Hlavní obsah

Tipy na víkend: Květinový koberec, generál Laudon, vinobraní i svíčková

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První zářijový víkend bude patřit hradům a zámkům, které se o sobotní noci otevřou. Pražský hrad se pochlubí produkčními zahradami a pozve vás na vinobraní. Generál Laudon se vrací do Nového Jičína. Hostýnskou magistrálou se prožene Yetti. Pro gurmány se chystá mistrovství ve vaření svíčkové či rybářské závody. Na Staroměstském náměstí se rozvine květinový koberec a v pražské zoo budou slavit křtiny levharta obláčkového.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Točník bude otevřen běhěm sobotní Hradozámecké noci.

Článek

Květinový koberec na Staroměstském náměstí

Koberec z pravých belgických begonií ozdobí v pátek pražské Staroměstské náměstí. Z živých květin bude vytvořen ornament inspirovaný secesí, který doplní znak hlavního města Prahy a logo Evropské unie. Floristický skvost, který je obdobou tradiční bruselské výzdoby, budou moci Pražané a návštěvníci české metropole obdivovat do neděle.

Obraz, který vznikne podle předlohy belgického designéra Antoina Durieuxe, bude "utkaný" z okvětních lístků begonií. Plochu zhruba 500 metrů čtverečních zaplní asi 150 000 květin. Instalace přijde zhruba na 800 tisíc korun.

Křtiny v Zoo Praha 

V pražské zoo pokřtí v neděli půlroční mládě levharta obláčkového. Kmotrou mu bude Hana Maciuchová. To, jaké dostane mladý levhart jméno, se dozvíte ve 14 hodin v Pavilónu kočkovitých šelem.

O víkendu budou mít návštěvníci první příležitost prohlédnout si nový pár tapírů čabrakových – ohrožených lichokopytníků, jejichž chov je opravdovou raritou. www.zoopraha.cz

Pokusy o české rekordy

V sobotu ve 14 hodin se ve Strakonicích v Podskalí u řeky Otavy, pod pivovarem pokusí o nejdelší řadu z berušek nakreslených v průběhu dvou hodin na papírové podtácky. Vznikne dlouhatánská řada berušek zavěšených na šňůře. Akce probíhá v rámci "Loučení s prázdninami".

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se v sobotu od 14.00 hodin bude tvořit největší pohlednice koní v rámci 12. Mezinárodní výstavy o koních a lidech Koně v akci. Předpokládaná délka obří pohlednice by měla být dva metry.

Na zámku Nová Včelnice se pokusí o překonání českého rekordu o nejvíc sešlápnutých PET lahví v kontejneru. Bude se jednat o PET lahve o objemu 1,5 litru, o žlutý kontejner s objemem 1100 litrů a o snahu dostat do něho více než 1026 "petek", což je hodnota stávajícího rekordu. Pokus má upozornit na potřebu sešlapování PET lahví do co nejmenšího objemu, protože to pak znamená menší množství jízd svozových vozidel. Čím víc lidí sešlápne PET lahve a čím pečlivěji, tím déle bude trvat než se kontejner zaplní a tím méně bude muset vozidlo přijíždět. A i to je ekologie.

V amfiteátru zámeckého parku Velká Bystřice na Olomoucku se během nedělního poledne sejde několik set Hanáků. Chtějí vytvořit rekord nejvíce krojovaných Hanáků zpívajících píseň Či só hode na jednom místě.

V pražském paláci Žofín se v neděli sejdou v 17.00 hodin nadšenci bubnování. Připravují rekord, kde bude hrát nejvíc seniorů dohromady pomocí ozvučných trubek boomwhackers světoznámou Beethovenovu skladbu Óda na radost. Skladba bude s řádově stovkami účastníků secvičena během jedné hodiny pomocí metody "korporátní bubnování". Každý ze zúčastněných bude v orchestru řízeném Jiřím Vokáčem Čmolíkem představovat jeden tón - jednu trubku. Pomocí souhry s "dirigujícím" vytvoří v pravý čas svůj tón, který spolu s ostatními vytváří melodii Ódy na radost. Melodie musí být zahraná plynule tak, aby každý posluchač Ódu na radost rozpoznal.

Hradozámecká noc

První Hradozámecká noc proběhne ze soboty na neděli na 37 českých hradech a zámcích. Kromě nočních prohlídek připravili kasteláni také happeningy a různé doprovodné akce. Program začíná v 18 hodin a končí v noci ve dvě hodiny. Můžete se vydat například na Točník, Švihov, Rožmberk, Žleb, Bučovice. Úplný seznam najdete na stránkách www.hradozameckanoc.cz.

