Hlavní obsah

Za 33 dní začíná olympiáda. Sportovat se bude přímo na božských plážích Ria

Pouhé tři km od zátoky s gigantickou sochou Ježíše Vykupitele a ikonickým vrchem „Cukrová homole“ budou o medaile zápolit kanoisté. 3,5 km od Ježíše pod pálícím sluncem na pláži Copacabana změří síly plážoví volejbalisté a dálkoví plavci. Olympiáda se tentokrát odehraje na slavných plážích a dalších nejkrásnějších místech sedmimiliónového Ria.

Foto: bigstock.com

Na proslulé pláži Copacabana už byla nejedna slavná osobnost, v roce 2013 i papež František.

Článek

Čtyři roky uplynuly jako voda a anglický čaj pod pěti kruhy střídá brazilská káva. Nejlepší lokality se od pořadatelů dočkali plážoví volejbalisté a dálkoví plavci. Své radosti a dramata budou prožívat na písku a ve vodách světoznámé pláže Copacabana. Tohle nebude jen o zážitcích ze sportu, krásné místo všechny emoce vyžene na maximum.

Čtyřkilometrová pláž si získala popularitu hlavně výhledy, které z ní opalující se lidé mají. Z obou konců vidí, jak se do světlého pobřežního písku zařezávají osvěžující mořské vlny. Přímo z pláže je také vidět oslnivá „Cukrová homole“ neboli vrch Corcovado se specifickým tvarem známým z pohlednic a katalogů.

Když se na homoli vydáte lanovkou, prožíváte příjemné vzrušení, při němž vás sice mírně mrazí z toho, jak jste vysoko, ale zároveň si užíváte pohledy na úžasné okolí – tady nejvíc řekne fotka.

Foto: bigstock.com

To je ona – 396 m vysoká Cukrová homole.

Foto: bigstock.com

A tady ještě jednou Copacabana.

Nedaleko pláže budou mít své závody i jachtaři. Copacabana ovšem není jediné krásné místo v Riu. Za ještě o něco pohlednější můžeme označit okolí slavné Ježíšovy sochy a horu Corcovado. A také technický div – stadión Maracaná. Sportoviště, na které se vejde 200 tisíc diváků je unikátem i v dnešní době, natož v roce 1950, kdy tam na finále mistrovství světa ve fotbale přišlo 199 854 lidí.

Foto: bigstock.com

Maracaná – bez nejslavnějšího fotbalového stadionu světa si olympiádu v Riu snad ani nelze představit.

Společně s Copacabanou a Maracaná patří mezi hlavní dějiště olympiády také Deodoro a Barra da Tijuca. Tato střediska jsou trochu dál od hlavních atrakcí města. I když u Barra to neplatí tak úplně. Tam se hraje například golf. A právě z olympijského golfového hřiště je vidět přímo na moře. Leží totiž hned vedle pláže.

Z Ria k Ďáblovu chřtánu

Populární je také letecký výlet k nejrozsáhlejšímu systému vodopádů na světě – Iguacu s legendárním „Ďáblovým chřtánem“. Z Ria totiž na letiště Iguacu létá přímá linka. Není divu, o obří brazilsko-argentinské vodopády je velký zájem. Když se k nim postavíte, otevře se před vámi úžasné přírodní divadlo. Celkem 275 kaskád padá sice „jen“ z výšky 72 m, ale v neuvěřitelné šířce 2700 m. Kam se podíváte, všude vodopády. Lávky s vyhlídkami vedou co nejblíže k padající vodě, díky tomu se dojem umocňuje. Zkrátka paráda.

Foto: bigstock.com

Na hranicích Brazílie a Argentiny hučí nejkrásnější vodopády světa – Iguacu.

Dech beroucích míst najdeme v Brazílii mnoho a je dobře, že olympijské hry pomohou mnohé z nich objevit. Znáte třeba Salvador da Bahia? Do roku 1763 to bývalo hlavní město. Nebo znáte monumentální operu pro 700 lidí v Manausu, městě, které je prakticky obklopeno pralesem. Tuto zajímavou zemi prostě stojí za to poznat.

Foto: bigstock.com

Pláže Ria jsou nádherné, o to se nemusíme přít.

Inzertní sdělení: Brazílie volá! I mimo olympiádu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá, z nabídky zájezdů:

Prožijte fantastické pocity při cestě na vrchol Cukrové homole nebo při procházce po žhavém písku na plážích Copacabana a Ipanema.

Podíváte se také k největšímu systému vodopádů na světě – Iguacu. Žádné z nejkrásnějších měst země před vámi nezůstane skryto. To vše s českým průvodcem.

Čtěte dále:

Zjistěte také, které destinace jsou nyní pro Čechy levnější, a jak to vypadá v plážových rájích Guadeloupe a Dominika nebo v kvetoucí poušti Sossusvlei. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Dáváte přednost pláži, nebo hotelovému bazénu?
Jednoznačně pláži!
84,7 %
Spíše bazénu.
4,7 %
Střídám to.
10,6 %
Celkem hlasovalo 2721 čtenářů.

Proč je Brazílie krásná?

 Mezi turisty je největší jihoamerická země (a krom toho také pátá největší země celého světa) velmi populární.Vedle Ria de Janeira totiž skrývá řadu poutavých míst. Podívejme se na některá z nich:

Amazonie

Procházet se po deštném pralese, pozorovat kajmany, jít na návštěvu do slaměné chýše nebo se projíždět po řece na kánoi a lovit při tom dravé piraně, to je pro obyvatele středu Evropy obtížně představitelná myšlenka. Při zájezdech do Brazílie ale tenhle sen přechází do reality.

Vodopády Iguacu

Džípem po pralese, indiánskou stezkou k vodě, loďkou pod vodopád a pak výtahem na vrchol k vyhlídce do širého okolí tohohle přírodního skvostu na hranici Brazílie a Argentiny. 2,7 kilometru široké vodopády se spouštějí z výšky 82 metrů, a vytvářejí tak hučící dominantu celého okolí. Na světě existuje pouze šest vodopádů s vyšším průtokem vody.

Salvador de Bahia

Status hlavního města Brazílie, to rozhodně není nic stálého. Dnes ho nese na zelené louce vytvořená Brasília, před ní se touto hodností honosilo Rio de Janeiro, do roku 1640 bylo správním centrem Brazílie město Salvador de Bahia. V něm najdeme kostel zasvěcený svatému Františku s věhlasnou „symfonií zlata”. Nejedná se o mistrovský kousek v podání tamního varhaníka, ale o bohatou zlatou výzdobu vnitřku kostela.

Sao Paulo

Je kosmopolitní a plné všemožných barů, restaurací, nočních klubů nebo uměleckých kaváren. Možná proto se mu přezdívá „tropický New York”. Severoamerickému „velkému jablku” se Sao Paulo podobá i velikostí, podle některých údajů v něm žije 22 milionů obyvatel, jde ovšem o údaj s aglomerací (podle toho by měla Praha asi 3 miliony obyvatel). Budeme-li se držet při zemi, napočítáme v něm 10 milionů lidí, tedy tolik, kolik má celá Česká republika.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám