Hlavní obsah

Led na Lipně má 16 centimetrů, bruslařská sezóna začne v sobotu

– Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko)

Vrstva ledu na Lipně sílí každým dnem. Po středečním měření má led tloušťku 16 centimetrů a dá se očekávat, že bude ještě sílit. Předpověď meteorologů slibuje v následujících dnech mráz, který by o víkendu mohl otevřít sezónu na nejdelší bruslařské dráze na světě. Informoval o tom Jan Staněk, který se třetím rokem stará o údržbu dráhy.

Foto: Veis David, ČTK

Loni se na magistrále podle odhadů organizátorů prohánělo na rychlých nožích asi 60 000 lidí.

Článek

Přiznává, že kvalita ledu nebude tak špičková jako loni. "Do slabého ledu párkrát zapršelo a nasněžilo, takže se udělaly hrbolky, led je hrubší," uvedl. Do slavnostního zahájení jeho kvalitu ale ještě vylepší.

Šest metrů široká dráha už je tak jako loni protažená až do Frymburku s přípojkou k Přední Výtoni, měří asi 9,5 kilometru. V úterý měl led 13 centimetrů, přes mrazivou noc zesílil o dva centimetry a pod odmetenou dráhou by teď mohl přibývat rychleji.

Foto: Veis David, ČTK

Bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám.

Od 26. prosince Staněk objíždí trať s vrtačkou a zapisuje sílu ledu. Bezpečná je podle něj od zhruba 19 centimetrů. Údaj nebyl vypočítán podle fyzikálních zákonů, ale byl stanoven na základě zkušeností.

Deset centimetrů pro vojáka v plné zbroji

"Jak se říkalo už za husitů: deset centimetrů ledu unese vojáka v plné zbroji i s koněm," směje se. Lidé bruslí na vlastní nebezpečí. Podle zkušených organizátorů rychlobruslařských závodů z Nizozemí unese 18centimetrový led při mrazu 40 lidí těsně vedle sebe, dodává vzápětí.

Dráhu v hlavní sezóně projíždí se čtyřkolkou s radlicí a kartáčem pravidelně denně, v intervalech podle počasí. Když sněží, tak téměř nepřetržitě, aby sníh nepřimrzl k ledové ploše. Přes den se pak zametá, aby byla co nejčistší, a také proto, aby sluníčko pomáhalo se zacelováním nerovností. Okruh projede asi za 40 minut.

Foto: Veis David, ČTK

Z Lipna do Frymburka bude vyčištěna sedmikilometrová trasa.

Loni se na magistrále podle odhadů organizátorů prohánělo na rychlých nožích asi 60 000 lidí. Kvalitní led vydržel po sedm víkendů. Letos dostatečné silný ještě není, přesto se na Lipně už bruslí. Led zatím pnutím praská, houpe se, na čtyřech místech se objevily praskliny, teoreticky by se ale prolomit neměl, míní Staněk, a ví o tom své.

Nad ledovou kru se dostal sám

Loni se i se čtyřkolkou potopil v místech, kde je hloubka kolem čtyř metrů. Nad ledové kry se dostal až na sedmý pokus, čtyřkolku pak vytáhli traktorem s navijákem spolu s potápěčem. "Na jednom místě v lokalitě U Nováčků byl prasklý led, vytvořil se tam klín nového, původní vplul pod vodu a prostor znovu zamrzl," líčí.

Sílu ledu změřil tehdy jen u jedné strany. Když pak ráno kartáčoval dráhu, najel na prasklinu a led se pod ním prolomil. Na ploše byl sám a bojoval o život. Naštěstí je na ledovou vodu zvyklý, každé ráno se jí sprchuje.

Foto: Veis David, ČTK

V úterý měl led 13 centimetrů, přes mrazivou noc zesílil o dva centimetry a pod odmetenou dráhou by teď mohl přibývat rychleji.

Bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám. Led ho pokrývá pravidelně od prosince do března. Loni v únoru byla dráha přeměřena pod dohledem rozhodčí z Agentury Dobrý den a zapsána do České knihy rekordů. Podle dostupných informací předčila s délkou 10 922,8 metrů i trať v kanadské Ottawě.

Bruslí se zdarma

V roce 2008 přišla údržba bez vedlejších nákladů na asi 100 000 korun, loni na ni obce získaly evropskou dotaci 70 000 korun. Celkové náklady včetně započítaných investic a odpisů odhaduje Staněk na 200 000 korun. Bruslení je zdarma, k dispozici bude opět půjčovna bruslí a občerstvení.

Foto: Veis David, ČTK

Bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám.

Anketa

Jezdíte bruslit na Lipno?
Ano, bruslím jedině na Lipně.
20 %
Ano, ale je mi jedno kde.
20 %
Ano, dávám přednost bruslení v přírodě.
20 %
Ne, dávám přednost zimním stadiónům.
20 %
Neumím bruslit.
20 %
Celkem hlasovalo 1975 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam v Praze na brusle i za špatného počasí

Ačkoli počasí zimním radovánkám zrovna nepřeje, na kluziště a kryté zimní stadiony se dá vyrazit kdykoliv. V centru Prahy se dokonce otevřelo kluziště pro...

Výběr článků

Načítám