Hlavní obsah

Trek Jižní Amerikou: Přes tajemné Machu Picchu i temperamentní Buenos Aires

Letíme. Nabíráme směr k peruánské Limě a pak už vzhůru k hlavnímu cíli cesty, celá staletí ztracenému indiánskému městu Machu Picchu. Na cestě po nejkrásnějších místech západu Jižní Ameriky nesmí chybět. Stejně jako argentinské Buenos Aires s barevnou přístavní čtvrtí La Boca a bezpočtem romantických podniků se špičkovými tanečníky tanga.

Foto: Pixabay.com

Machu Picchu pro svět znovuobjevil Hiram Bingham v roce 1911.

Článek

Přistáváme v Limě. První kroky na jihoamerické půdě a už míříme ke Cuscu, podle mnohých nejkrásnějšímu městu Peru. Bývalo hlavním městem říše Inků. Dodnes tu najdeme památky na tuto slavnou dobu.

Výraznou stopu tu ale zanechali především i španělští dobyvatelé. Prosazovali tu křesťanskou víru, a tak i v Cuscu najdeme spoustu církevních staveb. Mezi nimi i zdejší vzácnost, chrám s černým Kristem. Není divu, že je město na seznamu UNESCO už od roku 1983. Když nesledujete domy ve městě odděleně, ale podíváte se na panorama města jako celek, otevře se před vámi romantický pohled na malebně působící město. Zase tak malebné ovšem není. V Cuscu žije na 400 tisíc lidí.

Foto: Luis Argerich CC BY 2.0 (creativecommons.org)

V Cuscu je řada nádherných kostelů a dalších pozůstatků španělské koloniální éry.

Využít tady volný čas není problém. Třeba více než dvouhodinovou exkurzí po továrně, kde se vyrábí pisco, nejslavnější peruánská kořalka. Nebo se dá zajet do 85 km vzdálených duhových hor, kterým příroda dala opravdu málo vídanou podobu.

Do svatyně snů uprostřed džungle

Cusco má velkou výhodu – nachází se na velmi frekventované cestě z Limy na Machu Picchu. Právě tam máme namířeno i my. Ve výšce 2450 m n. m. se před námi objevují pozůstatky stále úchvatného posvátného města uprostřed džungle.

Foto: Pixabay.com

Na Machu Picchu se nechodí dívat jen lidé.

Po 3000 schodech je možné projít všemi náměstími, nástupišti a terasami a navštívit všechny svatyně, observatoře a obytné budovy. Když se podíváte na diskuse na cestovatelských webech, zjistíte, že vidět Machu Picchu je pro mnohé životní sen. Kdo někdy byl na vrcholu Machu Picchu a procházel se tu mezi pozůstatky majestátních chrámů, nediví se.

Po návratu do Cusca míříme za opravdovým cestovatelským hitem – jízdou po překrásné panoramatické cestě směrem na Puno. Autobus zdolává kopce a vám se otevírá nádherný výhled na špičaté vrcholy And, prudké strže a krásná údolí. Dostanete se až do výšky 4 300 m.

Přečtěte si také:

Foto: Luis Argerich CC BY 2.0 (creativecommons.org)

Argentinská čtvrť La Boca je hodně barevná, převládají modrá a žlutá, barvy místního slavného fotbalového klubu Boca Juniors.

Míříme k dalšímu posvátnému místu Inků – k největšímu vysokohorskému jezeru světa – Titicaca. Vodní plocha zabírá víc místa než celý Plzeňský kraj, a tak není divu, že na ní najdeme celou řadu ostrovů. Mezi nimi budí pozornost plovoucí rákosové ostrovy Los Uros, jejichž obyvatelé o sobě říkají, že mají černou krev, která je chrání před chladem jezera (voda má mimochodem stálou teplotu 13 stupňů Celsia).

Po černém Ježíši černá Marie

V Cuscu jsme viděli sošku černého Krista a v Copacabaně, do které míříme od jezera Titicaca (neplést s brazilskou Copacabanou), na nás čeká černá Marie. A pak přes vnitrozemí Bolívie jedeme do hlavního města La Pazu – města s překrásným panoramatem šestitisícových hor.

Foto: Mandy (creativecommons.org CC BY-SA 2.0)

Isla del Sol patří k největším ostrovům na jezeře Titicaca.

Z La Pazu se vydáváme na výlet do Měsíčního údolí, Valle de Luna. Název přesně vystihuje to, co vidíme. Jako bychom se vydali ve stopách Apolla 11 a Neila Armstronga, ale chyba lávky, jsme pořád na Zemi.

Pak přijdou ty pravé vášně. Nejdřív u temperamentních honáků dobytka v pampě, poté se s ohnivým pohledem vydáme do Buenos Aires na večeři, před níž uvidíme tradiční představení argentinského tanga. Elegantní páry dotančí a my se začneme připravovat na přesun do Chile, kde na nás čekají lahodná vína, půvabné kopcovité historické město Valparaíso a cesta domů.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Vydejte se s česky hovořícím průvodcem na západ Jižní Ameriky. Čeká na vás vášnivé Buenos Aires, vysokohorská krása And, tajuplné město Machu Picchu nebo měsíční krajina ve Valle de Luna.

Podíváte se i na ostrovy uprostřed největšího vysokohorského jezera světa – Titicaca. Ochutnáte chilské víno i pravé peruánské pisco. Poznejte s námi temperament Jižní Ameriky.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o jedovatých kráskách ze všech koutů světa, dále o velkém kaňonu v Pacifiku nebo o kolumbijské Cartageně. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Ameriky?
už jsem tam byl(a)
36,7 %
ano
49,7 %
ne
10,7 %
ani nevím
2,9 %
Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Bájné jezero Titicaca v číslech

V jednom z indiánských jazyků znamená Titicaca „Skály pum“. Jezero Titicaca je nejvýše položené jezero, na kterém se provozuje lodní doprava, zároveň jde o největší vysokohorské jezero a o největší jezerní vodní plochu na území Jižní Ameriky.

Rozloha jezera Titicaca se blíží 8300 čtverečních kilometrů, délka je 194 kilometrů, průměrná šířka pak 65 kilometrů. Domorodci tady sice tvrdí, že je Titicaca bezedné, maximální hloubka je nicméně 304 metrů. Ta průměrná pak kolísá mezi 140 až 180 metry. Do jezera Titicaca přitéká asi 30 řek, ven však vytéká pouze jediná.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám