábavnou hrou, která krátí čas. Dnes jen o trochu naléhavěji, protože turistů je v uličkách opravdu výrazně méně.

Naslouchejte průvodcům

Průvodci na jednotlivých místech jsou informováni o tom, co se kde děje. Obecně zatím platilo, že pobřeží je zcela klidné, vnitrozemí může být pro individuální cestování trochu složitější. Ale na většinu výletů se jezdí, můžete se podívat po římských památkách, jet na výlet do Kartága, na Sidi Bou Said, do Muzea Bardo s nádhernou sbírkou mozaiky, do Muzea hudby v paláci d'Erlanger, En-Nejma Ez-zahra, na kopci naproti Sidi Bou Saidu...

Tunisko vyšlo vstříc uprchlíkům z Libye a Egypta a vznikly utečenecké tábory na jihu země. Jsou tu díky solidaritě Tunisanů, kteří se snaží sousedům pomoci. Tato místa jsou ale až pod Tetaouine, tedy přes 600 km daleko od turistických letovisek na pobřeží a více než 150 km od ostrova Djerba.

Zbytečné obavy

Byli jsme v zemi téměř týden, projeli jsme desítky kilometrů a všude to bylo velmi podobné. Klid, pohoda, krásné počasí, teplé a příjemné moře a opravdu málo cizinců. Turisté si dávají na čas, mnozí letos už nakoupili zájezdy do  jiných destinací. Pro ty zatím nerozhodnuté je tu odpověď. V Tunisku je klid a je tu krásně. A zájezdy asi nikdy nebudou tak dostupné.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Angelikou do tuniského Sidi Bou Said

Malebné modrobílé městečko trochu připomíná řecký ostrov Santorini. Pokud se rozhlédnete pozorněji, možná zjistíte, že jste tuniský Sidi Bou Said už někde...

Výběr článků

Načítám