Hlavní obsah

Švýcarské Lausanne je metropolí olympijského sportu

Právo, Karel Felt

Švýcarské Lausanne lze bez nadsázky nazvat hlavním městem olympijského sportu. V honosné vile na břehu Ženevského jezera sídlí Mezinárodní olympijský výbor (MOV), ale svůj hlavní „stan“ tu má také Mezinárodní sportovní arbitráž, Antidopingový výbor a šestadvacet sportovních federací.

Foto: Profimedia.cz

Laussanne

Článek

Sídlit ve Švýcarsku je velmi výhodné pro sportovní federace, protože země Helvétského kříže jim poskytuje značné daňové úlevy. Je to ale symbióza oboustranně výhodná, neboť mezinárodní sportovní instituce přinášejí ročně jenom kantonu Vaud, jehož je Lausanne správním střediskem, v přepočtu více než čtyři miliardy korun do rozpočtu, které by jinak neměl.

Zátopek zve do muzea

Že je Švýcarsko skutečným rájem pro sportovní organizace, to potvrzují i ty, které si sice nevybraly Lausanne, ale usadily se někde poblíž. Například v pětadvacet kilometrů vzdáleném Nyonu má nové moderní sídlo Evropská fotbalová unie (UEFA), v Curychu Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) a Mezinárodní hokejová federace (IIHF).

V Olympijském parku u Ženevského jezera stojí už sedmnáct let Olympijské muzeum, které nabízí na deset tisíc unikátních exponátů. Přímo před vchodem jsou umístěny stojany a na nich laťka ve výšce 245 cm, což je hodnota světového rekordu Kubánce Javiera Sotomayora. Pod nimi si v záklonu uvědomíte, jak to je neuvěřitelně vysoko.

Samotná expozice začíná řeckým starověkem a pokračuje založením MOV Pierrem de Coubertinem. Opomenut není ani Čech Jiří Stanislav Guth-Jarkovský jako jeden ze zakládajících členů MOV. V muzeu, na poměrně malé ploše, najdete například všechny olympijské pochodně, udělované medaile a maskoty většiny olympiád.

Foto: Karel Felt, Právo

Vchod do muzea se stojanem a laťkou ve výšce 245 cm

Velkou hodnotu mají vystavované osobní předměty sportovců, jako například tretra Jesse Owense z OH v Berlíně, kostým krasobruslařky Katariny Wittové z její legendární Carmen, s níž vyhrála v Calgary, trikot sprintera Usaina Bolta z Pekingu nebo kombinéza a lyže trojnásobného olympijského vítěze z Grenoblu Jeana Clauda Killyho.

Hlubokou stopu tu zanechali i naši. Emil Zátopek má před vchodem do muzea bronzovou sochu a uvnitř ve vitríně tretru z Helsinek 1952. Jan Železný zase věnoval žlutý oštěp, kterým vyhrál OH v Barceloně. Jen od nejúspěšnější české olympioničky Věry Čáslavské nemá muzeum dosud žádný artefakt.

Foto: Karel Felt, Právo

Socha Emila Zátopka v Olympijském parku

Vstupné do muzea, v přepočtu 270 korun, určitě stojí za to, protože si na své přijdou i numizmatici a filatelisté. Muzeum disponuje velkým archivem a na elektronických panelech si najdete o MOV, olympiádách a sportovcích prakticky všechny dostupné informace. Ročně si ho prohlédne přes dvě stě padesát tisíc návštěvníků z celého světa.

Lausanne si za svoje sídlo vybraly i mnohé sportovní celebrity. Z nejznámějších třeba krasobruslař Stéphane Lambiel nebo král automobilových rallye Sébastian Loeb.

Foto: Karel Felt, Právo

Jedna z treter, v nichž Zátopek triumfoval na OH 1952 v Helsinkách, kde získal tři zlaté medaile.

Město hlídá ponocný

Dominantou města je katedrála sv. Jakuba, která byla založena již v 11. století. Patří také k největším gotickým stavbám v Evropě. Nádherný interiér nabízí mnoho zajímavostí a pamětihodností, včetně hrobky proslulého rytíře Otty z Grandsonu. Nepochybně evropskou raritou je ponocný, který z ochozu věže obhlíží město a hlásí noční hodiny.

Lausanne je proslulé svými kavárničkami nejen na břehu jezera, ale i v centru, k němuž se dostanete od jezera metrem, které spíše připomíná pražskou lanovku na Petřín. Poněkud zvláštně působí moderní budovy pod klenbou kamenného mostu spojujícího čtvrti u jezera s centrem na kopci. Především historická část je plná značkových obchodů, takže Lausanne je pro turisty velmi zajímavé co do pamětihodností, krásného výhledu na Alpy na druhé straně jezera, ale vzhledem k cenám ne tolik na nákupy.

Za Chaplinem do Vevey

Pokud máte čas, rozhodně stojí za to vyjet si z Lausanne na výlet. Určitě nebudete litovat, když to vezmete směrem k Itálii. Možnosti jsou dvě. Rychlejší cesta vede po dálnici, pomalejší, ale mnohem romantičtější, po silnici přímo na břehu Ženevského jezera.

První zastávkou po nějakých patnácti kilometrech může být město Vevey. Na promenádě na břehu jezera se nachází několik soch. Nejznámější a nejfotografovanější je socha komika Charlese Chaplina. Nejslavnější protagonista němých grotesek právě v tomto městě dožil svůj život a je pochován na místním hřbitově.

Foto: Profimedia.cz

Na promenádě na břehu jezera se nachází socha Charlese Chaplina.

Přímo z jezera vyjíždějí víly na mořských konících a dokonce tam z vody trčí téměř třímetrová vidlička. Posezení v některé z kaváren nebo restaurací na břehu je sice příjemné, ale rozhodně ne nejlevnější. Kousek od Vevey je stejnojmenný hrad uprostřed vinic. A víno z této oblasti je opravdu lahodné, i když Švýcarsko nepatří k vínem proslaveným zemím.

Do Montreux za Mercurym

Po sedmi kilometrech přijedete do dalšího známého střediska na břehu Ženevského jezera. Montreux je ještě honosnější a luxusnější než Vevey. I tady najdete na břehu jezera sochu známého umělce. V tomto případě se však jedná o zpěváka skupiny The Queen, Freddieho Mercuryho. Město ale víc proslavila píseň Smoke on the Water skupiny Deep Purple.

Foto: Archiv, Právo

V Montreux žila a hlavně odpočívala spousta velikánů světové hudby, jako skladatelé Čajkovskij nebo Stravinskij, ale také jeden z mužů Francouzské revoluce, Rousseau. Projít si Montreux určitě stojí za to. Velké hotely jsou velmi zajímavými architektonickými artefakty. Ochutnejte i místní kuchyni a víno. Ale tohle honosné městečko je ještě o něco dražší než Vevey.

Na Chillon s českým průvodcem

Poslední zastávkou na samém konci Ženevského jezera může být hrad Chillon stojící přímo na břehu. Gotický hrad ze 13. století střežil cestu kolem jezera a jeho majitelé ovládali široké okolí. Prohlídku si můžete uzpůsobit podle chuti a času, protože pohyb je volný a k dispozici je dokonce tištěný průvodce v češtině. Hrad si projdete doslova od sklepa po půdu, tedy přesněji věž.

I když tu nejsou klasické expozice, zařízeno je jen několik místností, k vidění je toho hodně a prohlídka je krásným romantickým zážitkem.

Rady na cestu

Nejlépe autem

Pokud nevyužijete nabídek cestovních kanceláří, dostanete se do Lausanne po železnici, ale nejlepší je cesta autem přes Mnichov–Bregenz–Curych a Bern.

Plánovače cest nabízejí také cestu přes Norimberk–Karlsruhe–Basilej a Bern. Obě trvají přibližně osm hodin a vedou po dálnici, ale ve Švýcarsku si musíte koupit dálniční známku, která stojí 40 švýcarských franků (asi 820 korun) a je platná po celý rok. Švýcaři nemají známky na menší časové úseky. Koupit ji lze i u nás v Autoklubu ČR, ale i na hranicích.

Dodržujte rychlost

I když budete z Německa rozjetí, ve Švýcarsku velmi pečlivě dodržujte povolené rychlosti, které jsou na dálnici 120 km/h, mimo obec 80 km/h a v obci 50 km/h. Švýcarští policisté jsou velmi bdělí a přísní.

Překročení o pouhých 5 km vás může stát 40 švýcarských franků, o 20 km až 260, ale výš to je už trestný čin. Parkujte jen tam, kde je to povoleno, a na parkovištích plaťte. Švýcaři jsou nesmlouvaví.

Ochutnejte speciality

Počítejte i s tím, že Švýcarsko patří ke dražším evropským zemím, ale co se týká rychlého občerstvení, nejsou rozdíly nijak drastické. To platí i o běžných restauracích. Co se týká stravy, hodně záleží na kantonech. Každý má svoji specifickou kuchyni, ale s klasickou evropskou se setkáte všude. Bylo by však škoda neochutnat některé místní speciality jak masové, tak i sýrové, a nejen i u nás známé fondue. Horká švýcarská čokoláda je pak stejně lahodným zážitkem jako například cappuccino v Itálii.

Kupte si franky

Ve Švýcarsku je měnou švýcarský frank, který se pohybuje aktuálně kolem 18,70 Kč. Švýcaři euro neradi, takže na rozdíl od některých jiných zemí s ním běžně nezaplatíte a budete muset do banky.

WWW STRÁNKY

Ve vězení najdete na jednom ze sloupů dokonce vlastnoručně vyrytý autogram básníka George Gordona Byrona, který se prostředím hradního podzemí nechal inspirovat k napsání básně Vězeň chillonský.

Reklama

Související témata:

Související články

Budapešť bude mít náměstí Elvise Presleyho

Zpěvák Elvis Presley bude čestným občanem Budapešti a pojmenují po něm náměstí v maďarském hlavním městě. Primátor Budapešti István Tarlós to odůvodnil tím, že...

Curych má vlastní West Side Story

Z komína spalovny stoupá tenký proužek bílé páry. V koruně komína jsou malé komůrky a v nich hnízdí několik sokolích párů. Každý rok tam vyvádějí mladé...

Výběr článků

Načítám