Hlavní obsah

Zima v Německu: Allgäu láká na alpské sjezdovky a běžkování okolo Neuschwansteinu

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasněžené vrcholky skalnatých hor a romantická údolí. Tak vypadá zima v Allgäu, kraji na jihozápadě Bavorska, jejž si oblíbil už král Ludvík II. Seznamte se s největší lyžařskou oblastí sousedního Německa a poznejte, jaké to je lyžovat v dějišti světových pohárů.

Foto: Allgäu GmbH

Vzhůru na sjezdovku do Allgäu!

Článek

Jeden skipas na 500 kilometrů sjezdovek

Allgäuské Alpy se táhnou mezi městy Füssen a Lindau. Zabírají tedy celý jihozápadní výběžek Bavorska mezi rakouským Tyrolskem a Bodamským jezerem. Od jara do podzimu se sem za voláním hor vydávají milovníci přírody a turistiky. V zimě se pak Allgäu promění v největší lyžařskou oblast Německa. Celkem je tu osm areálů a úctyhodných 500 kilometrů sjezdovek. A co je na tom nejlepší, ve všech platí jeden a ten samý skipas, Superschnee-Card. Nejznámějším střediskem je bezpochyby Oberstdorf, dějiště Turnaje čtyř můstků a Tour de Ski. A pokud by vám 500 kilometrů bavorských sjezdovek nestačilo, s takzvanou Allgäu-Gletscher-Card si můžete udělat výlet i na sjezdovky na rakouských ledovcích.

Foto: DZT/Andreas Kaster

Oberstdorf

Na běžkách okolo Neuschwansteinu

Vyjít za slunného dopoledne ze dveří, naskočit do bílé stopy a vyrazit objevovat zasněženou krajinu. V údolích Allgäuských Alp celkem obvyklý scénář. Síť běžkařských stop je dostatečně hustá na to, aby si vybral každý. Sportovně založení jedinci mohou zamířit do Oberstdorfu na okruh světového poháru nebo do biatlonového centra Nesselwang, kde trénuje i Michael Greis, rodák z Füssenu a trojnásobný olympijský vítěz. Nezapomenutelným zážitkem se pak stane okruh okolo pohádkových zámků Ludvíka II. Bavorského, proslulého Neuschwansteinu a Hohenschwangau.

Foto: DZT/Hans Peter Merten

Zámek Neuschwanstein v zimním kabátě

Mezinárodní lyžařské závody

V Oberstdorfu se mohou fanoušci zimních sportů těšit hned na několik prestižních mezinárodních závodů. Ve dnech 29. až 30. prosince 2016 se zde opět bude konat první zastávka Turnaje čtyř můstků. Hned následující týden, od 3. do 4. ledna 2017, skokany na lyžích a jejich příznivce v Oberstdorfu vystřídají sportovci a fanoušci účastnící se Tour de Ski, světového poháru v klasickém lyžování.

Foto: Allgäu GmbH

Zimní krajina v Allgäu

Zimní dovolená i pro náročné

Možností ubytování všech kategorií se najde řada a na své si tu přijdou i náročnější hosté. Například pětihvězdičkový resort Sonnenalp se pyšní i vlastní lyžařskou školou se 70 zkušenými instruktory a dlouholetou tradicí. Kurzy jsou zaměřeny na sjezdové i klasické lyžování, skialpinismus či sněžnice. Podobný průřez služeb však poskytuje i řada dalších lyžařských škol.

Foto: Pfronten Tourismus/Erwin Reiter

Vysoko v horách narazíte i na iglú

Zimní radovánky bez lyží

V Allgäu si přijdou na své nejen lyžaři a běžkaři všech kategorií, ale také ti, kdo lyžím zrovna neholdují. Kromě populárních sněžnic je tu i sáňkování, které si užijí děti i dospělí. Vhodné místo se v Allgäu najde téměř všude, navíc není problém využít i vleků a lanovek. Nejdelší přírodní sáňkařská dráha se nachází nad městečkem Immenstadt a měří 5 kilometrů.

Foto: DZT/Björn Hänssler

Na sněžnicích

Saně však nebyly vždy jen pro zábavu. Dříve se tu využívaly pro přepravu dřeva a sena z hor do údolí. Tradiční saně zvané Horner však už dnes umí vyrobit málokdo. Stejně je to i s lehčími závodními saněmi vyráběnými klasickou technikou z kvalitního dřeva. Sehnat se dají v malé dílně v Tiefenbachu. Tradiční sáňky jsou náročné na výrobu, čemuž odpovídají i ceny přesahující 1000 eur. Lehčí závodní vyjdou na 200 eur. A jak tvrdí majitel dílny, nejsou to sáňky, na jaké jsme zvyklí z obchodů. Jsou určené na čerstvě upravené sjezdovky, kde se s nimi dají vyřezávat krásné zatáčky jako při carvingu.

Foto: Allgäu GmbH

Rodinný výlet na saních

Bavorská pohostinnost

Zima v Allgäuských Alpách má své kouzlo i díky pohostinnosti místních. Bavoři jsou vyhlášenými hostiteli široko daleko. O tom se lze přesvědčit v mnoha horských chatách, které lemují sjezdovky i turistické trasy. Doporučujeme navštívit chatu Alpe Gschwenderberg tyčící se ve výšce 1075 metrů nad jezerem Alpsee nedaleko Immenstadtu. Stojí zde už více než 350 let, což z ní činí nejstarší horskou chatu v oblasti. Přes zimu (od prosince do března) má otevřeno o sobotách a nedělích. Každý příchozí dostane na uvítanou panáka ovocné pálenky, tzv. Obstler. A jak říká zdejší hostinský, místo je tu pro každého, i kdyby ho měli posadit na bednu od piva nebo do kuchyně.

Foto: Allgäu GmbH

Pohled na zasněžené Alpy

Užitečné odkazy

Pokud se chcete o Allgäu dozvědět více, navštivte web www.germany.travel nebo www.algaeu.de.

Výběr článků

Načítám