Hlavní obsah

V Bílých Karpatech vznikly nové, strojově upravované běžecké tratě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žítková

Běžkaři se radují, v Bílých Karpatech u Žítkové na Uherskohradišťsku vznikly tři strojově upravované okružní tratě. Výchozím i cílovým bodem okruhů je nedávno otevřený Hotel Kopanice v Žítkové, který se o jejich údržbu stará.

Foto: Profimedia.cz

Bílé Karpaty

Článek

„Připravili jsme pro běžkaře tři různě těžké okruhy, dva o délce 6 kilometrů a jeden dlouhý 9 kilometrů. Sněhové podmínky jsou u nás nyní ideální, proto zveme všechny příznivce tohoto zimního sportu, aby si jej přijeli vychutnat do kouzelné krajiny Bílých Karpat,“ uvedla Marcela Paveláková z Hotelu Kopanice.

Nejméně náročný běžkařský okruh s mírným převýšením vede po hřebeni zvaném Bedové, z nějž lze na protější západní straně zahlédnout roztroušenou zástavbu obce Vyškovec a při pohledu východním směrem panorama slovenských hor.

Naučné stezky Okolo Kopanic

Středně těžký okruh vede k bývalému vojenskému objektu a v nejvyšším bodě nabízí opět výhled na hory nad slovenským obzorem. Část nejdelšího okruhu je souběžná se známou běžkařskou tratí vedoucí do obce Pitín. Stopa vede mj. kolem Kaple Panenky Marie Kopanické až do dolní části Žítkové, cestou také míjí informační panely naučné stezky Okolo Kopanic.

Obec Žítková leží na moravsko-slovenském pomezí blízko Starého Hrozenkova, uprostřed Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, zcela stranou běžného ruchu a silničního provozu. Nejen pro běžkaře je atraktivní díky romantické krajině a zejména úplnému klidu, v zimě nabízí řadu okouzlujících výhledů do okolí.

Pokud dáváte přednost sjezdovkám nebo chcete střídat běžky a sjezdovky, můžete navštívit areál Mikulčin vrch, který se nachází nedaleko Žítkové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám