Hlavní obsah

Za historií a pověstmi do Brém

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Severoněmecké Brémy jsou odnepaměti významným obchodním centrem. Svůj význam si dokázaly zachovat až do současnosti – Brémy jsou dnes jedním ze tří městských spolkových států Německa. Jejich bohatá historie slibuje zajímavý cíl pro zvědavé cestovatele.

Foto: BTZ/Dietmar Banck

Historické centrum Brém.

Článek

Významné město již v dávných dobách

Dějiny města Brémy se začaly psát již hluboko v historii – první dochovaná zmínka pochází z roku 782. Že se již tehdy jednalo o město velkého významu, dokazuje nejen fakt, že bylo sídlem biskupa a arcibiskupa, ale také to, že o století později udělil východofranský král Brémám první obchodní privilegia v podobě tržního, mincovního a celního práva. Během 11. a 12. století město expandovalo i na pobřeží Severního moře a zabralo území, jež dnes známe pod názvem Bremerhaven.

Foto: DZT/Torsten Krüger

Bremerhaven, Klimahaus

Tip – Bremerhaven

Bremenhaven – pobřežní město náležící k městu Brémy – nenabízí jen pohled na trajekty a nákladní lodě denně přijíždějící do přístavu, ale kromě jiného také řadu zajímavých muzeí. Za návštěvu určitě stojí unikátní moderní muzeum Klimahaus, které návštěvníkům dovoluje zažít pod jednou střechou na vlastní kůži podmínky všech klimatických pásů, ale také muzeum vystěhovalectví Deutsches Auswandererhaus, kde naopak okusíte, jak se cítili ti, kdo se vydali na dlouhou cestu přes oceán až do USA.

Cesta k samostatnosti

Po získání přístupu k moři následoval prudký obchodní a hospodářský rozmach, jehož výsledkem bylo přijetí Brém v roce 1358 do spolku hanzovních měst. To další růst jen podpořilo a v roce 1433 byly Brémy prvním městem s vlastní ústavou. Dvě staletí pak stačila uplynout do doby, kdy byly Brémy císařem Fridrichem II. vyhlášeny jako svobodný městský stát.

Foto: BTZ/Jochen Mönch

Centrum Brém - středověké uličky

Následovaly sice peripetie, kdy přímořská oblast včetně brémského arcibiskupství padla do rukou Švédů a později Dánů, nicméně od roku 1806 bylo město opět suverénním státem. V roce 1871 přistoupily Brémy do Německé říše a své výsadní postavení si zachovaly dodnes jako samostatný spolkový stát.

Za památkami po hřebové trase

Bohatá historie a úspěšná historie naznačují, že od Brém můžeme očekávat spoustu zajímavých památek. A skutečně tomu tak je. Z těch nejvýznamnějších nelze opomenout starou radnici a sochu brémského Rolanda – symbol práva a svobody. Obojí je zároveň brémskou památkou UNESCO.

Foto: BT/Titus Czerski

Brémská radnice v nočním hávu

Po stopách brémských památek můžete pátrat pomocí speciálního značení – tzv. hřebová trasa vyznačená hřeby z oceli či mosazi vás provede tím nejzajímavějším, co může město nabídnout.

Brémský Roland

Sochy Rolanda najdete sice i v jiných německých městech, nicméně ten brémský je zcela určitě nejznámější. Tradice těchto soch se datuje do středověku, kdy byly v obchodních městech vztyčovány na počest svobody a práva obchodu. V roce 2004 byl brémský Roland, coby jeden z nejstarších památníků svého druhu, vybrán komisí UNESCO jako nejreprezentativnější zástupce této tradice a spolu s brémskou radnicí byl zařazen na seznam světového dědictví.

Foto: BTZ/Jochen Mönch

Středověká socha Rolanda

Pět a půl metru vysoká kamenná socha rytíře slibuje obyvatelům ochranu svobody, které se jim dostalo od císaře a knížat. Za povšimnutí stojí samotný vzhled rytíře – jeho oděv je skvěle dochovaným svědectvím o módě středověkých šlechticů a gentlemanů.

Nejkrásnější radnice v Německu?

Také zdi brémské radnice pamatují dobu udatných rytířů z dob, kdy Amerika ještě čekala na své objevení Evropany. Stavba z počátku 15. století v kabátě z typických červených cihel ze století 17. ve stylu tzv. vezerské renesance je považována za jednu z nejkrásnějších radnic v Německu.

Foto: BTZ/Jonas Ginter

Slavnostní sál - lodě jako symbol síly a bohatství města

Uvnitř se nachází velký slavnostní sál, podle všeho nejkrásnější v Brémách. Při návštěvě budovy na vás dýchne historie obchodního a námořního města – nad hlavami se vám budou pohupovat staré modely obchodních korábů.

Za vínem a místními specialitami do vinných sklepů

Stejně jako nadzemní část tak i prostor ukrytý pod budovou radnice stojí za návštěvu. Hluboko pod jejími základy se totiž rozprostírají více než 600 let staré vinné sklepy. V útulných prostorách s klenutými stropy můžete posedět u vína či místních specialit v příjemné restauraci.

Foto: BTZ/Dietmar Banck

Tradiční sklepení - ochutnejte místní speciality

Pokud byste chtěli nahlédnout o něco hlouběji do historie těchto sklepů, vydejte se na prohlídku, která vás zavede až k mohutným sudům s nejstarším německým sudovým vínem – Rüdesheimer ročník 1653. Ačkoli je i dnes toto růžové víno pitelné, je jen málo lidí, kteří ho mohou ochutnat. K nim patří sklepmistr a brémský starosta.

Brémy opředené pověstmi

K historii neodmyslitelně patří také nejrůznější mýty a pověsti. Nejinak je tomu i v Brémách. Když se řekne „brémští muzikanti“, každé německé dítě hned ví, že je řeč o středověké pohádce, které se v 19. století chopili bratři Grimmové. Oslík, pes, kočka a kohout se vydali do svobodného hanzovního města vydělat si pouličním muzicírováním na náměstí u radnice. Na jejich vyobrazení, které je dodnes symbolem města, narazíte téměř všude v ulicích. Nejznámější je ale bronzové sousoší na rohu radnice. Kdo se právě tady dotkne oběma rukama oslíkových nohou, přinese mu to štěstí.

Foto: BTZ/Jonas Ginter

Znáte pohádku o Brémských muzikantech?

Vezerská promenáda s hospůdkami

Každý turista po procházce městem ocení možnost klidného posezení v kavárně či restauraci. Ani zde nepřijde zkrátka. Na břehu řeky Vezery, jež protéká městem, se na promenádě zvané „Schlachte“ nachází bezpočet podniků vybízejících ke krátkému zastavení a odpočinku u kávy či dobrého piva.

Foto: BTZ/Jonas Ginter

Posezení na brémské promenádě

V létě zdejší zahrádky pojmou na 2000 hostů. Pokud jste ale tělem i duší cestovatelé, určitě nepohrdnete lodním výletem do Bremerhavenu – brémské výspy na břehu Severního moře.

Tip – bleší trh na vezerské promenádě

Každou sobotu od 8 do 14 hodin se na vezerské promenádě koná bleší trh s nejrůznějšími starožitnostmi a sběratelskými kousky – ideální příležitost přivézt si z Brém originální suvenýr.

Tipy na cestu: Brémy

Tipy na cestu

  • vzdálenost Praha – Brémy činí zhruba 611 km
  • autem sem dojedete pohodlně po dálnici za 6 - 7 hodin
  • využít můžete také vlaková spojení DB Bahn, nebo lety Germanwings do Hamburku
  • informace v češtině na www.germany.travel/cz
  • elektronická brožura zdarma (Vibrant towns and cities) tamtéž

 Pohádková trasa

Věděli jste, že přes Brémy vede pohádková trasa? Pohádková trasa je jednou z více než 200 tematických (prázdninových) tras v Německu. Rozprostírá se na trase 600 km a vede z Hanau až do Brém. Trasa propojuje místa, která jsou nějakým způsobem spojená s pohádkami, mýty, legendami a pověstmi. Návštěvníci se tak mohou vydat do historických měst, na návštěvu hradů, zámků, zřícenin, paláců a mnoha dalších „kouzelných” míst v Německu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám