Hlavní obsah

Letní luxus: Podívejte se na nejlepší evropské destinace. Jsou v Řecku i v Itálii

V létě k moři můžete vyrazit už za pár tisícovek. Jednoduchý bungalov, nebo rodinný penzion a vlastní stravování. I to je cesta a rozhodně to není cesta špatná. V tomto článku se ale můžete podívat na opačný „extrém“- na evropské destinace, které jsou synonymem pro luxus, pro dovolenou bez kompromisů. Podívejte se na místa, kam jezdí v Evropě k moři slavní a bohatí. Leží na Krétě, v Itálii i na slavném ostrově Santorini.

Foto: ESO travel

Dovolená v Evropě – i ve Středomoří si můžete dopřát luxus téměř dekadentní.

Článek

Místo deky na pláži lehátko u soukromého bazénu, místo sprchového koutu vířivka na privátní terase. A místo chůze na pláž? Panoramatický výtah, který vás dolů k vodě zaveze přímo z hotelu usazeného na skále. Tohle jsou místa, kde se vysněná dovolená mění ve skutečnost. A cesty sem nabízejí i české cestovní kanceláře.

Které destinace tedy patří mezi ty nejluxusnější? Podívejte se

Santorini – nejkrásnější západy slunce z pohodlí vířivky

Modrobílá architektura, pláže s černým pískem, vysoké útesy a na nich hotely a hotýlky, západy slunce nad vesnicí Oia… kdo by neznal Santorini? Tento malinkatý ostrov, který patří Řecku, je jednou z nejluxusnějších evropských adres. Říká se mu „malý ráj“ a dovolená tady nepatří k nejlevnějším – i proto, že je kvůli malé rozloze ubytovací kapacita dosti omezená. Spousta turistů sem proto dorazí jen na jediné odpoledne v rámci některé z výletních plaveb a večer zase odplouvá.

Foto: ESO travel

Na Santorini jsou hotely posazené vysoko na skalách, výhled bere dech.

Středobodem luxusu je tady letovisko Imerovigli, respektive některé z místních hotelů, které jsou zasazeny do sopečných stěn kaldery. Slavné západy slunce tady člověk může pozorovat z privátní vířivky na vlastní terase. Třeba se sklenkou kvalitního sektu v ruce. Z Imerovigli je to navíc jen kousek do hlavního města.

A za luxus tu je možné považovat i klid a romantiku, které tu hlavně v podvečer vládnou. Ke zdejším plážím s černým pískem je totiž občas trochu krkolomný sestup, na Santorini tedy jezdí rodiny s malými dětmi jen v minimální míře. Dětského řevu a pláče se tak téměř nedočkáte.

Krétská Elounda – na pláž skleněným výtahem

Za luxusní řeckou destinaci platí i krétské letovisko Elounda. Městečko, které má asi 2200 stálých obyvatel, leží na východním pobřeží v zálivu Mirabelo a od mořské hladiny šplhá po svazích vzhůru. Je tu proto místo pro skleněné panoramatické výtahy, které spojují hotelové haly s plážemi. Takhle vypadá nejluxusnější adresa celé Kréty.

Kam jinam k moři a za sluníčkem?

Obrovskou devizou letoviska je klid a navzdory hotelovým resortům i romantická atmosféra. Jako kdyby tu pořád ve vzduchu viselo trochu z nálady chudého rybářského městečka, kterým Elounda kdysi bývala. Dnes sem na dovolenou jezdí i členové královské rodiny ze Saudské Arábie.

Foto: tourist-destinations.com

Kréta – to je bohatá historie, krásná příroda ve vnitrozemí a dnes už i perfektní zázemí i pro nejnáročnější turisty.

Andaluská Marbella – korzo kolem milionářských jachet

Zesnulý saudskoarabský král Fahd zároveň rád jezdil do letoviska Marbella v Andalusii. Oficiální zdroje pak tvrdí, že tu byl schopný se svým doprovodem denně utratit v průměru pět miliónů euro. Prostě host, kterého každý rok místní rádi viděli.

O Andalusii se říká, že je to bohatá země obývaná chudými lidmi. Pro Marbellu to ale rozhodně neplatí. Drží totiž neoficiální status nejpřepychovějšího letoviska v celém Španělsku. Není proto divu, že tu má svou letní residenci třeba Antonio Banderas, seriálová Alexis z Dynastie herečka Joan Collinsová, nebo herec Dolph Lundgren. Dlouhá léta sem na celé prázdniny jezdil i Sean Connery.

Foto: ESO travel

K bazénu, nebo k moři? Někde je to opravdu náročný výběr.

Tak trochu snobským srdcem města je takzvaná Zlatá míle, šest kilometrů dlouhý pás, který končí ve zdejším přístavu Puerto Banus a který lemují výstavní sídla (včetně toho, ve kterém žil saudskoarabský král), luxusní butiky a vyhlášené restaurace. Po setmění se těchto šest kilometrů mění v korzo s opravdu vysokou hustotou značkových kabelek, drahých šperků a naditých peněženek. Tady se demonstruje, že na to člověk opravdu má.

Luxus i na chudičké Sicílii

Sicílie je sice nejchudší italský region, i tady ale narazíte na pořádně luxusní resorty. Ty navíc stále dýchají atmosférou té pravé Itálie. Nejnavštěvovanějším letoviskem celé Itálie je městečko Taormina Mare. Jeho historické centrum je uzavřené pro automobily, zážitek z úzkých uliček a titěrných obchodů se tím jen násobí.

Foto: archiv autora

Sicílie je sice chudý region, má ale nepopiratelné kouzlo.

Na pláži Recanati, kde se písek střídá s drobnými oblázky, to žije i po setmění, stejně tak na bulváru Corso Umberto I. Tady se korzuje, tady se nakupují suvenýry, tady se i večeří a popíjí výborné zdejší víno.

Hotely tu leží velmi často přímo na pláži. Nebo – v ideálním případě – ve vlastních zátokách. Pojem „soukromí“ pak tedy není jen vyprázdněnou frází, ale skutečností.

Mallorca - zájem stoupá, hotely rostou

Čtyřnásobný nárůst – takový je rozdíl mezi počtem návštěvníků Mallorky v roce 1997 a rokem 2012. Mallorca v posledních letech vyrostla v jednu z nejexkluzivnějších evropských lokalit. Velkou měrou i díky tomu, že je tu v létě denně přes třicet stupňů, ale horko trochu otupuje vítr, který tady neustále lehce fouká.

Foto: ESO travel

Už máte vymyšleno, kam letos pojedete na letní dovolenou?

Na Mallorce se za luxusem jezdí třeba do letoviska Cala Ratjada. Široká pláž, podél ní kolonáda, která ožívá se západem slunce, romantický přístav a historické jádro – to je koktejl, který sem láká tisíce turistů. Hotelů na Mallorce tak přibývá – nutno ale podotknout, že se místní snaží o to, aby nešlo o betonová monstra narušující ráz pobřeží.

Inzertní sdělení: Vydejte se k moři!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se na jeden z nejkrásnějších ostrovů světa! Řecké Santorini je symbolem luxusu a místem s nejkrásnějšími západy slunce. Užijte si je třeba na terase některého z hotelů z naší nabídky!

Lenošení na pláži nebo túra po vnitrozemí? Na Krétě si můžete vybrat. A možnost výběru máte i v kategorii hotelů. Všechny jsou ale pekelně luxusní a výběr nebude jednoduchý!

Tady se vám nestane, že by počasí během dovolené nepřálo! Naopak. Andalusie je jedna z nejslunečnějších oblastí celé Evropy. Vydejte se na Costa del Sol a užijte si luxus zdejších hotelů!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o obrovské Sibiři, o největších náboženských stavbách světa nebo o vietnamském Středomoří. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam se letos chystáte na dovolenou k moři?
Do Řecka
18,7 %
Do Španělska
4,6 %
Do Chorvatska
9,7 %
Do Itálie
10,3 %
Jinam
14,9 %
Letos nejedu k moři
41,8 %
Celkem hlasovalo 1034 čtenářů.

V létě netradičně, na lodi

Alternativou luxusní dovolené v některé v článku zmíněných destinací jsou luxusní plavby. Nalodíte se v některém z velkých evropských přístavů (do Středomoří se vyplouvá často z Benátek nebo z Janova), s vámi i všechna zavazadla, ubytujete se a pak týden nebo déle poznáváte ta nejkrásnější místa při pobřeží Středozemního moře.

Oblíbenými zastávkami jsou právě Santorini, Kréta a další řecké ostrovy, často se pluje i k africkým břehům, ke břehům Turecka, případně pryč ze Středozemního moře, do moře Černého a pak zase zpátky. Během plavby poznáte spoustu zajímavých míst – bez náročného balení a cestování. Plavba na velké lodi je totiž absolutně komfortní.

Ostatně více si můžete přečíst třeba v článku: Vydejte se z Benátek za romantikou. Na palubách nejluxusnějších lodí světa

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám