Hlavní obsah

Za tři roky 3700 tun zlata. Poznejte místa spojená s první vlnou zlaté horečky

Sice trvala jen něco přes tři roky, ale navždy změnila západ USA. Kalifornská zlatá horečka v sedmdesátých letech 19. století ze státečku o pár tisících obyvatel udělala udělala stotisícovou zemi. Co díky zlatému šílenství můžeme dnes obdivovat v oblasti mezi břehy Pacifiku a úchvatným Yosemitským národním parkem?

Foto: Wolfgang Staudt via Foter.com / CC BY-NC

Dům Boží v městečku Bodie.

Článek

Amerika zažila na začátku třetí čtvrtiny 19. století velkou imigrační vlnu lidí z 25 států světa. Ti se podíleli na vytěžení celkem 3700 tun zlata. Podívejme se na zajímavé pozůstatky z romantické éry drsných kopáčů a budování základů San Francisca a dalších úžasných měst, které dnes mají statisíce obyvatel. Začneme v tom dnes nejpopulárnějším zlatokopeckém městě.

Nejslavnější město duchů v USA – Bodie

Autentický westernový duch sem ročně přiláká více než 200 tisíce turistů. Opuštěné domy, bary, salóny a dva dřevěné kostely jsou úžasným historickým dokladem kdysi slavného drsného zlatokopeckého města Bodie.

Bodie leží poblíž známého Yosemitského národního parku. Zlaté blouznění tu vypuklo roku 1876, ale stačily jen čtyři roky a první obyvatelé už začali odcházet. Krize trochu rozproudila emoce a rvačky a vraždy tu byly na denním pořádku. Zkrátka divoký západ přesně tak, jak má být.

Foto: Bigstock.com

Tajuplné až hororové, to je Bodie.

Na začátku 20. století tu žilo už jen méně než tisíc místních (a v 50. letech minulého století oficiálně pouze tři lidé) a přesně roku 1917 sem dokonce přestala jezdit železnice. Mimochodem, kalifornská zlatá horečka byla hlavním impulzem pro začátek stavby slavné transkontinentální železnice.

Foto: Bigstock.com

Víte, že ještě jedno Bodie je ve státe Washingtonu a je také zaniklé?

Přesvědčit se o důležitosti a kráse starobylé železniční sítě se můžete ve městě Sacramento (na přidělení statutu města se hodně zasloužil „otec” první zlaté horečky John Sutter - švýcarský emigrant, jenž založil obchodní kolonii, kde se našlo poprvé v USA zlato), kde také stavba americké železnice začala. Nejlépe v jednom z největších železničních muzeí v Severní Americe.

California State Railroad Museum

Neuvěřitelně propracované detaily na jednotlivých 21 exponátech zde od konce 70. let minulého století ročně obdivuje 500 tisíc návštěvníků. Muzeum dokonale představuje soupravy železničních vozů, které propojovaly Kalifornii se zbytkem kontinentu. Jeho součástí jsou i unikátně dobově zrekonstruované osobní nádraží a nákladní depo.

Foto: www.radiomuseum.org

Tahle se jmenuje North Pacific Coast 12.

Pokud navštívíte muzeum mezi dubnem a říjnem, tak si můžete dokonce koupit i dobový lístek a nechat se historickou železniční soupravou svézt 9,7 km (cca 40 minut jízdy) dlouhou trasou po dnes už veřejně nepřístupných kolejích.

Ale zpátky k prvním americkým zlatokopům. Jižně od Sacramenta leží jeden z nejrozmanitějších jeskynních systémů v celém státě.

Zvukový div - Moaning Cavern

Největší veřejně přístupná jeskyně v Kalifornii je tak veliká, že by v ní mohla stát newyorská Socha svobody od špičky prstů na nohou až po pochodeň. Zlatokopové její krásy objevili v roce 1851 a pojmenovali ji podle zvuku kapající vody, který připomíná sténání (anglicky moaning). Díky výborné akustice se zde často konají hudební koncerty.

Foto: thegallivantpost.com

Víte, že jeskyně je zároveň v USA jedním z nejstarších nalezišť pozůstatků prehistorických lidí?

Jeskyně je dnes součástí pro turisty upraveného parku a dostanete se do ní buď po točitém schodišti, nebo slaněním ve stylu komiksového Spidermana. Závisí na vás.

Ale připravte se na to, že pokud se budete chtít dostat až do úplně nejhlubších komnat této nádherné jeskyně, tak vám to bude trvat minim. 2 a půl hodiny a minete místa, kterým se přezdívá např.: Mlýnek na maso, Palačinka či Porodní kanál.

Ale úchvatný podzemní svět není zdaleka jediným výdobytkem kalifornské jízdy za zlatem. Nebýt jí, tak by dnes slavné San Francisco možná nemělo oranžový most Golden Gate ani pevnost Alacatraz a potkal by ho stejný osud jako město duchů Bodie.

Cesta z “ospalého”San Francisco k velkoměstu

Počet obyvatel přístavního města před vypuknutím zlaté horečky nedosahoval ani tisíce lidí. Stačil jediný rok a do San Francisca dorazilo neuvěřitelných 24 tisíc lidí. Za dalších 10 let už tu žilo 56 tisíc lidí.

Levi Strauss & Company šije zlatokopům kalhoty
Když Němec Levi Strauss slyšel zprávy o vypuknuvší zlaté horečce v Kalifornii, okamžitě se tam rozjel. Zde založil se svým švagrem společnost Levi Strauss & Company a začal prodávat zlatokopům plátna na stavbu stanů. Brzy si ale všimnul, že zlatokopové mají neustále zničené kalhoty. Dostal geniální nápad vytvořit takové kalhoty, které vydrží i tvrdou zlatokopeckou práci. Začátek příběhu legendárních džín by snad nešel vymyslet lépe.
Foto: Bigstock.com

Dnes žije v San Franciscu okolo 800 tisíc lidí.

S tímto raketovým vzrůstem obyvatelstva se v San Franciscu se začalo mohutně stavět na vícero frontách - nejen nové obytné cihlové a dřevěné domy, ale i hotely či divadla. Město se tak rychle stalo největším městem západně od řeky Mississippi (to platilo až do roku 1920, kdy San Francisco předčilo Los Angeles).

Inzertní sdělení: Ukážeme vám ty nejkrásnější místa v USA.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Spojených států amerických:

Vydejte se na nejrozmanitější poznávací cestu svého života. Spatříte ty největší přírodní a kulturní divy západu i východu USA.

Těšit se můžete např. na nejvyšší vodopády kontinentu v NP Yosemite a skalní busty prezidentů Spojených států na Mt. Rushmore. A co teprve až okusíte atmosféru měst jako je sluncem zalité San Francisco a životem pulsující New York.

Západní strana USA nabízí čarokrásná a udivující místa, která dokáží vyrazit dech.Jen si to představte, jaké to je např. stát na okraji jedné z největších vodních přehrad světa Hooverovy přehrady nebo vyhlížet do okolí z jižního vrcholu slavného Grand Canyonu.

V moderních amerických metropolích se můžete těšit na bulváry “města andělů” Los Angeles či na neony poseté Las Vegas.

Čtěte dále:

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Kdyby dnes znovu vypukla zlatá horečka v Kalifornii, zkusili byste také své štěstí?
Ano
36,8 %
Ne
63,2 %
Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Kalifornskou zlatou horečku v USA (možná) odstartoval 16letý chlapec

Oficiálně se tvrdí, že 24. ledna roku 1848 našel jistý James Wilson Marshall pod vodní pilou v obchodní kolonii kousek zlata.

Mohlo to ovšem být i takhle: Toho lednového rána si děti z kolonie hráli u vody a druhý nejstarší syn táborového kuchaře, John Wimmer nalezl třpytící se kus zlata v hodnotě současných 8 dolarů. Okamžitě svůj zajímavý „úlovek“ běžel ukázat svému otci domů, kde byl zrovna i přítomen James Wilson Marshall.

Jak to přesně bylo, to už se dnes asi nedozvíme.

Související témata:

Související články

Nejdelší pláž světa má přes 240 km

Představte si, že mezi Prahou a Olomoucí je jedna dlouhá písečná pláž. Právě tak je dlouhé pobřeží Praia do Cassino v Brazílii. U bangladéšského Cox's Bazar...

Výběr článků

Načítám