Hlavní obsah

Západní Austrálie: Vydejte se za růžovými diamanty do zdejších diamantových dolů

Do Sydney, Melbourne, k Velkému bariérovému útesu. Turisté jezdí raději na východ Austrálie, aniž by tušili, co všechno jim může ukázat druhá polovina kontinentu. Nekonečné chodby diamantových dolů, delfíni připlouvající těsně ke břehům, velké národní parky bohaté na vodopády, ale i na pouště, s tím vším se lze setkat v regionu Západní Austrálie.

Foto: ESO travel

Člověk? Termiti? Ne, těmito útvary zvanými The Pinnacles obohatil krajinu jednoho západoaustralského národního parku ten nejlepší architekt – matka příroda.

Článek

V tomto obrovském kraji, do něhož by se Česko vešlo třiatřicetkrát, si přijdou na své především milovníci rozmanité přírody. Jejich pohledům se otevírají vyprahlé písky, pestrý život u korálových útesů a naproti tomu jen jedno jediné opravdu velké město v tak ohromné části světa. Tady si od shonu všedních dnů odpočineme do sytosti, romantikům a dobrodruhům vřele doporučujeme.

Foto: Steve (WikiMedia Commons)

Perth. Na turnaj sem jezdí světoví tenisté. Kam také jinam, jiné velké město v okruhu tisíce kilometrů nenalezneme.

Na západě mohou slibovat hory, ale hlavně doly

Pouť po regionu Západní Austrálie začínáme na severu v dolech Argyle. Viděli jste někdy růžový diamant? Jestliže ano, patrně pocházel právě odsud, v těchto dolech se totiž těží devadesát procent světové produkce diamantů tohoto odstínu. Více třpytivých kamínků se nikde jinde netěží. Doly v Jižní Africe sice vynikají vyšší kvalitou, ale tady jich problýskává více. Hledají je většinou původní obyvatelé Austrálie, vedení těžební společnosti je podporuje a nabízí práci přednostně jim. K původním obyvatelům patří jen každý padesátý obyvatel Austrálie a tato menšina si velmi těžko hledá zaměstnání.

Leskem vzácných surovin se proslavilo i nedaleké Halls Creek pojmenované po Charliem Hallovi, který zde v roce 1885 našel kilogramový valoun zlata. Zpráva se rychle rozšířila a nalákala tisíce ziskuchtivých hledačů pokladů. Od té doby se mnohé změnilo a město se přestěhovalo o něco dále. Stavby starého města se proto zachovaly a zlatokopecká osada stojí stále na svém místě. Stačí se tu jen zastavit, přimhouřit oči a představit si bouchání kladiv, záseky krumpáčů a užaslé vzdechy nad nenadálými nálezy.

Další z míst, kam se příliš nejezdí:

Velbloudi pobíhají po poušti na Sahaře, ale i v Austrálii

Trochu jinou, ale možná ještě větší poetiku mají další místa na cestě na jih, třeba písečné pláně Great Sandy Desert na severozápadě. V Austrálii najdeme všechny možné přírodní klimatické podmínky včetně pouští. Tradiční zvířata země, klokany, zde nahrazují velbloudi. Místo zahalených beduínů s nimi putují turističtí průvodci, hrbatá zvířata totiž slouží jen cestovnímu ruchu.

Věděli jste, že právě v Austrálii je jedno z největších ruských kol světa? Podívejte se na největší vyhlídková kola světa: Kolosy ze Singapuru i z Londýna

Vedle pouští západní Austrálie najdeme další třpytivé kousky, konkrétně perly, jeden ze symbolů kontinentu. V městečku Broome stojí jim věnované muzeum. Kromě vystavených surových i opracovaných perel tady návštěvníci žasnou i nad historkami z jejich pěstování a úpravy.

Foto: ESO travel

Egypt? Kdepak, na hřbetech velbloudů se lze projet i v píscích u západoaustralského města Broome.

Ayers Rock – skála, která přežila veleještěry:
Byla tu před dinosaury, stala se němým svědkem jejich zrodu i zkázy, procházeli se kolem ní prapředci lidí a možná tu bude i po zkáze celého lidstva. Řeč je o Ayersově skále, kterou místní obyvatelé nazývají Uluru. Nachází se poměrně blízko hranic Západní Austrálie se sousedním Severním teritoriem. Největší pískovcový monolit světa působil vždy magicky nejen na turisty, ale i na domorodé Austrálce, kteří jeho okolí v průběhu staletí vyzdobili bezpočtem kreseb a obrazců.

V Západní Austrálii plavou v moři delfíni i krávy

Západ Austrálie je bohatý na perly, ale tu pravou perlu oblasti představuje její přírodní rozmanitost, vidět to můžeme třeba v lokalitě Shark Bay. Kromě žraloků se tu prohání například dugongové indičtí známí spíše pod přezdívkou mořské krávy. Na jednoho obyvatele pobřežní oblasti jich připadá deset. Kousek od nich se v Národním parku Francois Peron prohání delfíni, velryby a spousta mořských želv.

Foto: ESO travel

Tři a půl kilometru na délku, dva a půl na šířku, stovky metrů do výšky. Objemnější monolit než Ayers Rock na naší planetě nenajdeme.

Nejvíce pozornosti na pobřeží přitahuje Monkey Mia, v překladu „domov opic“. Ne však kvůli lidoopům, ale delfínům. Ti připlouvají v hojném počtu ke břehům a jejich poskakování, hvízdání a další prvky spontánních vystoupení v západu sluce vytváří vskutku jedinečnou podívanou.

Naše cesta pokračuje v hlavním městě oblasti Perth. Ačkoliv území tohoto přístavu zaujímá v rámci celého obrovského západoaustralského regionu jen nepatrný zlomek, žijí tu plné tři čtvrtiny jeho obyvatel. Sice tu nenajdeme extrémně rozmanitou faunu, doly ani ojedinělé přírodní úkazy, ale tady to zkrátka žije. Kdo si chce po dlouhém výletu po odlehlých končinách světa užít ruch hospůdek, barů a živých bulvárů a náměstí, pro toho je Perth, jediný kousek moderní civilizace v divočině západu Austrálie, vítaným zpestřením.

Foto: archiv autora

Mohutný skok nad hladinu a proud vyfouknuté vody z otvoru na vrcholu hlavy. Lidské akvabely sice působí o něco ladněji, ale ty velrybí mají také své zvláštní kouzlo.

Ostrov, kde krysy nosí mláďata v kapse

Nedaleko od pobřeží Fremantle leží Krysí ostrov, v originále Rottnest, jehož název místní hovorově zkracují jen na Rotto. Na konci sedmnáctého století ho takto pojmenoval holandský mořeplavec Willem de Vlamingh. Pro Evropany byli klokani tehdy zvířetem naprosto nevídaným, Vlaminghovi námořníci je tedy považovali za obří krysy. Ač to tedy zní poněkud nelogicky, Krysí ostrov dostal své jméno díky klokanům.

Dále bychom se mohli vydat ještě do Fremantle se svéráznými budovami z devatenáctého století, ale přes všechny popsané krásy, přes přitažlivost Národního parku Kalabarri, čistě bílé písky Coral Bay a tisíce pískovcových věží vystupujících ze země v Národním parku Nambung už se vydáváme zpět do přelidněné Prahy. Škoda.

Líbí se vám spíše východ Austrálie? Přečtěte si o něm tady: Od kosmicky gotické Opery po nejdelší korál na světě

Inzertní sdělení: Objevte Austrálii!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Podnikněte cestu podél pobřeží včetně návštěv diamantových dolů Argyle, mořských i pouštních národních parků až po tepající srdce západu srdce, Perth s nedalekým přístavem Fremantle!

Jednoduše to nejlepší a nejnavštěvovanější z Austrálie od monumentální Ayers Rock po Operu v Sydney, program dle vlastního výběru. Cestovní kancelář zajišťuje jen leteckou přepravu mezi jednotlivými lokalitami, pronájem vozů a nezbytné dokumenty.

Také jste hltali Verneův román Cesta kolem světa za 80 dnů? Podnikněte cestu v jeho stopách za pouhý jeden měsíc. Unikátní plavba, která začíná v Bangkoku. Jednou ze zastávek je i Austrállie!

Čtěte dále:

Podívat se ještě můžete do Timbuktu, na Mauritius  nebo do míst, kde se točily slavné horory. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kterou z částí Austrálie byste navštívili nejraději?
Divočinu na západě
45,9 %
Střed s magickou Ayers Rock
9,9 %
Východ se Sydney a dalšími velkoměsty
20,6 %
Jinou, třeba ostrov Tasmánie
23,6 %
Celkem hlasovalo 525 čtenářů.

Západní Austrálie

Ze všech států země má Western Australia, tedy Západní Austrálie, nejnižší hustotu zalidnění. Na jednom kilometru čtverečním žije v průměru necelý jeden člověk. Vděčí za to nehostinným písečným pláním a také velmi vysoké rozloze. Západní Austrálie je po ruském Jakutsku druhá nejrozlehlejší dílčí státní jednotka na světě.

Oblast má výjimečně dlouhé pobřeží, a to přesně 20 781 kilometrů, což je devítinásobek celkového součtu všech hranic České republiky. Břehy omývají vody Indického oceánu.

Turisty láká západ mnohem méně než Sydney a další magnety východního pobřeží. Místní ekonomiku táhne především nerostné bohatství, těží se hlavně v článku zmíněné diamanty, drahé kovy, ale také ropa. Připočteme-li ještě perly a další originální výrobky z oblasti, zjistíme, že největší ze všech států australské federace přispívá k celkové vývozní bilanci Austrálie téměř polovinou!

Celá země tak za svou vysokou životní úroveň může poděkovat hlavně svému západnímu regionu. Výnosy z průmyslu a těžby vysoce převyšují výnosy ze zemědělství, diamanty porážejí brambory.

Pro cestu do Austrálie potřebujeme vízum. V případě potřeby kontaktovat zastupitelský český úřad v Západní Austrálii, máme možnost se spojit s honorárním konzulátem v Perthu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám