Hlavní obsah

Mezi podivuhodné památky Evropy patří Mořské varhany i Kapucínská krypta v Brně

Novinky, Lucie Poštolková

Zapomeňte na líbivá panoramata a bujarý noční život. Připravte se na podivuhodné, ale i trochu strašidelné památky, při jejichž návštěvě vám bude běhat mráz po zádech. Vydejte se za klasickými pamětihodnostmi východní Evropy, jako jsou procházky za čarodějnicemi, poslouchání Mořských varhan a návraty do minulosti, nabádá čtenáře průvodce Lonely Planet.

BEZ KOMENTÁŘE: Kapucínská hrobka v BrněVideo: www.ceskamedia.cz

 
Článek

Kapucínská krypta v Brně, Česká republika

Česká republika je poseta pozoruhodnými památkami, od pohádkového výhledu na stověžatou Prahu, až po poněkud morbidní kostnici v Kutné Hoře. Jednou neméně zajímavou turistickou atrakcí je Kapucínský klášter v Brně. Ukrývá 24 mumií kapucínů, původně jich tu bylo pohřbeno přes 150.

Díky důmyslné stavbě, která umožňuje stálé proudění vzduchu, proběhla mumifikace přirozenou cestou. Když procházíte okolo mumií, oděných v původních šatech, zmocní se vás úcta a možná vám také přeběhne mráz po zádech.

Foto: Archiv kláštera
Foto: Adéla Šulíková, Právo

Otevřeno mají od pondělí do soboty od 9 do 16,30 hodin, vyjma hodinové polední pauzy. V neděli otevírají až v 11 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Čarodějnický vrch, Litva

Když se budete procházet lesem nedaleko pobřežního městečka Juodkrantė, označeného směrovkami Raganų Kalnas, potkáte dřevěné sochy připomínající starou litevskou kulturu. Mýtické postavy a různí skřeti z předkřesťanského období možná některé turisty i vystraší.

BEZ KOMENTÁŘE: Čarodějnický vrch v Litvě

Mořské varhany v Zadaru, Chorvatsko

Chorvatům se podařilo v Zadaru propojit kutilský um a sílu moře, zahráli tak doslova na romantickou notu turistů. Důmyslné trubky zabudované na nábřeží vytvářejí hudební nástroj připomínající varhany, tóny vytváří mořský příboj. Pokud sem budete mít cestu, nebojte se počasí a zkuste se zaposlouchat do hrajícího rozbouřeného moře.

BEZ KOMENTÁŘE: Mořské varhany v Zadaru

Panorama bitvy u Racławic ve Wroclawi, Polsko

Nevšední expozicí o bitvě u Racławic se chlubí Varšava. V rotundě se ocitnete přímo uprostřed rusko-polské bitvy, která se odehrála roku 1794 - tehdy vyhráli Poláci. Detailně propracovaný kruhový obraz měří na výšku 15 metrů a po obvodu dosahuje délky 144 metrů. Bližší informace o obrazu najdete zde.

BEZ KOMENTÁŘE: Panorama Raclawicka

Město duchů Pripjati, Ukrajina

Někomu to může připadat jako zbytečné, depresivní dobrodružství, někteří dobrodruzi ale poničená místa planety přímo vyhledávají. K takovým určitě patří ukrajinský Černobyl, kde 26. dubna 1986 explodoval čtvrtý reaktor jaderné elektrárny. Do zóny i města duchů Pripjati se dnes lze poměrně snadno dostat, stačí mít hodně odvahy, trochu peněz a povolení.

BEZ KOMENTÁŘE: Černobyl 26 let po katastrofě

Hotel Viru, Tallinn, Estonsko

Míváte občas pocit, že vás někdo sleduje? Vaše pocity mohou být oprávněné, právě v hotelu Viru fungovalo odposlouchávání tajné služby KGB. Ta sídlila v tajném 23. patře, které je v současnosti otevřené jako špionážní muzeum.

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel Viru

Muzeum Kunstkamera, Petrohrad, Rusko

Kunstkamera není přírodovědné muzeum jako každé jiné. V Petrohradu si můžete prohlédnout v lihu zakonzervované mozky, zvířata, ale i lidské kostry a zárodky. Samotný Petr Veliký byl nadšeným sběratelem antropologických a etnologických předmětů, snažil se tak bojovat proti pověrčivým předsudkům o lidském těle. Více o muzeu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám