Hlavní obsah

Německý cíp a světové kulturní dědictví: Koblenz

Novinky, Německá turistická centrála

Jedno z nejkrásnějších a nejstarších německých měst leží na soutoku Rýna a Mosely, na světoznámém Německém cípu: Koblenz. Město Koblenz je obklopeno jedinečnou přírodní kulisou čtyř středohoří a širých lesů, luk i vodních ploch. Více než 2000 let historie zanechalo ve městě své stopy v podobě kostelů, zámků, bývalých šlechtických paláců a měšťanských domů.

Foto: Piel-Media

Německý roh – tedy soutok Rýna a Mosely v Koblenzi

Článek

Kde se stékají kulturní proudy a kde se lidé setkávají u Německého císaře

Pod vlivem francouzského životního stylu a německé tradice se tu vyvinul svérázný biotop, ve kterém se obzvlášť daří útulným vinárnám, kuchyni, od té rafinované až po pravou domácí, i poctivým srdečným lidem.

Foto: Koblenz-Touristik.de

Jednou z historických staveb je bazilika St. Kastor

Právě za touto kouzelnou atmosférou, kterou dýchají místní úzké uličky, romantická zákoutí a vstřícná prostranství, přijíždějí do Koblenze návštěvníci ze všech koutů světa. Procházku historickou částí města bychom mohli začít u Čtyř věží, jak se přezdívá arkýřům barokních nárožních domů na centrální městské křižovatce. Kanóny, prapory, mačety a lesní rohy před budovou hlavní stráže z roku 1689 připomínají vojáky, kteří zde plnili funkci policie.

Foto: Gauls-die-fotografen

Kostel Liebfrauenkirche leží na nejvyšším místě ve městě

Další zastávkou je kašna Schängelbrunnen, druhá dominanta města: najdeme ji na radničním nádvoří, v obklíčení barokních staveb jezuitského komplexu. Připomíná dobu kolem roku 1800, kdy Koblenz patřila k Francii a kdy se hošíci nápadně často křtili na jméno Jean – v dialektu se to pak zkomolilo na Schang a posléze Schängel.

Foto: Koblenz-Touristik.de

Socha malého Schängela je občas pěkně zákeřná

Zdá se, že mezi nimi byli i pěkní uličníci, soudě podle toho, jak jejich napodobenina na vrcholu kašny nepravidelně skrápí plným proudem vody místo i daleko za kašnou.

Pozoruhodný je i Německý císař, u kterého se však nejedná o imperiální monument, jak by si někdo mohl myslet, ale o gotickou obytnou věž, v jejímž přízemí se dnes zabydlel příjemný hostinec.

Velké umění za starými zdmi a perlivé potěšení

Stopy tu však zanechali nejen barokní a gotičtí mistři stavitelé, ale i slavný sběratel umění Peter Ludwig: po něm pojmenované Muzeum Ludwig se nachází v domě Řádu německých rytířů, nedaleko Německého cípu. Ludwigově sbírce a doprovodným výstavám jsou věnována hned čtyři podlaží.

Sbírka je zaměřena na poválečné období a obsahuje díla umělců od Pabla Picassa, Jeana Dubuffeta, Pierra Soulagese a Sergeho Poliakoffa až po „Nouveaux Réalistes“ či hnutí „Figuration libre“.

Nádherný kontrapunkt: moderní umění za středověkými zdmi, klasičtí představitelé modernismu v líbezném starém městě. A až si umění vychutnáte do sytosti, zkuste si dopřát ještě další, tentokrát perlivý zážitek: přímo v centru, v muzeu ve sklepení hlavního sídla známých vinných sklepů Deinhard.

Pevnost Ehrenbreitstein

118 metrů nad Rýnem nabízí pevnost fantastický výhled na Koblenz a soutok Rýnu a Mosely. Pevnost Ehrenbreitstein, druhá největší dochovaná pevnost v Evropě, byla do dnešní podoby postavena v letech 1817 až 1828.

