Hlavní obsah

V Římě poprvé otevírají turistům podzemní prostory Kolosea

Novinky, Lucie Poštolková

Od pátku mohou turisté vstoupit do útrob nejznámější římské památky. Navíc se otevře také horní třetí řada hlediště. Návštěvníci se tak dostanou do míst, odkud byla vypouštěna dravá zvěř i přicházeli gladiátoři. Informovala o tom agentura Reuters. Na Koloseu pracovali restaurátoři a technici několik měsíců. Původně se mělo otevřít už v srpnu.

Článek

Podzemí římského amfiteátru, který byl dokončen v roce 80 našeho letopočtu, nebylo nikdy otevřeno veřejnosti. Díky restaurátorským pracím byl ale vytvořen dostatečný prostor, aby si lidé mohli pohodlně projít temným podzemním bludištěm.

Ředitel Kolosea Rossella Rea říká, že tudy projde každý den 18 tisíc lidí, a proto nebyl dostatek prostoru, aby si každý prohlédl monument příjemným způsobem. "Museli jsme nakombinovat požadavky organizátorů Kolosea s potřebami návštěvníků," řekl Rea.

Foto: Právo

Aréna Kolosea

Koloseum nechal postavit římský císař Vespasian. Uvnitř bylo 50 000 sedadel pro diváky, kteří sem chodili sledovat gladiátorské zápasy, někdy popravy nebo námořní bitvy. Nejvyšší třetí patro bylo zastíněné baldachýnem, aby chránilo diváky před přímým sluncem.

Útroby Kolosea byly užívány k ubytování divokých zvířat, předtím než byla vypuštěna do arény. Podzemní chodby také vedly ke gladiátorské škole boje, další pak byly používány pro přesun mrtvých těl.

Rekordní návštěvnost

"Otevření nových prostor Kolosea je báječná příležitost ukázat lidem sektor, který byl vždy skrytý jejich pohledu," řekl architekt Piero Meogrossi. "Mluvím o podzemí a nejvyšších sedadlech, na kterých bylo umístěno na 240 plachet, které stínily na tribuny s diváky."

Tento rok navštívily Koloseum více než čtyři milióny lidí. Italský ministr věří, že by mohl zájem o amfiteátr ještě vzrůst s otevřením nových prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Poblíž Říma objevili další, malé koloseum

Senzační objev učinil tým britských archeologů v antickém přístavu Portusu poblíž Říma: malé koloseum pro zhruba dva tisíce diváků. Svými parametry 42 metrů...

Římské Koloseum trpí rakovinou kamene

Nejznámější římské dominantě Koloseu, které ročně navštíví 3,5 miliónu lidí, hrozí zkáza. Podle listu Corriere della Sera trpí slavný amfiteátr především...

Jak šikmá věž v Pise přežila svou smrt

Hrdí obyvatelé toskánské metropole Pisy rádi věří, že jejich proslulou šikmou věž – zvonici Torre Pendente – zachránil sám bůh. Z lásky k jejich městu. Vždyť...

Výběr článků

Načítám