Hlavní obsah

Slunečné Korutany uspokojí všechny lyžařské nadšence

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské Korutany u hranic s Itálií jsou pro naše lyžaře poněkud z ruky. Tamní hory však uspokojují lyžařské nadšence perfektními sjezdovkami, jistotou sněhu a množstvím slunečných dnů.

Foto: Kaernten Tourism

Ranní manžestr

Článek

V Korutanech na slunečné jižní straně Alp si na své přijdou jak profesionálové, tak rekreační lyžaři. Na vyznavače alpských sportů tam čekají perfektně upravené sjezdovky, hustá síť běžeckých tratí, ale také speciální terény pro freeriding a snowboardisty. Mají tam vše, od nejdelší černé sjezdovky v Alpách až po pohodlné turistické sjezdy.

Lyžování bez hranic

Lyžaři, snowboardisté a běžci na lyžích najdou v nejjižnější rakouské spolkové zemi ideální podmínky pro zimní dovolenou.

Více než 1000 kilometrů alpských sjezdů a 32 lyžařských středisek nabízí širokou škálu možností – od pozvolných svahů až k černým sjezdovkám, tratím světového poháru, funparkům až ke svahům pro jízdu na boulích. Kromě toho lákají Korutany velice kvalitní sítí běžeckých tratí všech délek v kopcích i údolích.

Foto: Kaernten Tourism

Mölltalský ledovec

K nejoblíbenějším střediskům patří Mölltalský ledovec s nadmořskou výškou okolo 3000 m. Lyžuje se na něm celoročně a nabízí skvělé freeridové terény, sjezdovky pro carving a snowboarding. Navíc v této zimní sezóně zvýšila kapacitu střediska o 40 procent nová čtyřsedadlová lanovka Alteck.

Mölltalský ledovec je letos oficiálním tréninkovým střediskem rakouského lyžařského národního týmu a prezentuje se tak jako ideální tréninková základna.

Foto: Kaernten Tourism

Třikrát jinak

Nejvíce zážitků nabízí Národní park Vysoké Taury v Korutanech se třemi lyžařskými středisky: Heiligenblut/Grossglockner, Mölltalský ledovec a Ankogel. Na 161 kilometrech sjezdovek si můžete užívat na lyžích a snowboardech až do pozdního jara. Skutečný lyžařský ráj pro požitkáře se nabízí v údolí Lavanttal.

Ve všech třech zimních střediscích – Koralpe, Klippitztörl a Weinebene – najdete zasněženou krajinu a ideální podmínky pro zimní sporty. Osmdesát kilometrů sjezdovek pro začátečníky i občasné lyžaře umožní každému vychutnat si jízdu po mírných svazích.

Foto: Profimedia.cz

Pro ty úplně nejmenší a jejich rodiny je jako dělané zimní středisko Innerkrems v oblasti Lieser/Maltatal s těmi nejlepšími podmínkami. Tady se nachází také středisko alpského sportu pro mezinárodní tréninky.

Foto: Profimedia.cz

Frontám u lanovek se můžete vyhnout, když si necháte do mobilu posílat zprávy o čekacích dobách. Tuto službu nabízejí např. ve středisku Gerlitzen.

Strhující sjezdy

Korutany mají připraveno mnoho akcí pro lyžaře, kteří hledají něco zvláštního: šest kilometrů dlouhá a jako svíce rovná lyžařská dálnice A1 na Katschbergu, tři kilometry

dlouhý sjezd Snowbowle z Ainecku nebo sjezdovka Franz-Klammer-Abfahrt v Bad Kleinkirchheimu, která nese jméno nejznámějšího rodáka místního regionu a je jednou z nejatraktivnějších tratí světového poháru.

Milovníky náročných sjezdů potěší nejdelší černá sjezdovka v Alpách. Najdou ji ve středisku Goldeck a na jejích osmi a půl kilometrech překonají výškový rozdíl 1600 metrů.

Foto: Kaernten Tourism

K odpočinku jako stvořený je termální bazén v Bad Kleinkirchheimu.

Na závodní trati na Moserhangu ve středisku Gerlitzen si mohou hosté nechat přesně změřit svou rychlost. Zcela ojedinělý zážitek je tzv. Rocky-Mountains-Runde ve středisku Turracher Höhe, kde lyžař obkrouží pomocí vleků a lanovek 2205 m nad mořem vysokou náhorní plošinu. Každou sobotu je na poslední třetině 7,6 kilometru dlouhé sjezdovky Carnia ve středisku Nassfeld-Hermagor připraveno večerní lyžování na osvětlené trati.

Foto: TJ, Právo

Služby na sjezdovce

Zážitek z lyžování zajišťují v mnoha střediscích také exkluzivní služby. Ve středisku Turracher Höhe se o hosty stará tzv. sluha na sjezdovce (Pistenbutler), který tu servíruje skleničky sektu a rozdává sladkosti dětem. V Nassfeldu se o pohodlí lyžařů stará Express-Service, který do 10 minut lyže namaže, nabrousí hrany a lyžař může vyrazit za dalšími zážitky. Navíc je tady možné využít zdarma úschovnu lyží.

Kromě toho překvapí Nassfeld letos nejrychlejším jazykovým kurzem v Alpách. Už v kabině lanovky Millenium-Express dostanou zahraniční hosté příručku „korutanštiny“. GSM služba, která informuje o čekacích dobách u vleků a lanovek, je k dispozici ve středisku Gerlitzen.

Topskipass

Permanentka Topskipass Kärnten-Osttirol platí ve všech 32 lyžařských střediscích stejně jako na 283 lanovkách a vlecích a vydává se na dobu jednoho a půl až čtrnácti dní. Šestidenní stojí pro dospělého od 184 eur, pro dítě do 14 let od 92 eur.

Kurz se zárukou

Všech 33 korutanských lyžařských škol nabízí třídenní kurz ve všech lyžařských střediscích v Korutanech za jedinečnou cenu se zárukou, že se naučíte lyžovat. Tento třídenní kurz je včetně zapůjčení lyžařského vybavení a je kalkulován v paušálních nabídkách ubytovacích kapacit od 8. 1. 2012 do 4. 2. 2012 za 129 eur.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Zimní dovolená v Salcbursku? I bez lyží

Třpytící se sníh kam oko dohlédne, bílé svahy protkané hady lanovek. Přitom bez čekání u vleků a s bezchybnými službami. Salcbursko se stovkou zimních...

Švýcarské Alpy jsou jako luxusní bonboniéra

Ze všech alpských zemí nabízí Švýcarsko nejvyšší standard zimní dovolené. Pokud se něčeho nedostává přímo na sjezdovkách, tak je to zpravidla kompenzováno šíří...

Výběr článků

Načítám