Hlavní obsah

Přírodní rezervace Klokočka láká na historii s léčivou vodou

Novinky, Eva Martínková

Nedaleko Bakova nad Jizerou leží přírodní rezervace Klokočka. Červená značka směřující od Malého Rečkova k rozcestníku Klokočka až ke kapli v délce asi čtyř kilometrů pokračuje volně lesem až do Mnichova Hradiště a samozřejmě totéž od Hradiště.

Článek

Pojmenování Klokočka vzniklo prý podle zvlášť bujného klokočí, které vyrostlo zrovna u pramene s mimořádně léčivou vodou. Stojí asi za připomenutí, jak vyvěrající klokoč vypadá: je to keř nebo spíš strom 1,5–5 m vysoký se vstřícnými listy, s drobnými květy uskupenými do tvaru bohatého hroznu, barvy většinou nažloutlé s mírně načervenalým nádechem.

Vody s léčivými účinky z pramene Klokočky využil jeden z Valdštejnů k založení malých lázniček, které byly v provozu od 18. až do počátku 19. století. Dnes je z jediné vznosné lázeňské budovy myslivna s obrovskou oborou, která je návštěvníkům Klokočky uzavřena.

Elipsovitá kaple sv. Prokopa

K vybudování neobyčejné barokní kaple inspirovala v první polovině 18. století hraběnku Marii Markétu z Valdštejna přírodní krása mokřadů a lesů v okolí Mnichova Hradiště, především již zmíněný léčivý pramen. Kaple byla zasvěcena sv. Stapinovi, mnichovi, který údajně žil v jihofrancouzském Carcassonne. Proč ale byl vybrán právě tento světec, není dodnes moc jasné. Posléze byla vysvěcena přece jen přívětivějšímu českému světci, a to sv. Prokopovi.

Elipsovitá kaple ve výrazném fialovo-bílém štukování má půlkruhový presbytář, barokní oltář z r. 1742 s obrazem sv. Stapina a průčelí s pilastry. Na kamenné terase, kam byly původně umístěny sochy sv. Ivana a sv. Jana Nepomuckého, se dnes nachází už jen jedna socha světce. Interiér pak tvoří ještě boční rokokové oltáře, obraz sv. Stapina a valená klenba zdobená lunetami.

Pramen zachránil Markétě život

Kaple sv. Prokopa stojí na dosti vydatném pramenu studené a svěží vody. Každý, kdo sem dorazí, se může pohodlně osvěžit. Možná stojí za připomínku, že první, komu tento léčivý pramen zachránil zdraví, ne-li život, byla právě Markéta z Valdštejna, která náhle onemocněla úpornými bolestmi kloubů.

Nemoc ji na dlouhou dobu upoutala na lůžko. V legendě se tvrdí, že se jí v noci zjevil sv. Prokop, který ji nabádal, aby podnikla cestu k mohutnému klokočí, u něhož najde vhodný pramen na svůj neduh. Po pravidelných koupelích se Markéta uzdravila.

Foto: Právo

Na počest sv. Prokopa pak nechala postavit i kapli. Také další Valdštejn trpící dnou mohl zjistit, jak úžasně léčivá voda tady vyvěrá ze země. Kromě kaple sv. Prokopa lze na červeně označené turistické trase od Rečkova dojít k obnovenému památníku osvobození, připomínajícímu oběti jak první, tak druhé světové války. Je to kónický kamenný sloup, na jehož vrcholu je usazena kovová zeměkoule. V přírodní rezervaci Klokočka je také mnoho vhodných cyklotras, které jsou tady velmi oblíbené.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodní imprese šumavské Vydry

Mění se vám před očima, s roční dobou, s časem, minutou, vteřinou. Kouknete se na chvíli do nebe, a když obrátíte zrak dolů, je zase jiná. Pokaždé krásná, svá....

Výběr článků

Načítám