Vinobraní a otevření Královských zahrad

Pražský hrad historicky poprvé o víkendu zpřístupní tzv. produkční zahrady, které slouží jako zázemí hradních zahradníků a místo, kde se pěstuje 72 druhů okrasných rostlin pro výzdobu Pražského hradu při protokolárních akcích.

Produkční zahrady budou otevřeny oba dva dny od 10.00 do 15.00 hodin. Přístup do zahrad bude bránou za Jízdárnou. Návštěvníky  pozdraví manželka prezidenta Livia Klausová, která bude podepisovat knihu „Zahrady Pražského hradu“.

Navíc se bude o víkendu od 11.00 do 17.00 hodin v Královské zahradě a Míčovně Pražského hradu konat 5. ročník tradičního vinobraní. Návštěvníkům budou hrát folklórní soubory, mj. Hradišťánek, cimbálové muziky Sudovjan a Cifra. Do historie pak diváky v neděli zavede vystoupení šermířské skupiny Dominik. Vstup na vinobraní i do produkčních zahrad je zdarma. www.hrad.cz

Městské slavnosti uctí vojevůdce Laudona

Tradiční městské slavnosti v Novém Jičíně se ponesou ve znamení známého vojevůdce Gideona Ernsta von Laudona, který ve městě před 220 lety zemřel. Dvoudenní slavnosti města vyvrcholí bitvou, které se účastní necelých 300 účinkujících. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku vojenského ležení, které by se mělo přiblížit reálné situaci. Pro děti bude připravena i jízdárna, kolotoče, houpačky, střelnice, všechno dobově historické.

Odhalen bude během oslav také památník slavným novojičínským rodákům. Slavnosti nabídnou i řadu kulturních vystoupení, městský trh nebo ohňostroj. Největším vyvrcholením bude bitva Dobytí Bělehradu, která zobrazí vývoj rakousko-osmanské války. Předzvěstí slavností bude už v pátek otevření výstavy Generál Laudon jede přes vesnici... v budově Staré pošty, kde si zájemci budou moci prohlédnout například kopie vojenských plánů, které kreslil samotný vojevůdce. www.novy-jicin.cz

Podzámecká zahrada z loďky či šlapadla   

Areál Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži láká na projížďky loďkou či na šlapadle. Z paluby uvidíte krásy Podzámecké zahrady, která je společně se zámkem a další kroměřížskou Květnou zahradou zapsána na seznamu UNESCO. Nástupní molo s půjčovnou vzniklo u největšího zámeckého Dlouhého rybníku, u Rybářského pavilónu. K dispozici mají šlapadla, rybářské kanoe a pramice. Pramice jsou ideální zejména pro větší skupiny či rodiny. Půjčovna lodí a šlapadel pro výletní plavby na Dlouhém rybníku je v provozu denně od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin. V případě špatného počasí je provoz omezen. www.zamek-kromeriz.cz, www.pristavkromeriz.cz

Noční pochod s Yettim Hostýnskou magistrálou

Tajemný Hostýnský Yetti se znovu ukáže vyvoleným. A tentokrát v noci. Odvážní zájemci se mohou vypravit s Yettim na noční pochod Hostýnskou magistrálou v sobotu večer. „Sejdeme se ve 20 hodin na Trojáku a odsud vyrazíme v doprovodu portášů na vrchol Bludný. Účastníky čeká táborák s opékáním špekáčků, country hudba a také překvapení. Akce je dobrodružná, ale bezpečná a vhodná i pro starší děti, pro které budou připraveny soutěže,“ uvedla Barbora Janečková ze spolupořádající radnice v Bystřici pod Hostýnem. Akce se koná za každého počasí.

Páteřní trasa magistrály dlouhá 19 kilometrů začíná na Hostýně ve Zlínském kraji a končí v místě zvaném Lázy. Na sedmi místech ji kříží odbočky na „vedlejší“ trasy. www.hm52.cz, www.mubph.cz

Slavnosti královny Elišky

Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové jsou příležitostí, jak se vrátit v čase do raného středověku, gotiky, renesance, baroka či devatenáctého století. Středověký jarmark v pátek a sobotu s doprovodným programem nabídne vystoupení hudebníků, tanečníků, kejklířů či ukázky práva útrpného. V Šimkových Sadech – Na Šancích se uskuteční rytířská klání na koních. Program bude zpestřen vystoupením pouličních divadel a ukázkami šermířského umění středověkých rytířů. Atmosféru celé akce podtrhne rytířské ležení, jehož centrem bude stylově vybavený rytířský stan, středověká lazebna či katovna, ve které nebude chybět kláda či natahovací žebřík. www.armentum.cz

Rybářské závody na Luhačovické přehradě

Luhačovickou přehradu v Pozlovicích čeká vypouštění a čištění, předtím se tu ale uskuteční tradiční podzimní rybářské závody, které pořádá Rybářský svaz Luhačovického Zálesí. V sobotu 4. září se uskuteční 39. ročník podzimních rybářských závodů mládeže, kterého se mohou zúčastnit malí lovci ve věku od 5 do 16 let. Pro dospělé pak bude 63. ročník závodů ve dnech 11. a 12. září.

Luhačovická přehrada je v současné době velmi kvalitně zarybněná množstvím trofejních kaprů. Lovit se ale budou i další ryby, které v přehradě žijí, včetně sumců. www.rybari-luhacovice.cz, www.pozlovice.cz, www.luhacovice.cz

Večerní prohlídky s koncertem

Zámek v Náměšti nad Oslavou na Vysočině nabídne v rámci projektu sobotní Hradozámecké noci tři mimořádné prohlídky s rozšířeným výkladem o zdejších hudebních tradicích. Závěrem prohlídky čeká návštěvníky malý varhanní koncert z děl barokních skladatelů, který v zámecké knihovně zahraje kastelán Marek Buš. Začátky mimořádných prohlídek jsou v 18, 20 a ve 22 hodin, délka prohlídky s koncertem bude asi 80 minut. Vstupné zůstává v základní výši. www.zamek-namest.cz

Tvůrčí dílna a stezka odvahy

V kostele sv. Víta v Zahrádce u nádrže Švihov připravilo Občanské sdružení Přátelé Zahrádky od 19 hodin zajímavý program pro děti i dospělé. Kromě komentovaných prohlídek kostela budou připraveny tvůrčí dílny, stezka odvahy, troubení a zpěv z kostelní věže, pásmo vzpomínek a pověstí ze Zahrádky. Kostel se nachází v bývalé obci Zahrádka, dnes už zrušené kvůli stavbě přehradní nádrže Švihov na řece Želivce. Nejbližší obcí je Dolní Paseka, přes kterou vede silnice č. 130 dále do Kamenné Lhoty a Ledče nad Sázavou. Vstupné dobrovolné. www.zahradka.euweb.cz

Street-party v Chebu

Architekti z ateliéru A69, který je autorem návrhu nové pěší zóny v Chebu, ji chtějí oživit netradiční street-party, kterou pořádají v pátek večer. Jejím cílem je ukázat lidem možnosti, které nový bulvár nabízí a ponouknout je k tomu, aby jej více využívali i večer.

Street-party má zpestřit hudba, k dokreslení atmosféry se využijí i moderní LED-diodové světelné sloupy, které jsou na pěší zóně umístěny. www.mestocheb.cz

Koncert, kde si zahrají všichni

V pátek od 20 hodin se v Poděbradech uskuteční amatérský rockový koncert, kde sami dobrovolníci z publika zahrají jako rockové hvězdy. Během krátké doby je vyškolí zkušení hudebníci a lidé si tak budou moci vyzkoušet netradiční zážitek. www.jackliveshere.cz

Oslavy chmelu a piva 

Velkolepé oslavy chmelu a piva slibuje už 53. ročník Dočesné v Žatci. Právě díky kvalitnímu žateckému chmelu je české pivo tak výjimečné. Ochutnávat se bude více jak 40 druhů piv od českých a zahraničních pivovarů. Kromě tradičních soutěží, jako jsou například tanec s korbelem na hlavě nebo ruční česání chmele, se návštěvníci mohou těšit na bohatý kulturní program. Pro širokou veřejnost zde mimo jiné zahrají Miroslav Žbirka, David Koller, Láďa Křížek a Kreyson, Schovanky, Laura a její tygři a mnoho dalších. www.docesna.cz

Den otevřených dveří ve Starobrnu

Organizátoři dnu otevřených dveří pivovaru Starobrno v Brně lákají na padesátimetrový jeřáb, na kterém si zájemci budou v sobotu moci vychutnat pěnivý mok.

Kromě historie, tradice a procesu vaření piva se návštěvníci seznámí s varnou a jedinou českou stáčecí linkou, na níž se pivo plní do plastových obalů. Pro návštěvníky je připraven i kulturní program. Na akci, kam je vstup zdarma, vystoupí hudební skupiny Mig 21, All X, Vypsaná fixa nebo zpěvačka Lenka Dusilová. Program začíná v sobotu od 14.00 hodin. www.starobrno.cz

Babí léto na Soláni nabídne folklór

Folklórní festival Soláň 2010 -  Babí léto na Soláni se uskuteční ve dnech 3. až 5. září v přírodním amfiteátru u horského hotelu Čarták, ve Zvonici na Soláni a ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Soubory a cimbálové muziky svými písněmi a tancem přiblíží návštěvníkům folklór a lidové tradice nejen Valašska, ale i ostatních oblastí Moravy. Zahajovací koncert se koná v pátek.

V sobotu se vedle vystoupení souborů uskuteční přehlídka tanečníků odzemku a komorní hudební pořad Jana Rokyty či učednická dílna tradičních rukodělných prací. Po celý den zde budou předvádět svoji zručnost řemeslníci různých oborů s možností zakoupení celé řady tradičních valašských výrobků. V neděli se dění festivalu přesune ke Karlovskému muzeu ve Velkých Karlovicích. www.zvonice.eu

Skokové derby

Babí léto na Východní Moravě bude ve znamení koní. Jejich milovníci se mohou vydat na nejrůznější závody, výstavy či soutěže. V sobotu se koná skokové derby v Pravčicích u Hulína, můžete se vydat i na Dožínky Zlínského kraje v Kroměříži. www.hyje.cz

Mezinárodní přehlídka koní

V Pardubicích proběhne od pátku do neděle mezinárodní přehlídka koní. Záměrem výstavy je představení současného chovu koní v České republice a všech s ním souvisejících aktivit, s připomenutím jeho tradičních základů. V sobotu bude vyhlášen výsledek ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2010, o Cenu AFI Palace Pardubice. O titul nejsilnějšího koně se utkají plnokrevníci v celostátní soutěži v těžkém tahu. Připravena je pro ně soutěž v ovladatelnosti s kládou a samozřejmě nedělní soutěže v orbě.

V doprovodném programu uvidí návštěvníci western (ve všech podobách), aktivně jezdit bude Pony express, skokové koně čeká Malá cena Pardubic i finále Ligy zemědělských škol o pohár ministra školství a spřežení absolvují vozatajské soutěže. www.pardubice-racecourse.cz

Čejkovické bylinkové slavnosti 

Čejkovice u Hodonína připravily na neděli Čejkovické bylinkové slavnosti pro znalce a milovníky bylinek a koření, na nichž budou moci návštěvníci ochutnat a zakoupit různá koření, čaje nebo různé biospeciality.

Přírodní produkty, které budou moci návštěvníci v Čejkovicích ochutnat, pocházejí výhradně z kontrolovaného ekologického zemědělství. Vedle fanoušků biočajů a různých bylinek si na své možná přijdou také milovníci alkoholu - budou moci okusit speciální biovína z čejkovických sklepů. www.slovacko.cz

Mistrovství ve vaření svíčkové

Nejlahodnější svíčková se bude opět vybírat na zámku Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku. Soutěž vznikla z recese a zvědavosti. Před lety se dva přátelé – Jarda Stejný a Jirka Holý – dohadovali, kdo vaří lepší svíčkovou. Každý tedy uvařil tu svou a nechali své kamarády, aby ji ochutnali a rozsoudili je. Kamarádi se sice nakonec dohodli na remíze, ale myšlenka uspořádat open Mistrovství světa ve vaření svíčkové byla na světě.

Letošní už 15. ročník doprovodí bohatý program. Zámek slouží částečně jako hotel se zámeckou restaurací, vinárnou a výletní restaurací v oranžerii. www.kviz-jirkov.cz, http://svickova.webnode.cz

Cukrové slavnosti 

Pocta všemu sladkému propukne v pátek na Cukrových slavnostech na zámku Loučeň na Mladoboleslavsku. Jarmark bude plný sladkostí, chybět nebudou veselé postavičky pana Lízátka Lepivého a slečny Kostky Cukrové. Prohlídky zámku oživí hraný příběh ze života knížecí rodiny. Zábavné mystifikační divadlo, které vypátralo, že původ a myšlenka loučeňských labyrintů sahá až k Napoleonovi. Během Cukrových slavností bude zřízena horká linka mezi zámkem Loučeň a cukrovarem a letos nově otevřeným Muzeem cukrovarnictví v deset kilometrů vzdálené Dobrovici. http://www.zamekloucen.cz

Karlovarský folklórní festival

Již 15. ročník folklórního festivalu se koná v lázeňském městě Karlovy Vary. Jako zahraniční hosté se zúčastní soubory z Číny, Nového Zélandu, Mexika či Venezuely. Novinkou letošního festivalu bude nový festivalový pořad, který se uskuteční v pátek v Městském divadle Karlovy Vary. Bude věnován právě zahraničním souborům, kterých se na letošním ročníku sejde opravdu požehnaně.

Pro návštěvníky festivalu bude na prostranství před hotelem Thermal připraven Jarmark lidových řemesel. Tančit a zpívat se ale bude po celý víkend na všech kolonádách ve městě. V neděli se program přesune do krásného přírodního amfiteátru pod hradem Loket, který dodá každému folklórnímu vystoupení neopakovatelnou atmosféru. www.kffestival.cz

Veteráni se předvedou v exhibici Zbraslav-Jíloviště

Potěšení milovníkům historických vozidel poskytne v sobotu už 43. ročník exhibiční jízdy Zbraslav-Jíloviště u Prahy. Jízdy do vrchu se zúčastní téměř dvě stovky automobilů a motocyklů, z nichž některé jsou staré více než sto let.

Letošní ročník Zbraslav-Jíloviště dá divákům opět možnost nasát atmosféru závodů automobilů z třicátých let. Nejde o klasický závod, ale o předváděcí vzpomínkovou jízdu veteránů.

Vozy si mohou zájemci prohlédnout od 9:00 na náměstí ve Zbraslavi. Jízda startuje podle jednotlivých kategorií ze stejného místa od 13:00. O slavnostní start se postará houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Ze zbraslavského náměstí pak pojedou účastníci jízdy, mezi nimiž bude i pět posádek složených výhradně z žen, ulicí Elišky Přemyslovny a dále po silnici na Baně. http://www.eurooldtimers.com/cze/akce/1077-zbraslav-jiloviste-2010.html

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Na snímku je vůz MG typu TC z roku 1949.

Porsche Classic Festival

Tradiční největší setkání automobilů Porsche v České republice se pořádá v rodišti zakladatele značky Porsche ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce. V pátek se uskuteční uctění vzpomínky slavného rodáka profesora Dr. Ing.h.c. Ferdinanda Porsche při příležitosti výročí jeho 135. narozenin a slavnostní otevření muzea. V sobotu bude setkání pokračovat v pivovaru Konrad ve Vratislavicích nad Nisou. Brány pivovaru se otevřou již v 9.00 hodin ráno.

Součástí výstavy zúčastněných vozidel bude i soutěž elegance v jednotlivých kategoriích vozů podle modelů: Porsche 356, Porsche 911 (historik, do roku 1973), Porsche 911 (classic, od roku 1973), Porsche 912, Porsche 914, Porsche 924, Porsche 944, Porsche 928, novější modely Porsche a Porsche repliky. V neděli proběhne výstava vozů před libereckou radnicí. www.automuzeum.cz

CIAF - Czech International Air Fest

Královéhradecké letiště o víkendu předvede umění vojenského letectví mnoha zemí. Největší letecká přehlídka a soutěž špičkových vojenských bojových letounů v České republice se letos pořádá k 100. výročí vzniku létání v ČR. Hlavním tahákem by měla být simulace vzdušného boje dvou letounů Mig-29 v podání slovenského vojenského letectva. Přinese téměř stovku letadel a vrtulníků 14 vojenských letectev. www.airshow.cz

Nová expozice Čitván v Zoo Ostrava

V ostravské zoo otevřeli nový expoziční komplex Čitván pro medvědy ušaté a hulmany posvátné. Výběh nese název nejstaršího národního parku v Nepálu, kde se většina zvířat prezentovaných v nových prostorech také vyskytuje nebo dříve vyskytovala. www.zoo-ostrava.cz

Nouzová nocoviště na Šumavě

Nouzová nocoviště v Česku fungují jenom na Šumavě. Nacházejí se především podél páteřní červené turistické značky, v blízkosti státní hranice, která prochází Šumavou od Železné Rudy do Nové Pece. Nejnovější nocoviště správa Národního parku Šumava vybudovala v jižní části rezervace, necelé dva kilometry od Plešného jezera. Turisté z tohoto místa mohou navštívit třeba zážitkovou trasu Duch pralesa nebo Schwarzenberský kanál.

Podle provozního řádu lze místa k přespání využít vždy jen pro jednu noc, kapacita nocoviště je omezena, nesmí se zde rozdělávat oheň, odpadky si turista musí odnést s sebou a je třeba tu dodržovat klid. Provoz nouzových nocovišť je celoroční. http://www.npsumava.cz/1336/sekce/nouzova-nocoviste

Foto: Miroslav Šára, Právo

Nová Pec

Cyklostezka kolem přehrady Olešná

Kolem břehu přehrady Olešná v Moravskoslezském kraji vede nová cyklostezka. Nyní je v provozu pouze její část v délce 1,5 km, v říjnu by mělo být zpřístupněno celých 4,5 km. Výhodou cyklostezky je hladký povrch, využívána je tak po celý rok, v létě cyklisty a in-line bruslaři, v zimě pak milovníky běžkování. www.beskydy-info.cz

Průhonický park 

Průhonický park u Prahy založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca roku 1885 a budoval jej prakticky až do své smrti roku 1936. Svou rozlohou téměř 250 hektarů patří k největším přírodně krajinářským parkům v Evropě. Srpnové zasedání organizace UNESCO potvrdilo, že Průhonický park je na seznamu chráněných památek. Park je součástí pražské památkové rezervace. Je otevřen po celý rok denně.

Každé roční období tu má své kouzlo a proměňující se příroda poskytuje nekonečnou možnost poučení nebo jen odpočinku v překrásném prostředí. Nejatraktivnější dobou k návštěvě jsou jarní a podzimní měsíce. www.parkpruhonice.cz

Foto: Miroslav Sova, Právo

Na nádvoří zámku je v plném květu mnoho keřů.

Zámek Jemčina

Zámek Jemčina nedaleko řeky Nežárky v jihočeském kraji proslavila rozsáhlá obora, místo pompézních honů, na které se sjížděla šlechta ze všech koutů Rakousko-Uherské monarchie. Podrobné zápisky lesmistra J. Wachtela o pestrém životě na Jemčině během loveckých sezón využil spisovatel A. Jirásek jako podklad k povídce Zahořanský hon. Zámek byl nově zpřístupněn veřejnosti po 48 letech užívání armádou v roce 2002. Mimo prohlídkový okruh, který je zpřístupněn v letní sezóně od 10 do 17 hodin, zámek nabízí ubytování a možnost ochutnat české speciality v zámecké restauraci. V zámeckém okolí se nabízí možnost rybaření, sběru hub a borůvek, sportovně ladění návštěvníci mohou zkusit sjíždění řeky Nežárky i Lužnice. www.jemcinazamek.cc

Přečtěte si také: Sýrií po málo známých cestách
V porovnání s jinými zeměmi, je pro nás Sýrie prostorem spíše neznámým. Cestovky – čest výjimkám – se jí zatím spíše vyhýbají, a těch, kdo tam vyrazí na vlastní pěst, není mnoho.
Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Víkendová ochutnávka na 11. a 12. září

Znojemské historické vinobraní

Pálavské vinobraní

Výstava exotických rostlin v Jihlavě

Historickým vlakem na Svatováclavské slavnosti Dobříše

Mezinárodní festival outdoorového a pouličního divadla

Jezdecké závody O pohár starosty města Holešova 

Amatérský koncert v Sokolově

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklostezky z Hluboké vedou i do zoo

Každý zná Hlubokou nad Vltavou především díky místnímu zámku, stále častěji se však do tohoto města lidé vydávají i kvůli celé řadě cyklostezek, které jsou...

Litovelským Pomoravím za tvarůžky i na kolo

Chcete-li se projet Litovelským Pomoravím, máte několik možností – vydat se na náročný okruh z Olomouce nebo třeba na rodinný výlet z Červenky. Zdejší cesty...

Na Šumavě se teď chodí na houby s kosou

Nevydali jste se na dovolenou hned v první třetině prázdnin a propásli jste tak slušné počasí? Čekáte pořád na vhodnou dobu vyrazit někam po Čechách za...

O prohlídku Benešovy vily je velký zájem

Stovky lidí navštívily v průběhu uplynulého víkendu vilu prezidenta Edvarda Beneše a celý její areál v Sezimově Ústí na Táborsku. Úřad vlády ČR, který celý...

Svátek českých památek odstartuje v Příboře

Do útrob více než tisícovky památek v minimálně 294 městech a obcích celé ČR budou letos moci lidé zavítat v rámci Dnů evropského dědictví. Ty se uskuteční ve...

Výběr článků

Načítám