Hlavní obsah

Zamrzlé vodopády, gejzíry a žádní turisté. Prozkoumejte krásy Yellowstone v zimě

Jak vypadá Yellowstone v zimě? V místech, kde v létě proudí davy turistů, je pusto, jen horká jezírka bublají v duhově barevné zemi. V nejslavnějším americkém národním parku Yellowstone můžete lyžovat okolo zamrzlých řek, prohánět se na sněžném skútru nebo se vydat na dobrodružnou výpravu do divočiny.

Foto: ESO travel

Azurově modré jezero je vroucí, v okolní krajině ale v zimě leží sníh a vyjí vlci.

Článek

Kdybyste se vrátili v čase o 2 miliony let, na místě dnešní plošiny, obklopené štíty hor, byste našli skupinu vulkánů. Jejich propadem ale vznikla obrovská kaldera, jejíž průměrná výška je 2400 metrů. Pod zemí se dodnes vulkanická činnost nezastavila a z bývalé sopky je tak jedno z nejkrásnějších míst planety.

Národní park Yellowstone, jehož gejzíry, fumaroly a horká jezera udivují celý svět svou mimozemskou barevností a krásou, byl vyhlášen už roku 1872 a je tak nejstarším národním parkem na světě. V Yellowstonském národním parku se nachází zhruba polovina všech světových geotermálních jevů, takže si dovedete představit, jak si musely připadat první expedice, které park objevily.

Foto: Jeremy Doorten

Pozorovat stáda bizonů v zamrzlé krajině je zážitek, který kdysi před vámi zažívali Indiáni

Sopečné království Yellowstone je nedotčeným ekosystémem, v němž žije řada vzácných živočichů i rostlin. Potkat tu můžete medvědy grizzly, vlky, nebo volně žijící stáda bizonů a jelenů wapiti. Na tmavě modrém nebi se pak prohání orel bělohlavý. Vydat se sem v létě je nezapomenutelný zážitek, ale kromě vás tu budou ještě tisíce dalších lidí. Jenže v zimě je dech beroucí Yellowstone liduprázdný a jeho krása je přitom v bílém sněhu dokonalá.

Sněžné skútry v Yellowstonu
Přestože půjčit si sněžný skútr není levná záležitost – stojí to asi 150 dolarů na den a musíte si k tomu najmout ještě školeného průvodce – je jich v Yellowstonu moc. Situace se zhoršila dokonce natolik, že bylo nutné počet skútrů zákonem omezit na 720/den. I přesto se tu ale možná setkáte s tím, že neuslyšíte sněhové ticho národního parku, ale řvaní motorů. Skútry sice smí jezdit jen po vyznačených cestách, i tak z nich ale chráněná zvířata nemají radost.

Oslní vás neuvěřitelné tvary širokého vodopádu Idaho Falls, který v zimě zamrzá, nebo stáda bizonů s rampouchy na zmrzlém kožichu. Ty můžete pozorovat v širokém údolí Lamar Valley, jediném, které lze celoročně projet autem. Yellowstone se totiž od listopadu do dubna stává pro auta neprůjezdný, s výjimkou jediné silnice. Dopravu tu zajišťují sněžné skútry a snowbusy.

Přečtěte si další články o místech v USA, kde má příroda navrch!

Foto: ESO travel

Lower Falls – vodopád, který v zimě zamrzá. Vznikne tak obří stěna ledu.

Tím nejkrásnějším zážitkem je ale nechat se snowbusem kousek svézt a pak „nasednout“ na lyže a proplétat se po svých mezi horkou párou, zamrzlými jezery a barevnými vřídly. Hned u toho nejznámějšího gejzíru můžete dokonce bydlet. Jmenuje se Old Faithful a jednou za hodinu během pěti minut vychrlí 32 tisíc litrů vařící vody do výšky 50 metrů. Tuhle show opakuje už asi 120 let. Tím nejvyšším gejzírem Yellowstonu je ale 70 metrový Steamboat.

Pravděpodobně nejfotografovanějším místem národního parku je Grand Prismatic Spring. Jde o pole zbarvené do neuvěřitelných kombinací azurové a oranžové a je dílem největšího termálního pramene Yellowstonu. Mráz po zádech vám pak zaručeně přejede u 100 metrů vysokých Lower Falls. Vodopády, které bývají z velké části zamrzlé, vytvoří neuvěřitelně různorodou ledovou stěnu, pod níž je slyšet burácející voda.

Kde můžete zažít něco podobného? Zkuste Island, Aljašku nebo Nový Zéland:

Foto: Jeremy Doorten

Yellowstone hraje všemi barvami i v zimě, navíc je tu minimum turistů.

Zimní výpravu do Yellowstonu je ideální spojit s lyžováním v některém z amerických nebo kanadských lyžařských center. Olympijské pocity vás přepadnou v Salt Lake City, metropoli, kterou ze všech stran svírají velehory. Zdejší svahy jsou vyhlášené, podobně jako ty v kanadském Whistleru. I ten byl dějištěm olympiády – v roce 2010 tu probíhala paralympiáda a také některé olympijské disciplíny. Whistler byl také několikrát zvolen nejlepší lyžařskou oblastí Severní Ameriky.

Foto: wikimedia commons

Když vás omrzí perfektní sjezdovky Whistleru, můžete zkusit windurfing na zamrzlém jezeru.

Světově nejproslulejším americkým lyžařským střediskem je ale Aspen. Původně šlo o důlní vesničku, která vznikla během coloradské stříbrné horečky, dnes je ale Aspen luxusní lyžařský resort, který navštěvují celebrity a vysoce postavení boháči. Centrum města se změnilo v přepychový obchodní dům a nemovitosti v Aspenu jsou nejdražší v celých USA.

Čtěte dále:

Přečíst si můžete i o kanibalech z Nové Guineje, nejlepších aquaparcích nebo unikátní horské dráze. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za sněhem a dobrodružstvím v USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy do USA:

Lyžování v Salt Lake City spojené s výpravou do zimního království NP Yellowstone. Na sněžném skútru objevíte barevné termální prameny, zamrzlé vodopády a vysoké gejzíry.

Obklopen zasněženými svahy a oděn do šatu časů zlaté horečky platí Aspen za ztělesnění luxusu zimní Ameriky. V uličkách Aspenu potkáme elity showbyznysu, zpěvačky, politiky.

Kanadský Whistler patří k tomu nejlepšímu, co zimní Kanada nabízí. Vedle tradičního lyžování vyzkoušejte také heli-ski – lyžování z ledovců, na něž vás doveze vrtulník!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kdo má u vás v rodině hlavní a poslední slovo při výběru dovolené?
Partner/Partnerka
3,8 %
Děti
1,9 %
Já sám
17,4 %
Jde o kolektivní domluvu
74,9 %
Někdo jiný
2 %
Celkem hlasovalo 471 čtenářů.

Praktické informace - zimní Yellowstone

Pokud se rozhodnete pro zimní výpravu do Yellowstonu, nejbližším letištěm bude asi Gallatin Field v Montaně. Odtud vás ale čeká ještě asi 100 mil, které lze překonat půjčeným autem nebo skibusem. Bydlet se pak dá přímo v srdci Yellowstonu, vedle nejznámějšího gejzíru Old Faithful, anebo třeba v městečku West Yellowstone. Tady máte veškeré zázemí a navíc třeba také 3D kino, ve kterém je možné vidět hodně přínosné dokumenty o Yellowstonu.

Zima tu trvá prakticky od listopadu do dubna a počítejte s nejhorším – Yellowstone je přeci jen místem, kde ani letní sníh není výjimkou. Sbalte si tedy kvalitní funkční oblečení, boty i lyžařské vybavení. To vše je samozřejmě možné koupit přímo tady, ale za poměrně vysoké ceny.

To je asi hlavní nevýhoda zimního Yellowstonu – dostat se někam v zimě stojí mnohem více úsilí a peněz než v létě. Jeden den na skútru stojí 150 dolarů, jeden výlet snowbusem asi 200 dolarů. V létě se na stejná místa dostanete téměř zadarmo. Rozdíl je ale velký – v létě je tu s vámi ještě polovina USA, v zimě jste tu sami.

Další podrobnosti a zajímavé informace o USA najdete také na specializovaném portále www.amerika.cz.

Celebrity v Aspenu

Koho můžete potkat na dokonale upravených sjezdovkách v Aspenu? Svou horskou vilu nebo apartmán tu má například Lance Armstrong, David Beckham, Mariah Carey, Kevin Costner, Charlie Sheen, Antonio Banderas, Kurt Russell, Goldie Hawn, Michael Douglas, Jack Nicholson a Michelle Pfeiffer.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám