Hlavní obsah

Mnozí Pražané považují podchody za vadu na kráse města

– PRAHA

Za vadu na kráse Prahy považují mnozí Pražané podchody v hlavním městě. Například do Státní opery poblíž Václavského náměstí vede jediná cesta tunelem pro pěší, který je ale podle ředitele opery Jaroslava Vocelky ostudou. Trasu páchnoucím podchodem musí lidé navíc často absolvovat ve večerních šatech a obuvi. Lépe na tom nejsou ani některé výstupy z metra a podchody pod magistrálou.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Velký problémem je čistota podchodů zejména s ohledem na nelegální výlep plakátů a jejich nedostatečný úklid.

Článek

"V případě, že zaprší, je podchod nemožný," řekl Vocelka. Po dešti se navíc v nevábném a páchnoucím tunelu podle něj drží i deset centimetrů vody. Opera se snažila na nevyhovující stav několikrát upozornit, ale marně.

.: Vstup do podchodu u Národního muzea.foto: Novinky/Lucie Poštolková

"Přehazují si to jako horký brambor, nakonec nám vzkázali, že si to máme opravit na vlastní náklady, což z našeho rozpočtu nelze," popsal reakci příslušných orgánů. Situace by se měla zlepšit po odstěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, jež sídlí v budově vedle opery.

Pak se uvolní další čtyři přístupy k opeře. Podchod u opery kritizuje také mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

.: Podchody odpozují pražany i turisty.foto: Novinky/Lucie Poštolková

"Tento podchod, kam chodí i bohatí cizinci, je hrůza. To snad nemá v centru co dělat," řekl. Asociace turisty dokonce před některými místy metropole varuje - patří mezi ně například prostor u stanice metra Národní třída a cesta z Jungmannova náměstí k Můstku, kde lidi obtěžují bezdomovci i narkomani. Za špatné považuje Okamura i podchody v okrajových částech Prahy, kde často chybí osvětlení.

Podchody trpí nedostatečným úklidem

Starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) považuje za částečně problémový podchod pod vysočanským nádražím - je sice velmi dobře osvětlený, ale dlouhý a ženy se tam bojí chodit. Místo dvakrát denně kontrolují strážníci.

"S čistotou podchodů máme velký problém zejména s ohledem na nelegální výlep plakátů a jejich nedostatečný úklid," uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

.: Plakáty hyzdí a poškozují zdifoto: Novinky/Lucie Poštolková

Podchody nepatří městské části, radnice proto kvůli jejich stavu apelovala na Technickou správu komunikací (TSK) a Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Podle radního Radovana Šteinera (ODS) podchody přispívají k bezpečnosti chodců. Náměstek ředitele pražských strážníků Ludvík Klema říká, že kriminalita v pražských podchodech není větší než na ulici. Důvodem je ale i to, že lidé se těmto místům vyhýbají.

Na úklid jde ročně 63 miliónů

O podchody se v metropoli starají městské části, TSK a dopravní podnik, který pečuje o podchody u stanic metra. TSK spravuje 121 podchodů. Uklízejí se zpravidla jednou týdně a především v centru Prahy i dvakrát týdně. Jednou za čtvrt roku pracovníci TSK kontrolují jejich technický stav a odstraňují závady. Další podchody má na starosti dopravní podnik.

.: Plakátům neunikne skoro žádná zeď.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Podchody, kromě stanice metra Kačerov, jsou součástí vestibulů stanic metra, které se pravidelně uklízejí. "Na úklid prostorů metra ročně vynaložíme zhruba 63 miliónů korun," uvedla Eva Dydová z Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Podchod je leckdy bohužel jedinou možnou variantou, jak se dostat na druhou stranu silnice.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Reklama

Související témata:

Související články

Končí první etapa oprav Karlova mostu

Práce na generální opravě Karlova mostu, kudy denně proudí tisíce turistů, opět pokročily. Kameníci vyměnili rozpadlé pískovcové kvádry za nové od Malostranské...

Výběr článků

Načítám