Foto: gdke-rheinland-pfalz-ulrich-pfeuffer

Z pevnosti Ehrenbreitstein si návštěvníci mohou vychutnat výhled na město i okolní krajinu

Její původ však sahá až do roku 1000. V té době se zde nacházel pouhý hrad, postupem doby se však dočkal i opevnění a později byl přebudován na pevnost. Dnes se v pevnosti nachází zemské muzeum Koblenze se stálými i speciálními výstavami a také ubytovna pro mladé, tzv. Jugendherberge.

Foto: gauls-die-fotografen

Velkou atraktivitou je také socha císaře

Původní monument jezdecké sochy císaře byl během druhé světové války zničen, ale v roce 1993 se socha na místo vrátila a dnes je součástí světového kulturního dědictví UNESCO ve Středním Porýní a také magnetem pro více než dva milióny návštěvníků, kteří se každoročně do Koblenze vydávají.

Tip: Originální hlava císařské sochy je dnes k vidění ve zdejším muzeu „Mittelrhein-Museum“

Lanovka

Pokud už se rozhodnete navštívit Koblenz, tak byste neměli vynechat projížďku zdejší lanovkou přes Rýn, vedoucí až na pevnost Ehrenbreitstein.

Foto: gdke-rheinland-pfalz-ulrich-pfeuffer

Na pevnost se mohou návštěvníci nechat vyvézt lanovkou

Zatímco se budete houpat vysoko nad Rýnem, můžete si díky panoramatickým kabinám vychutnat pohled na krajinu světového kulturního dědictví UNESCO – Střední Porýní – a město, které má za sebou více než dvoutisíciletou historii.

Romantický zámek Stolzenfels

Tento překrásný zámek, který je důkazem o stavitelském umění Prusů v 19. století, se nachází jen několik kilometrů od centra města na vyvýšenině na levém břehu Rýna. Zdejší podobu zámek získal až v 19. století, kdy byl přestaven z původní zříceniny hradu ze 13. století.

Foto: DZT (Mark Wohlrab)

Zámek Stolzenfels je nepřehlédnutelný

Součástí areálu zámku jsou také zdejší zahrady a park. Architektem odpovědným za přestavbu zámku byl Schinkel. Přestavba trvala celých šest let a zakončena byla velkolepým bálem v roce 1842, od té doby je zámek přístupný i veřejnosti. Je považován za klenot a perfektní ukázku romantických staveb na Rýnu.

Foto: DZT, Burgen, Schlösser, Altertümer Rheinland-Pfalz (Mark Wohlrab)

Zámek se nedávno dočkal zasloužené rekonstrukce

V roce 2011 se zámek i přilehlé zahrady a park dočkaly rekonstrukce a obnovy, díky tomu mohou dnešní návštěvníci areál poznat téměř ve stejné podobě jako ti první v 19. století.

Dnes je zámek přístupný serpentinami z městské části Stolzenfels, a to pěšky. Zámecké prostory jsou vybaveny inventářem z 19. století, který návštěvníkům představuje kulturu bydlení tehdejší doby. Součástí expozice přístupné návštěvníkům je také velký a malý rytířský sál. Zámek  působí opravdu romanticky, návštěvníci ho na svazích nemohou přehlédnout, a to především díky jeho okrově zbarveným věžím.

Foto: DZT,Burgen, Schlösser, Altertümer Rheinland-Pfalz (Mark Wohlrab

Součástí areálu jsou i přilehlé zahrady a parky

Tip: Impozantní výhledy na Koblenz a okolní krajinu nabízí zdejší terasa „Rheinterasse“

Romanticum

Tato interaktivní výstava byla otevřena roku 2013. Návštěvníci se dostávají na palubu virtuální lodi plující po Rýnu, oblast Porýní je totiž ústředním tématem celé expozice – multimediální prezentace návštěvníky seznamuje s regionem zařazeným na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, „Oberes Mittelreheintal“.

Návštěvníci se mohou těšit na 10 výstavních prostorů, které jsou rozděleny na dalších 70 interaktivních stanic – kromě přírodních a kulturních krás této oblasti jim budou představeny i mýty, pověsti a legendy spojené s tímto regionem.

Tip: V jedné místnosti se dokonce nachází karaoke koutek, zde si zájemci mohou zazpívat píseň Loreley

Vinařská vesnička

Weindorf neboli vinařská vesnice vznikla v Koblenzi roku 1925 při příležitosti „říšské vinařské výstavy“. Kvůli výstavám zde byly postaveny čtyři vinařské domky, které jsou podobné těm, které se nachází v jiných vinařských regionech v Německu. V rámci výstavy zde pak měli své stánky němečtí vinaři, kteří zde nabízeli své produkty.

Foto: gauls-die-fotografen

Vinařská vesnice je centrem regionální gastronomie

Vesnička ale byla tak oblíbená, že přežila až dodnes a stala se turistickou atrakcí. Na konci druhé světové války byla sice poničena, ale již roku 1951 se dočkala obnovy, ve které ji mohou vidět i dnešní návštěvníci. Jako bonus zde byla založena i malá vinice.

Se svými necelými 1500 metry čtverečními je zdejší vinice „Schnorbach Brückstück“ nejmenší registrovanou vinicí v Německu. Dnes je vinařská vesnice gastronomickým rájem, lidé zde mohou ochutnat nejen německá vína, ale také regionální speciality.

Tipy pro aktivní návštěvníky

Koblenz, město obklopené vodou, nabízí nepřeberné množství volnočasových aktivit. Především návštěvníci, kteří rádi spojují návštěvu města s nějakou tou fyzickou aktivitou, si zde přijdou na své.

Foto: Koblenz-Touristik.de

V regionu se nachází nespočet pěších tras,třeba Rheinsteig

V okolí Koblenze se nachází populární pěší trasy, jednak ta vedoucí okolo Mosely – Moselsteig (365 km) –, a pak také ta okolo Rýnu, tedy Rheinsteig – 320 km dlouhá trasa vedoucí krajinou zapsanou na seznamu světového děcitví UNESCO s městy, jako je nejen Koblenz, ale také Wiesbaden a Bonn. Za zmínku stojí ještě stezka vedoucí ke zdejším hradům, zámkům a zříceninám – Rheinburgenweg.

Foto: Koblenz-Touristik.de

Po stopách hradů, zámků a zřícenin vede trasa Rheinburgenweg

Trasa je dlouhá 200 km a vede po levém břehu Rýna. Jen 20 km od Koblenze se na ní přitom u Andernachu nachází jedna zajímavost – nejvyšší studený gejzír na světě, oblíbené jsou i jištěné trasy v Boppardu.

Pak jsou tu ještě cyklistické trasy, každá z nich stojí za tu námahu, stačí totiž párkrát šlápnout do pedálů a člověk se může vydat na putování po místních vinařstvích. Opět jsou zde k dispozici stezky okolo řek – Mosely a Rýna.

Foto: Koblenz-Touristik.de

Okolo obou řek vedou cyklostezky

Oblast Středního Porýní, konkrétně region mezi Koblenzem a Bingenem, je od roku 2002 zapsaná na seznamu UNESCO, 65 km po proudu Rýna na návštěvníky čeká romantická krajina plná starobylých hradů, zámků a zřícenin. Oblast se přitom díky snaze a úsilí místních obyvatel nestala pouhý skanzenem pro turisty, ale zachovala si své originální kouzlo a šarm, kvůli kterému se do tohoto regionu sjíždějí turisté z celého světa.

Foto: Thomas Frey

Každoročně se zde koná také festival ohňostrojů

Tipy na akce

Kulturní festival: 17.–19. 7. 2015 – koná se v pevnosti Ehrenbreitstein

Kulturní festival: 17.–19. 7. 2015 – koná se v pevnosti Ehrenbreitstein Rýn v plamenech: 7.–9. 8. 2015 – velké slavnosti plné ohňostrojů

Kulturní festival: 17.–19. 7. 2015 – koná se v pevnosti Ehrenbreitstein Rýn v plamenech: 7.–9. 8. 2015 – velké slavnosti plné ohňostrojů Dlouhá muzejní noc: 5. 9. 2015

Lidové slavnosti SchängelMarkt: 18.–20. 9. 2015

Výběr článků

Načítám