Hlavní obsah

Po stopách rozděleného Berlína

Novinky, D. Červená

Berlín je dnes vskutku pulzující metropolí – přesvědčit se o tom můžete na každém kroku. Je také jedním z německých měst, kde si letos připomínají 25. výročí od pádu berlínské zdi a následného znovusjednocení Berlína a také samotného Německa. Na cestu za poznáním se můžete vydat na vlastní pěst, nebo s průvodcem.

Foto: DZT,E.H.

Berlínský dóm a televizní věž

Článek

Berlínská zeď

Berlínská zeď obepínala od 13. srpna 1961 do 9. listopadu 1989 celý Západní Berlín a táhla se i samotným centrem města. Postavena byla za účelem ochrany východního Berlína a NDR, resp. měla zabránit útěku obyvatel východního Berlína a východního Německa směrem na západ.

Foto: DZT, G. Santoni

Zbytky berlínské zdi na Postupimském náměstí

Ani stavba této prozatímní zdi ovšem nezabránila útěku mnoha tisícovkám lidí, proto byl její systém postupně zdokonalován a vzniklo ostře střežené hraniční pásmo, které se stalo symbolem rozděleného Berlína a Německa. Když v roce 1989 došlo ke zhroucení tehdejšího systému a pádu berlínské zdi, byla zeď téměř na všech místech rozbořena a zničena.

Foto: DZT, E.H.

Zbytky zdi s informačními tabulemi

Na některých místech v Berlíně však mohou návštěvníci obdivovat její zbytky a zajímavým způsobem se dozvědět o historii rozděleného Berlína. Postupně vám tak představíme Friedrichstrasse s hraničním přechodem Checkpoint Charlie, muzea spojená s tímto tématem a také světoznámou galerii pod širým nebem – East Side Gallery.

Tip: chystáte-li se do Berlína, zvažte, zda se vám nevyplatí berlínská návštěvnická karta (Berliner Welcome Card), MHD je s touto kartou zdarma, dokonce se dá pořídit varianta zahrnující i cestu do Postupimi. Navíc pak dostanete slevu ve vybraných restauracích, barech, muzeích, galeriích, obchůdcích, apod.

Proslulý Checkpoint Charlie

Tento bývalý hraniční přechod mezi západním a východním Berlínem je jedním z nejznámějších míst spojených s obdobím dvou berlínských metropolí. Je také místem, kde se nachází největší koncentrace turistů. Vyfotit se můžete s „pravými“ americkými vojáky, kteří střeží hraniční přechod. Checkpoint Charlie byl totiž jedním ze tří hraničních přechodů, které měli pod kontrolou američtí vojáci.

Foto: visitBerlin, W. Scholvien

Checkpoint Charlie

Přímo zde se také nachází tři zajímavá místa, která by nadšenci historie neměli určitě vynechat: Mauermuseum Checkpoint Charlie, Black Box a Asissi Panorama.

Tip: pokud jste v Berlíně poprvé, doporučujeme využít běžných autobusových linek č. 100 a 200, jejichž trasa vede podél nejzajímavějších a turisticky nejatraktivnějších míst v Berlíně

Muzeum Checkpoint Charlie - Mauermuseum

Připravte se na to, že v tomto muzeu je téměř pořád plno. Jak by také ne, právě zde se dozvíte, jak byli lidé tehdy vynalézaví, a co vše používali ke svému útěku (tunely, horkovzdušné balóny, kánoe, …). Kromě toho je zde také spousta zajímavých informací o berlínské zdi, jejím vzniku a vývoji. A nejsou to jen fotografie, ale i originální „pomůcky“, které lidé ke svému útěku využívali, které si mohou návštěvníci tohoto muzea z bezprostřední blízkosti prohlédnout.

Black Box - muzeum studené války

Hned kousek od bývalého hraničního přechodu se nachází muzeum studené války, tzv. Black Box. Zde se dozvíte v širším měřítku nejen o rozděleném Berlíně a Německu, ale i rozděleném světě mezi východní a západní mocnosti.

Foto: dpa

Black Box muzeum u Checkpoint Charlie

Součástí výstavy je celá řada zajímavých dobových fotografií a také filmů, některé z nich ukazují i události týkající se České republiky a Prahy v období pražského jara a také srpna 1968. Expozice se nachází nejen uvnitř, ale i venku, kde si na zdi obklopující toto černé muzeum můžete prohlédnout berlínskou zeď v proměnách času.

Asisi Panorama

Jedinečné panorama, které vytvořil světoznámý umělec Y. Asisi, nemohlo stát nikde jinde než poblíž Checkpoint Charlie. Nikde jinde by tak nevynikl kontrast mezi západním a východním Berlínem. Panorama ukazuje každodenní život Berlíňanů v 80. letech.

Foto: Asisi

Asisi Panorama

Zatímco na západní straně hranice se lidé svobodně pohybují a žijí si v podstatě svobodný život, východní části dominují strážní věže a ostnaté dráty a uniformovaní vojáci strážící linii smrti. Tedy místa, kam byl vstup východním Berlíňanům zcela zapovězen.

Foto: Asisi

Asisi Panorama

Celé umělecké dílo je dotvořeno světelnými a zvukovými efekty. Pohled na panorama si můžete vychutnat i seshora – stačí vyšlapat na „terasu“ umístěnou uprostřed.

Tip: Panoramat s historickým motivem od stejného umělce se v Německu nachází více, jedno z nich je např. nedaleko Berlína, v Lipsku a ukazuje bitvu u Lipska z roku 1813, další z nich je pak v Drážďanech.

Topografie teroru

Nedaleko Checkpoint Charlie se nachází další zajímavá atraktivita spojená s pohnutou historií Německa, resp. Berlína, tzv. Topographie des Terrors. Další místo spojené s historií Berlína, a to nejen tou poválečnou. Právě zde totiž vzniklo velmi zajímavé muzeum, které ročně navštíví téměř milión návštěvníků.

Foto: Stefan Müller Stiftung_Topographie des Terrors

Topografie teroru

V místech, kde se dnes nachází jeden z nejdelších zachovaných úseků berlínské zdi (téměř 200 metrů), se v minulosti nacházely významné budovy a kanceláře předních představitelů nacistického Německa, právě tady bylo také ústředí obávaného gestapa. Dnes jsou patrné jen pozůstatky obvodových zdí, avšak další úsek dějin Berlína, tedy berlínská zeď, se zde tyčí v celé své kráse.

Foto: DZT, E.H.

Topografie teroru

Turisté mohou navštívit buď rozsáhlé expozice muzea, nebo si prohlédnout přehled nejvýznamnějších událostí tehdejší doby přímo pod širým nebem. Za prosklenými tabulemi s informacemi o období mezi lety 1933–45 v Německu uvidí z bezprostřední blízkosti jak zbytky budov nacistického vedení státu, tak i zbytky berlínské zdi. Dva elementy, které utvářely tvář současného Berlína.

Všední život v DDR

Zatímco výše zmíněná muzea ukazují především historické a politické souvislosti rozděleného Berlína, muzeum v tzv. Kulturbrauerei  (Brauerei = pivovar) ukazuje každodenní život obyčejných lidí v NDR, tedy ve východním Německu. Jednotlivé části jsou tematicky rozděleny – najdete zde informace a ukázky týkající se pracovního života, výchovy dětí, módy, gastronomie. K vidění zde jsou i zařízené bytové jednotky – prohlédnout si tak můžete originální kousky nábytku, obuvi i oblečení z východu.

Foto: DZT, E.H.

Muzeum všedního života v NDR (DDR)

V jedné části stojí dokonce i trabant se stanem na střeše. I když lidé měli v tehdejší době méně zdrojů, je zajímavé, jak se s tím poprali a vždy vymysleli nějaké zlepšováky, které by jim usnadnily a zpříjemnily život i v tehdejších podmínkách.

Zeď napříč Německem a Berlínem byla totiž součástí jejich každodenního života a oni se tomu museli přizpůsobit, jak jen nejlépe mohli.

Gedenkstätte Berliner Mauer

V berlínské části Mitte se přímo na ulici Bernauerstrasse, která byla zdí rozdělena na svou východní a západní část, dnes nachází památník a návštěvnické centrum. Na bývalé východní části se rozprostírá přísně střežená východní oblast podél zdi, kterou zde vyznačují železné pruty zapuštěné do země. Součástí této výstavy je památník rozděleného města, připomínající nejen město samotné, ale také oběti komunistické nadvlády, na této části se nachází také kaple usmíření.

Foto: Stiftung Berliner Mauer

Gedenstätte Berliner Mauer - kostel usmíření

Na protilehlé, tehdy tolik toužené a zároveň zapovězené západní (myšleno politicky, ne geograficky) straně ulice se nachází nově vybudované návštěvnické centrum a dokumentační centrum s vyhlídkovou věží a výstavou dokumentující výstavbu zdi v srpnu roku 1961.

Na nádraží Nordbahnhof je k vidění velmi zajímavá výstava pojednávající o dopadu rozdělení Berlína na městskou veřejnou dopravu, představeny jsou zde tzv. nádraží duchů, která byla uzavřena a hlídána po celou dobu existence zdi.

East Side Gallery

Nejdelší galerie pod širým nebem. Tak je nazývána dlouhá část zbytků berlínské zdi pomalovaná 118 umělci z 21 zemí světa krátce po otevření hranic mezi východem a západem. Měří 1316 metrů a nachází se přímo u břehů řeky Sprévy.

Foto: DZT, E.H.

East Side Gallery

Na svých obrázcích umělci komentují politické a další změny na přelomu let 1989/1990. Od roku 1991 je tato část berlínské zdi památkově chráněna. V dnešní době je oblíbeným místem nejen turistů, ale i místních, kteří si zde rádi posedí a užijí si chvilku odpočinku a zábavy.

Tip: 9. listopadu 2014 proběhnou velké oslavy 25. výročí pádu berlínské zdi, součástí oslav bude i světelná instalace podél dnes již jen zčásti existující berlínské zdi. Všichni jste srdečně zváni.

Kreuzberg – trochu jiný Berlín

Právě toto místo, East Side Gallery, je také skvělým výchozím bodem do alternativní části Berlína – Kreuzbergu. V této oblasti svůj domov, či ateliér, našlo mnoho zajímavých umělců, což dotváří celkovou atmosféru této berlínské čtvrti.  Nachází se zde celá řada malých a neotřelých hospůdek a barů, centrem zdejších umělecky zaměřených obyvatel je Görlitzer Park, kde se zdejší obyvatelé velmi rádi scházejí.

Foto: DZT, E.H.

East Side Gallery jako místo odpočinku

Atmosféra této části Berlína je nesrovnatelná s jinými, místní se zuby nehty snaží udržet si punc alternativy a nezávislosti. Přesto sem rok od roku proudí více turistů. Někteří jsou mírně vyděšeni, jiní zase upřímně nadšeni z toho, jaká rozmanitost v širokém smyslu slova zde na ně čeká.

Cyklotoulky po Berlíně

Cestování berlínskou MHD je naprosto snadné a bezproblémové. Jeden lístek stojí asi 2,60, zvažte proto, zda se vám více nevyplatí denní jízdenka, nebo rovnou návštěvnická karta. Poznávat Berlín pěšky je poněkud odvážná idea. Navíc má Berlín bezvadnou síť cyklostezek a i tamní řidiči (vyjma taxikářů – na ty si dávejte pozor i jako pěší turista) jsou k cyklistům velmi ohleduplní.

Foto: DZT, E.H.

Berlín, cyklistický ráj

Po Berlíně se nachází celá řada půjčoven, ke kolu vám automaticky zapůjčí i helmu a košík. Osvědčená je např. síť půjčoven Fahrradstation, kde se o vás postarají se vším všudy. Cestování na kole v Berlíně vřele doporučujeme, ušetříte čas i energii. Pokud byste si některé úseky chtěli zkrátit, není se čeho bát – kolo si s sebou můžete vzít i do zdejší „S“ Bahn.

Foto: DZT, E.H.

Trabantem po Berlíně

Tip: Berliner Mauerweg, tak se jmenuje 160 km dlouhá cyklistická trasa kopírující linii berlínské zdi okolo západního Berlína.

Trabi safari

Poznejte Berlín za volantem proslulého východoněmeckého vozidla – Trabantu. Zkušení průvodci vás zavedou na nejzajímavější místa Berlína, vy si přitom užijete nostalgický pocit při řízení automobilu, který je dnes pojmem. Vybrat si můžete hned z několika tras – centrum a západní Berlín, východní Berlín, po stopách berlínské zdi.

Po stopách rozděleného Berlína

Více informací o Berlíně:

www.germany.travel/cz

www.visitberlin.com

Jak se tam dostat?

Přímé spoje nabízí autobusová společnost Eurolines. Autobusy zastavují v Drážďanech, takže si můžete rovnou udělat dva výlety v jednom a navštívit jak Berlín, tak Drážďany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám