Hlavní obsah

Lugano: sklenku dobrého ticinského vína si nikde nevychutnáte lépe

Novinky, Jakub Kynčl

Jet do Švýcarska neznamená nutně lézt po horách, plnit své žaludky čerstvými sýry a naslouchat uklidňujícímu zvuku kravských zvonců. Jih Švýcarska působí jako nefalšované Středomoří, kde slyšíte italštinu všude okolo sebe. A ne nadarmo se říká, že svět je po sklence dobrého vína malebnější a čas plyne o něco pomaleji. Vítejte v Luganu, perle kantonu Ticino.

Článek

První zmínky o Luganu se datují až do 10. století. Z této doby existují první zmínky o vesnici, nacházející se na pokraji dnes velmi oblíbeného jezera. Vyrostlo zde město, ve kterém žije více než 55 000 lidí. Do města se však sjíždějí za prací ještě další desítky tisíc Švýcarů a Italů, kteří v oblasti žijí. Ne nadarmo se říká, že je právě Lugano vstupní branou do Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Je libo trochu mystické atmosféry? S trochou štěstí se u jezera dočkáte.

Romantická nábřeží Lugana přímo vybízejí k večerním romantickým procházkám po promenádě a usednutí v jednom z bárků servírujících dobré, leč značně předražené víno. Ti šetřiví se tak spokojí s koupí láhve v obchodu. Opravdu dobré ticinské kousky seženete už od 300 korun. Nezaměnitelný modročervený erb na láhvi vám jasně značí, že máte co do činění s dílem místních vinařů.

Vína doplňujte místními pochutinami

Pokud nemáte k dispozici přiměřenou lednici, spokojte se s červeným a případně ho dochlaďte v umyvadle se studenou vodou na pokojovou teplotu. Běžnou pokojovou teplotu, nikoliv luganskou pokojovou. Úžasným doplňkem pak mohou být křehké olivové tyčinky, které seženete snad v každém obchůdku.

Foto: Profimedia.cz

Nábřeží okolo jezera láká k procházkám nejen turisty, ale i místní.

Pokud se chcete někam posadit na jídlo, vybírejte podniky krapet dále od jezera. Pokud však lpíte na panoramatickém výhledu, budete muset sáhnout do peněženky o značný kus hlouběji. Opravdovým skrytým fast-food šperkem je pak turecký Ararat Grill nacházející se v ulici Viale Castagnola vedle restaurantu La Lanchetta, jen kousek za parčíkem Parco Civico. Za deset franků zde ochutnáte lahodnou tureckou specialitu dürüm (obdoba tortilly) či nejlepší kebab ve městě.

Foto: Novinky

Kdo nezní jižní část Švýcarska, má o zemi zkreslené představy.

Koupaní ano či ne, v Luganu se s počasím vždy dorozumíte

Pokud máte to štěstí a dorazili jste do Lugana za krásného počasí, asi se vám nebude chtít strávit příliš času chozením a budete hledat vhodné místo k relaxaci u vody. Bez obav navštivte místní koupaliště nacházející se kus za zeleným Parco Civico a svlažte se v čistých vodách jezera.

Foto: Profimedia.cz

Lugano je krásné ve všech ročních obdobích, jaro není výjimkou.

Pokud se v Luganu objevíte na podzim či v zimě, vychutnávejte si příjemné klima a procházky okolo jezera. Jen o desítky kilometrů dále se totiž budou lidem tvořit rampouchy u nosů, zatímco vám bude příjemně. Inu, vysoké hory jsou na každém místě Švýcarska blíže, než by se mohlo zdát.

Foto: Novinky

Bydlení v blízkosti jezera je cenově srovnatelné s centrem Prahy.

Pokud chcete pořídit hezké fotografie z výšky, můžete využít předraženou lanovku San Salvatore a nebo po svých vyrazit do kopců, které se tyčí v části Lugana zvané Paradiso. Pokud máte klouby v pořádku, doporučujeme vyrazit po svých, po pouhé půlhodině totiž vystoupáte do míst, ze kterých již krásně zachytíte výjimečnou polohu města, které se vám vryje do hlavy jednou provždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nezabloudit v londýnském metru

Londýn patří mezi největší evropské metropole a může se pochlubit i třinácti trasami metra a městskou vlakovou dopravou DLR, která na něj navazuje a různě jej...

Jak strávit levný víkend v Londýně

Když se řekne Londýn, kdekomu se vybaví ikony města, jako jsou Big Ben, London Eye, Buckinghamský palác, a vyšší ceny. Ale pokud víte, kde hledat a na co se...

Salcburk – město kultury a gastronomie

Pevnost tyčící se nad střechami historického města představuje pro Salcburk stejné poznávací znamení jako Eiffelova věž pro Paříž. Pohled z druhé strany,...

Výběr článků

Načítám