Hlavní obsah

Majestátní Windsor je druhý největší obývaný hrad světa

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde jinde hledat věčné jaro, než v zemi stále zelených trávníků – ve Velké Británii. V městečku Windsor, vzdáleném od Londýna 30 km, se na kopci vypíná monumentální sídlo britských panovníků. Windsor Castle má za sebou 900 let starou historii, je to jedno z míst, odkud vládli angličtí panovníci.

Foto: Profimedia.cz

Dnes je Windsor jednou z oficiálních rezidencí královny Alžběty II. Dvakrát do roka se tam konají velké ceremoniály.

Článek

První monarcha, který se procházel po chodbách nejstarší části Windsoru, byl Vilém Dobyvatel na konci 11. století. Od té doby se tam vystřídaly čtyři desítky panovníků. Jde o nejstarší královskou rezidenci na britských ostrovech a druhý největší (hned po Pražském) obývaný hrad na světě.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Windsor je už devět staletí rezidencí britských panovníků.

Dnes je hrad jednou z oficiálních rezidencí královny Alžběty II. Dvakrát do roka se tam konají velké ceremoniály. Ten první o Velikonocích a další v červnu, kdy královna uděluje v kapli sv. Jiří Podvazkový řád, jedno z nejvýznamnějších britských vyznamenání. Windsor je také využíván pro reprezentační účely. Panovnice tam přijímá zahraniční návštěvy, jimž chce prokázat zvláštní přízeň a důvěru.

Hradby i park

Královna a její choť, vévoda z Edinburghu, nejčastěji tráví volné víkendy právě ve Windsoru. Odbývá se tam také většina soukromých oslav, jako jsou narozeniny, křtiny nebo třeba svatby. Ta se tu naposledy konala 9. dubna 2005, kdy si následník trůnu princ Charles bral Camillu Parkerovou Bowlesovou.

Mohutné hradby vždy dávaly obyvatelům hradu pocit bezpečí. Celé sídlo je rozděleno na tři nádvoří, která zelenými trávníky a stromy připomínají spíše parky. Střední nádvoří s jezírkem a strmým srázem je jedním z nejfotografovanějších prostor windsorského hradu. Na vršku pohled rámuje Kulatá věž. Od pozdního jara do podzimu tu voní růže z královniny Jubilejní zahrady, která vznikla roku 2002 k výročí zlaté svatby Alžběty II. a vévody z Edinburghu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Jedno z romantických zákoutí královniny zahrady

Dolnímu nádvoří vévodí bohatě zdobené kaple sv. Jiří a Pamětní kaple prince Alberta, kterou nechala vybudovat královna Viktorie pro svého milovaného manžela. Kapli sv. Jiří začal stavět Edward IV. už v roce 1475, ale dokončil ji až Jindřich VIII. roku 1528. V ní dnes má pomník řada britských panovníků. Většina lidí se zastavuje u rakve Jindřicha VIII., který za svůj život vystřídal šest žen.

Státní apartmány

Na první pohled se zdá, že se příchozí dostane všude. Součástí prohlídkové trasy na horním nádvoří jsou totiž i státní apartmány s pozlaceným nábytkem, honosné a obrovské prostory, které uchvátí snad každého návštěvníka.

Ale ty jsou zčásti uzavřené od března do září, kdy tam pravidelně jezdí královská rodina, neboť právě v této části hradu jsou i soukromé prostory jeho víkendových obyvatel. Apartmány se stále užívají pro důležité návštěvy, při kterých se veřejnosti celé uzavírají. Na chodbách a v sálech, kam se návštěvníci dostanou, jsou mj. k vidění tisíce obrazů ilustrujících bohatou britskou historii.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V lucernách jsou úsporné žárovky.

Síň sv. Jiří, která je součástí státních apartmánů, měří na délku 55,5 metru a na šířku má devět metrů. Lehce se tam pak při slavnostních ceremoniích usadí až 162 královských hostů. Na stěnách visí desítka erbů a pod nimi jsou vypsána jména všech rytířů Podvazkového řádu od roku 1348, kdy byl řád založen. V listopadu 1992 byla síň poničena požárem, který znamenal pro hrad katastrofu, ale dnes je již vše opraveno.

Obrovská budova si tak vyžádala novou dubovou střechu, která je svou rozlohou největší trámovou střechou, která vznikla v 21. století. Právě v síni sv. Jiří se pravidelně v červnu scházejí všichni stávající nositelé Podvazkového řádu u příležitosti jeho udělování novým adeptům. Tam se řadí do procesí, které míří do kaple sv. Jiří, kde se, jak již bylo řečeno, ceremoniál odbývá.

Domeček pro panenky s tekoucí vodou

Ze Severní terasy horního nádvoří je hezký výhled na okolní kraj. Vidět můžete třeba areál elitní školy Eton College, kde studovali například princové Harry a William. Z Windsoru je to kousek a můžete si do Etonu udělat příjemnou procházku okolo malebných obchůdků a kaváren.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Velkolepá výměna stráží ve Windsoru

Na Severní terasu chodí návštěvníci ale i z jiného důvodu. Je tam totiž expozice hraček, mezi nimiž vyniká domeček pro panenky královny Mary z Tulcu (manželky Jiřího V., který vládl mezi léty 1911–1936). Třípatrový domeček z roku 1924, který královna dostala jako dárek, má vše, co by nemělo opravdovému honosnému paláci chybět: elektrické vedení, koupelnu s tekoucí vodou a řadu místností pro šlechtu i poddané. Královskou ložnici s postelí s nebesy, honosnou jídelnu, pokojíčky pro služebnictvo, obrovskou společenskou místnost s krbem ve stylu hradů a zámků, jen ty panenky chybějí.

Foto: Profimedia.cz

Třípatrový domeček z roku 1924, který královna Marie dostala jako dárek na dobové fotografii.

V další části expozice s dětskými hračkami pak jsou mj. k vidění dvě francouzské panenky, které mají kompletní výbavu doplňků od předních francouzských návrhářů: Cartiera, Hermése i Vuittona. Jedná se o dar, který dostaly princezny Alžběta a Margaret Rose od francouzské vlády roku 1938. Skvosty ocení hlavně dámy, které si libují v romantických šatech.

Turisté hned u vchodu dostávají plánky rozlehlého hradu a audio průvodce, pokud se rozhodnou prohlížet si hrad sami bez doprovodu. Návštěvníci ocení bezbariérový vstup, který je po dohodě do všech přístupných místností.

Foto: Archiv, Právo

Rady na cestu

 Nenechte si ujít

Velkolepá výměna stráží na Windsoru zastavuje dopravu v ulici Sheet Street a na High Street pod zámkem každé sudé datum, vyjma nedělí.

Velkolepá výměna stráží na Windsoru zastavuje dopravu v ulici Sheet Street a na High Street pod zámkem každé sudé datum, vyjma nedělí. Od dubna do července se pak ceremoniál koná každý den, vždy od 10.50, kdy pochoduje královská garda na hrad, a pak před půl dvanáctou, kdy se vojáci vracejí. Stráže mašírují v rytmu velké kapely, která je doprovází.

Pokud budete v 11 hodin na hradě, uvidíte hlavní část ceremoniálu, který trvá půl hodiny.

Jak se tam dostat

Nejjednodušší spojení do Velké Británie je letadlem.

Do Windsoru se můžete vydat autobusem nejkratší cestou z letiště Heathrow, která trvá 35 až 45 minut.

Pokud se budete ještě zastavovat v Londýně, tak odsud jezdí vlaky z nádraží Paddington a Waterloo, cesta do Windsoru trvá 40 až 55 minut, nebo autobusem z nádraží Victoria pojedete 65 minut.

Otevírací doba

Windsorský hrad je otevřený denně. Od dubna do října je přístupný mezi 9.45 až 17.15, poslední vstup je jen do 16 hodin. Od listopadu do února se zavírá o hodinu dříve. Počítejte s tím, že prohlídka hradu zabere asi dvě hodiny.

Hrad bude kompletně zavřený 12. a 13. června a 25. a 26. prosince. Státní apartmány se zavírají letos 11.–14. června a 1.–7. července. Část státních apartmánů není přístupná od 27. března do 24. září.

Kaple sv. Jiří je otevřená veřejnosti denně kromě neděle, kdy se zde slouží mše. Večerní bohoslužby jsou přístupné všem, začínají každý den v 17.15 hodin.

Další hrady v okolí

Hradem číslo jedna ve Velké Británii je londýnský Tower, ke kterému se váže legenda o krkavcích. Pokud opustí hrad, padne celé království. Aby se tak nestalo, mají tamní krkavci přistřižená křídla.

Pokud hledáte romantický hrad, jeďte se podívat na Kenilworth, kde Alžběta I. zažívala tajný románek s milencem Robertem Duddleym. Hrad je obklopen krásnou zahradou z alžbětinské doby.

Děti si užijí na středověkém hradě Warwick, který nabízí řadu programů, při nichž děti ani nemusí umět anglicky. Vyzkoušejí si střelbu z luku, podívají se, kam až dokáže dostřelit obrovský trebuchet (dobývací nástroj využívaný při obléhání hradů ve středověku), nebo si projdou strašidelné podzemí.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám