Hlavní obsah

Z unikátní rozhledny v Albrechticích shlíží lidé i do Polska

Právo, Denisa Telaříková

Město Albrechtice na Bruntálsku se pyšní novou originální rozhlednou, která vznikla propojením dvou nepoužívaných anténních věží. Unikátní rozhlednu, z níž se lidé mohou kochat pohledem na Krnov, Opavu, Polsko, ale také na Praděd a Lysou horu nechala postavit obec ve spolupráci s dalšími dvěma partnerskými městy.

Foto: Archiv, Právo

Město Albrechtice má originální rozhlednu, která nabízí mnoho panoramatických výhledů.

Článek

Celkové náklady na projekt, v rámci něhož vzniknou ve třech příhraničních česko-polských městech tři stavby, činí 14 miliónů korun. Město Albrechtice získalo dotaci 7 miliónů korun, přičemž samotná albrechtická rozhledna stála 5,3 miliónu korun. Dotaci na projekt získaly tři obce z Operačního programu přeshraniční spolupráce 2007-2013 Česká republika – Polská republika.

„V rámci česko-polského projektu už je v provozu nová rozhledna v polském městě Gdynia Biala, která zde vznikla přestavbou vodárenské věže. Naše rozhledna vznikla jako druhá, třetí stavbou bude hvězdářská observatoř v Glogówku,“ informoval Právo starosta Města Albrechtice Luděk Volek (SNK-ED) s tím, že slavnostní otevření jejich rozhledny se uskutečnilo právě ve čtvrtek odpoledne.

Příprava a přestavba zabrala dva roky

Starosta dále uvedl, že nová rozhledna je vysoká 25 metrů a nachází se na česko-polských hranicích mezi Městem Albrechtice a Biskupicemi. „Je to originál, který nikde jinde zcela jistě nenajdete. Dvě anténní věže jsme odkoupili za tisícovku od Telecomu, který je po revoluci přestal využívat. Obě věže nyní spojil ocelový most dlouhý 16 metrů a vážící zhruba 6 tun,“ popisoval Volek.

Dodal, že přestavba dvou anténních věží na rozhlednu začala letos na jaře a skončila teď v září. „Příprava celého projektu však začala už před dvěma roky,“ upozornil starosta.

Město Albrechtice doufá, že nová originální rozhledna přiláká do obce, ale i do celého příhraničního regionu další turisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám