Hlavní obsah

Top hity Číny: Řadíme k nim utajené sídlo s 9999 místnostmi i největší město světa

Před pár dny byl na státní návštěvě v České republice čínský prezident Si Ťin-pching. Pojďme si blíže představit jeho domov. Nejlépe skrze nejpozoruhodnější místa nejlidnatější země světa. Patří k nim i slavná zeď postavená na lidských ostatcích. Její délka je tak ohromná, že ji vědci stále nemohou přesně vyčíslit.

Foto: bigstock.com

Ve spojení se zvýšeným terénem vytvořila Velká čínská zeď nepřekonatelnou překážku pro nájezdníky.

Článek

Kdo někdy cestoval po Číně, ví, že vybrat to nejzajímavější je hodně zapeklitá záležitost. Úchvatných a pozoruhodných míst najdeme velmi mnoho. Určitě namítnete, že ve výčtu chybí Terakotová armáda, okolí řeky Li či jiné dech beroucí přírodní nebo kulturní památky. O těch určitě ještě někdy napíšeme. Dnes je na řadě těchto pět skvostů:

1. Největší ikona Číny – nekonečně dlouhá Velká čínská zeď

Táhne se krajinou na neuvěřitelně veliké ploše, často ve dvou řadách a s dalšími valy opodál. Je velmi obtížné vypočítat její celkovou délku – dodnes se na ní odborníci nedokážou shodnout. Určitě ale přesahuje 8800 km. Obdiv ovšem nebudí jen její délka a důmyslný systém propojení, ale i složení zdiva. Vědci přišli na to, že uvnitř najdeme i lidské ostatky.

Foto: Samuel Li

Někde se zeď táhne v několika liniích.

Val pomohl Číně ubránit se nájezdníkům a uchránit bohatství tisícileté říše. Dodnes tak můžeme obdivovat ty největší poklady Číny, z nichž je Velká čínská zeď tím největším. Pasti pro útočníky pod zdí už spolkla vegetace, vše ostatní si můžeme projít na několika oficiálních trasách, stačí zvolit tu správnou podle chuti a času.

2. Šanghaj – největší přístav s otvírákem lahví

V pravděpodobně nejlidnatějším městě současného světa žije okolo 25 miliónů lidí. Leží u moře, kde má jeden z největších přístavů světa. Úchvatné je však především to, co od moře vidíme za přístavem, tedy panoráma města s nezapomenutelnými stavbami.

Nejslavnější z nich se jmenuje Šanghajské světové finanční centrum a tyčí se do výšky 492 metrů. Nepřehlednéte ji nejen kvůli výšce, ale ikvůli originálnímu zakončení. Na vrcholu má v konstrukci otvor a trochu připomíná otvírák lahví – tak se finančnímu centru také přezdívá.

Foto: bigstock.com

K panoramatu Šanghaje patří i 470 metrů vysoký televizní vysílač Pearl Tower.

3. Zakázané město – 500 let utajené

Zakázané město, sídlo 24 čínských císařů, najdete v nitru metropole Pekingu. Unikátní komplex palácových budov byl vystaven na počátku 15. století a své jméno získal prostě – dlouhých 500 let sem mohli jen příslušníci císařovy družiny. Původně bylo město postaveno ze dřeva a prý jste tu mohli najít 9999 místností. Bohužel bylo několikrát vypáleno a přestavováno, takže jeho dnešní podoba je spíše už jen dech beroucím náznakem toho, jak neuvěřitelné muselo být Zakázané město kdysi dávno.

Foto: ESO travel

Zakázané město už dávno nezeje prázdnotou. Díky dlouhodobé izolaci je z něj nyní jeden z nejzachovalejších chrámových komplexů světa.

4. Lhasa – město, které vyrostlo na střeše světa

Městem původně vybudovaným jen pro místní elitu je i tibetská Lhasa. V hlavním městě svého času totiž bydleli dalajlamové, a tak dostat se sem nebylo snadné. Po čínské invazi v roce 1959 však 14. dalajlama musel tohle místo plné chrámů opustit. Zůstal tu ale palác Potála, který svým vzhledem připomíná pevnost – za bílými zdmi se ale skrývá na 1000 místností od školy mnichů po knihovnu a asi 10 000 svatyní.

Foto: ESO travel

Palác Potála stavělo 7000 dělníků holýma rukama. Materiál na stavbu vynosili oslové nebo lidé.

Není proto divu, že polovinu obyvatelstva Lhasy tvořili mniši – i dnes jich tu potkáte mnoho, Lhasa je pořád duchovním centrem buddhismu. Ulice dnes ovšem vypadají mnohem pestřeji než kdysi – vedle mnichů se proplétají cestovatelé s obřími batohy, tibetští poutníci si podávají dveře s čínskými turisty. To vše se děje daleko od nám známého světa, ve výšce 3650 metrů nad mořem.

5. Kraj Yixian – projděte se mezi rýžovými políčky i křivolakými uličkami

Jako o pohádkové říši mluví o svém kraji Yixian místní lidé. Jižně od Žlutých hor se nachází údajně nejkrásnější místo na zemi – komplex tří malebných vesniček Xidi, Hongcun a Nanping, ležících ve zvlněné krajině mezi rýžovými políčky a bambusovými háji. Svou historickou krásou připomínají skanzen, ale přitom se tu vede normální život. Lidé zde žijí a pracují, někteří pěstují čaj a jiní prodávají vkusné suvenýry. Na vás pak je motat se křivolakými uličkami plnými pouličních malířů a procházet starými domky ze 14. století.

A tady je další úžasné místo v Číně:

Foto: archiv autora

Na cestě po Číně lze, třeba i z okénka vlaku, spatřit nádhernou krajinu.

Cestování po Číně je perfektní zážitek sám o sobě. Zdejší lidé vám se vším ochotně pomohou, někdy je dokonce budete muset odhánět. Hlavní doménou této prastaré země je její pestrost a různorodost. Každý si tady najde něco.

Kdo se do Číny chystá, měl by vědět, že týden je absolutní minimum pro to, abyste poznali Peking a jeho okolí, za čtrnáct dní zvládnete ty největší taháky rozeseté po celé zemi. Ale bude vám to málo – a budete se chtít vracet. Do vesniček uprostřed rýžových polí, do obrovitých fascinujících měst s mnoha milióny obyvatel…Čína je totiž velmi rozmanitá země takřka neomezených možností.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Číně

Vydejte se na některý z poznávacích zájezdů, které jsme připravili. Skvělý program, profesionální průvodci, mnoho termínů:

Prohlédněte si programy jednotlivých zájezdů a vyberte ten, který se vám nejvíc líbí.

Čtěte dále:

Vydejte se s námi prostřednictvím článků i do nejluxusnějších přístavů světa, do Sevilly, brány do Afriky a k nejkrásnějším místům Karibiku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás poznávání Číny?
Ano, určitě se tam jednou vydám.
15,5 %
Ano, ale bohužel na to nemám
79,4 %
Ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Čína - Praktické informace

Obrovská Čína se rozlohou vyrovná celé Evropě a žije v ní pětina všech obyvatel Země. Díky tomu tu ale najdete nejrůznější přírodní podmínky a spousty unikátních památek. Na severovýchodě se rozkládají pouště, na východě nížiny a na jihozápadě Himaláje. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na okupovaný Tibet, který se zcela vymyká všemu ostatnímu.

Při cestě do této překrásné země nesmíte zapomenout anglicko – čínský slovník. Nejen že usnadníte konverzaci špatně jazykově vybaveným Číňanům, hlavně ale nikdy nebudete umět správně vyslovit čínská slova a obrázky. Z těchto důvodů je dobré nechat si od někoho „nakreslit“ třeba jméno vašeho hotelu apod.

Taje čínského kalendáře

Každý z nás už asi někdy slyšel, že rok, ve kterém se narodil, patří v čínském kalendáři nějakému zvířeti. Podle čínského zvěrokruhu totiž kraluje každému roku jiné zvíře – může to být tygr, buvol, pes, prase nebo třeba drak.

Samotný čínský kalendář je údajně nejstarší na světě, protože vznikl roku 2637 př. n. l. a na rozdíl od našeho, který se orientuje podle Slunce, čínský je sestaven podle pohybů Měsíce. Nový rok se slaví na konci ledna.

Čínské hůlky

Pokud v Číně dostanete chuť na nějakou z místních specialit, připravte se na jídelní hůlky. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, bambusu a z plastu a užitečné jsou především pro ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Ne snad proto, že se pomocí hůlek nenajíte – až vás to Číňané naučí, najíte se, ale budete hůlkami brát jen malá sousta, nebudete hltat a budete jíst delší dobu, takže si vaše tělo stačí včas uvědomit, že už nemá hlad.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám