Hlavní obsah

Vydejte se proti proudu času na Galapágy – ostrovy, kde prehistorie stále žije

ESO travel, Lucie Štěrbová

Galapágy – souostroví v Tichém oceánu, na kterém se zastavil čas. Domov unikátních druhů flóry i fauny, která jako by před chvílí opustila filmové plátno, kde právě běžel Spielbergrův Jurský park. A mimo jiné také jeden z posledních rájů na zemi pro dobrodruhy, cestovatele a milovníky netknuté, panensky čisté přírody.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Galapágy - Ostrovy vzniklé z lávy a popela
  • Měsíční krajina na Isla Espaňola a San Salvador
  • Santa Cruz s centrem dění Puerto Ayora

Galapágy se rozprostírají ve vlnách Pacifiku zhruba 1000 kilometrů od východního pobřeží jihoamerického Ekvádoru – jedné z nejmenších, ale zároveň nejzajímavějších zemí tohoto kontinentu. A právě Ekvádor, který získal název díky své poloze na rovníku (equator) je pro většinu turistů pomyslnou branou na Galapágy. Z jeho hlavního města – Quita – létají pravidelné letecké linky s cílem na jediném letišti celého galapážského souostroví na ostrově Baltra.

V místním přístavu se poté už jen stačí nalodit na některou z expedičních lodí a vyrazit na okružní plavbu do míst, která svým vzhledem skutečně evokují dávnou prehistorii. Máte-li zájem se na Galapágy podívat zprostředkovaně prostřednictvím zájezdu některé ze specializovaných cestovních kanceláří, určitě je také z čeho vybírat. Zajímavý je například tento poznávací zájezd na Galapágy.

Galapážské souostroví je tvořeno 13 velkými ostrovy a bezpočtem malých ostrůvků a z moře trčících skalisek, které vznikly vulkanickou činností. Ta v celé oblasti pokračuje i dnes (i když samozřejmě s menší intenzitou), proto občas některý ostrůvek zmizí, ale vzápětí ho nahradí jinde nově vzniklý. Povrch většiny ostrovů je pokrytý horninami sopečného původu, vychladlou ztvrdlou lávou nebo černým sopečným pískem. Označení Galapág jako ostrovů vzniklých z ohně, lávy a popela je opravdu na místě.

Unikátní je i jejich poloha. Souostroví objevili až v roce 1535 Španělé, do té doby bylo absolutně odříznuté od okolního světa. Výsledkem této izolace je naprosto ojedinělá podoba fauny, která skutečně připomíná svou podobou prehistorické živočichy. I to byl jeden z důvodů, proč byly tyto ostrovy zapsané v roce 1978 na seznam světového dědictví UNESCO. Turisté tak dnes mají možnost prožít svou „cestu do pravěku“ a na vlastní oči spatřit několik druhů leguánů, ohromné želvy sloní, lávové ještěrky a kraby.

Želvy poprvé
Stejně jako je například klokan symbolem Austrálie, je želva sloní symbolem Galapág. Tito živočichové se dožívají v průměru 150 let, váží zhruba 200 kilogramů a na celém souostroví žije 12 až 15 poddruhů. Díky činnosti člověka jsou ale některé z nich na pokraji vyhynutí. Dříve početné populace zdecimovaly hlavně nájezdy námořníků v 18. a 19. století, kteří je brali na paluby lodí mířící do Evropy jako živé konzervy.

Jedinou možností jak poznávat jednotlivé ostrovy a ostrůvky, které se od sebe často liší jako den a noc, je plavba některou z expedičních lodí. Cestovatelé se postupně z paluby vylodí například na ostrově Isla Espaňola, jehož stáří se odhaduje 4 miliony let a kde jsou jejich jedinou společností ještěrky a leguáni, kteří z lidské přítomnosti nemají strach a ochotně „pózují“ fotografům.

Ostrov San Salvador svým povrchem z černé lávy zase v pozorovateli evokuje pocit „měsíční krajiny“, zároveň ale nabízí neopakovatelný zážitek v podobě setkání s tučňáky (tento ostrov je jediným místem na severní polokouli, kde se s nimi můžete setkat) a lvouny.

Želvy podruhé
I svůj název získalo souostroví právě podle místního symbolu – želvy sloní. Její obrácený krunýř připomínal prvním Španělům, kteří se zde vylodili, lehké dámské sedlo. A to se ve středověké španělštině řekne právě galapágo. Dnes se ve španělštině tento výraz příliš neobjevuje a označení Galapágy se tedy spíše překládá jako „želví ostrovy“ .

Jako voda a oheň pak mohou působit ostrovy Isla Floreána a Isla Santa Cruz. Zatímco na prvním žije stěží 100 obyvatel a je opředený spoustou tajemných legend a příběhů z dávné historie, kdy se v místních jeskyních ukrývaly pirátské bandy, Santa Cruz je tepajícím srdcem celých Galapág.

Na tomto druhém největším ostrově leží i nejvýznamnější město celé této ekvádorské provincie – Puerto Ayora, ve kterém žije více než deset tisíc z celkových třinácti tisíc obyvatel Galapág. Nedaleko něho leží i výzkumná stanice Charlese Darwina, který zde v roce 1835 šest týdnů pozoroval živočichy a na základě tohoto pozorování napsal své nejslavnější (a nejkontroverznější) dílo O původu druhů.

Želvy potřetí
Jestli si myslíte, že jen lidé mají své celebrity, tak jste na omylu. Snad každý přírodovědec zná Osamělého Jiřího a Harriet. Osamělý Jiří je poslední žijící želva poddruhu z ostrova Abinghton a již 40 let čeká v záchranné stanici Santa Cruz na svojí nevěstu. Harrieta je zase želva, kterou přivezl v roce 1835 do Velké Británie samotný Charles Darwin. Zemřela v roce 2006 v Londýně ve věku 188 let a byla považována za nejstarší želvu sloní na světě.

Okolí Galapág je také považováno za ráj potápěčů. Tropické podnebí se stálou teplotou okolo 25 stupňů je ideální pro bohatý podvodní život. Hejna ryb zde možná nejsou tak početná, ale naopak jsou velmi pestrá, co se týče druhové skladby. Pod hladinou je navíc možné zažít setkání tváří v tvář s lachtany, kteří často zkoušejí, co si mohou vůči potápěčům dovolit.

Nenechte si ujít
Pinnacle rock Tak jako si každý z Paříže veze fotku Eiffelovi věže, fotí si každý návštěvník Galapág a ostrova Bartolomé tzv. Pinnacle rock – zátoku s kamennou jehlou trčící z moře jako varovný prst. Jeden z mnoha symbolů toho, že Galapágy jsou skutečně ostrovy sopečného původu.
Výzkumná stanice Charlese Darwina  Právě v této budově v roce 1835 strávil Charles Darwin 6 týdnů pozorováním zdejší fauny. Dnes je zde, nedaleko města Puerto Ayora, například i záchranná stanice pro želvy sloní a celý areál je přístupný veřejnosti.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Oktoberfestu v Saigonu,Vietnamu, Japonsku, Baleárských ostrovech, Kamčatce nebo Sýrii a Jordánsku. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Galapágy

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Galapágy:

Poznáte ráj přírodovědců - jedinečné ostrovy, kde zvířata člověka nepovažují za nepřítele. Fauna a flóra Galapág je ve světovém měřítku nenapodobitelná.

Nejen příroda, ale i kultura a současnost jedné z nejatraktivnějších zemí světa. A chyťte si vlastní piraňu.

Napříč Jižní Amerikou. To “NEJ” ze čtyř zemí Latinské Ameriky, kde navštívíte argentinskou pampu, uruguayská letoviska, chilské pobřeží a peruánské Andy.

Anketa

Kdybyste byli v Ekvádoru, zaletěli byste se podívat i na Galapágy?
Ano, hned bych toho využil
20,1 %
Ano, asi bych si tam výtel udělal
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, byla by to zajížďka
20 %
Ne, byl by to moc drahý výlet
19,9 %
Celkem hlasovalo 2024 čtenářů.

Co (ne)dělat na Galapágách?

Celá lokalita Galapág je natolik unikátní, že zde platí velmi přísná pravidla. Počítat musíte také s tím, že za unikátnost i poměrně dost zaplatíte. Letenka z Quita vyjde jednoho člověka na 400 dolarů a povolenka ke vstupu do národního parku na dalších sto. Podstatné je si také uvědomit, že „prohlídku“ absolvujete na lodi, pokud je tedy mořská nemoc váš věrný společník na cestách, nezapomeňte na léky proti nevolnosti.

V samotném parku je zakázáno fotit s bleskem, krmit zvířat, nebo se jich jen dotýkat, opouštět vyznačené stezky, opouštět skupinu vedenou průvodcem, trhat květiny, odhazovat odpadky nebo jakýmkoli jiným způsobem ničit zdejší přírodu. Na pevnině některých ostrovů se pak nesmíte zdržet po západu slunce.

Díky poloze přímo na rovníku je klima po celý rok téměř neměnné. Obecně ale platí, že od ledna do května je ostrov nejzelenější, ve zbytku roku ale zase hýří aktivitou zdejší živočichové.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám