Hlavní obsah

Tisícileté květiny rostou uprostřed pouště. V Sossusvlei se zastavil čas

Pohyby kurzů jihoafrického randu a namibijského dolaru způsobily, že na jihu Afriky je nyní pro Evropany levno jako nikdy předtím. I proto počet turistů mířících do těchto končin roste geometrickou řadou. Týká se to i cestování do namibijské pouště Sossusvlei, jižního okraje pouště Namib. Tam se stává i to, že písek časem zkamení. V Sossusvlei se zkrátka zastavil čas.

Foto: bigstock.com

Sossusvlei rozhodně není nudná jednobarevná poušť.

Článek

S naprostou jistotou to sice vědci nevědí, ale velmi pravděpodobně je Sossusvlei nejstarší poušť na planetě. Duch dávno minulých dob se zde drží i díky rostlině welwitschii podivné. Ta se do oblasti dostala už před třemi sty miliony let a přežívá dodnes.

Okolní krajina tehdy vypadala úplně jinak, ovšem květina si dokázala poradit i se složitými podmínkami vyprahlé pouště. Když nejsou příhodné podmínky, dokáží semena přežít v půdě v klidu několik let. Rostlina se z nich stane, teprve až to příznivější počasí dovolí.

Foto: bigstock.com

Takhle velká welwitschia může být stará i kolem 1500 let.

Nikde jinde na světě nenajdeme další zástupce welwitschie, která tak trochu připomíná chobotnici. Tahle živoucí fosilie má opravdu tuhý kořínek, dožije se v poušti až tisíců let. Neohrožují ji ani blázniví sběratelé, jejichž nenechavost ohrožuje přežití spousty rostlinných druhů. V Angole, kam její výskyt z Namibie částečně přesahuje, totiž stále zůstává velký počet nášlapných min bránících vstupu do některých oblastí výskytu rostliny. Válka, jež si vyžádala mnoho životů, tak paradoxně pomohla chránit celý jeden druh.

Přečtěte si další články o exotických lokalitách:

Poušť, kde se zastavil čas: písečné duny zkameněly

Unikátní endemické květiny nejsou zdaleka to jediné, co činí cestování po Sossusvlei zajímavé a krásné. Zmínit musíme i zkamenělé duny. Za miliardy let ztvrdy a stal se z nich kámen, kterým nepohne ani silný vítr. V celé poušti jich najdeme několik.

Ty nejvyšší duny ale kamenné nejsou, a tak jejich přesnou výšku upravují poryvy větru. V současnosti vede Big Daddy, tedy „Velký taťka”, s výškou okolo 325 metrů.

Foto: bigstock.com

Dojít po písku na vrchol duny není žádná legrace. Naštěstí to ulehčují vyšlapané cestičky. Za ten výhled to ale stojí.

Kde uvidíte gazelu na poušti?

Zarytí odpůrci klasické dovolené na lehátku či na dece u vody v Sossusvlei zajásají, řeka tudy totiž protéká jednou za pět až deset let. Díky tomu se tu udržuje na zdejší podmínky pestrý život. Po píscích jihu Namibie se prohánějí antilopy, gazely a řada brouků. Obrovská ptačí hnízda oživují stromy, které mají z úsporných důvodů vždy jen několik málo listů. Díky hnízdům jsou košatější.

Foto: ESO travel

Ptáci v Namibii při stavbě hnízd netroškaří.

Foto: jhetzel (Flickr)

Dopřát si uprostřed divočiny Namibie luxus s bazénem? Žádný problém!

O košatých stromech a pestré fauně se naopak nedá mluvit u oblasti Deadvlei, ačkoliv v celém Sossusvlei patří k nejnavštěvovanějším atrakcím. Kdysi tudy protékala životonosná řeka, ovšem časem změnila koryto a zdejší rostliny začaly usychat. Ze země tak nyní ční mrtvé pahýly a pláň vypadá jako stromový domov důchodců. Přes veškerou úctu ke skomírajícím velikánům musíme uznat, že místní stromový hřbitov vypadá skvěle, obzvláště při západu a východu slunce. Rozhodně stojí za fotku.

Foto: Nileguide.com

Voda a poušť. Že to nejde dohromady? V Sossusvlei ano.

Dáte si natural, diesel, nebo jídlo?

Oblíbený cíl všech fotografů najdeme také na Duně 45. Ne snad, že by místní úřady pečlivě číslovaly každý písečný přesyp. Číslo 45 si duna vysloužila tím, že stojí na pětačtyřicátém kilometru cesty ze Sesriem, z nejbližšího kusu civilizace v místě, kde bývalo vždy těžké kohokoliv potkat.

Kdo si chce odpočinout od každodenního shonu a stresu, má k tomu v namibijských píscích nejlepší příležitost. Tady si ve snové krajině užijete klidného rozjímání ažaž. Mimochodem, cestovatelské magazíny jako National Geographic řadí fotografie ze Sossusvlei k těm nejlepším ze všech možných koutů světa.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou po vodě!

Podívejte se do Namibie!

Namibie není jen písek. Přesvědčte se a uvidíte lvy, žirafy nebo nosorožce v přirozenějším prostředí, než jaké známe z výběhů zoo. Milovníci drahokamů se mohou kochat produkty jihoafrických dolů. Do písků Sossusvlei se také podíváte a vyšplháte na vysokou dunu. Vydejte se s námi do Afriky!

Využijte ideálního měnového kurzu randu a podívejte se na jih Afriky, dokud je tam levno! Špičkový program pro nejnáročnější cestovatele zahrnuje neopakovatelné safari a návštěvu přírodních ikon Zimbabwe, Botswany, Namibie a JAR. To nejlepší z jihu Afriky vtěsnané do dvou týdnů.

Čtěte dále

Přečtěte si také o tajemném kraji, z něhož ční sopka Bromo, zjistěte, jak se mění Kuba, a podívejte se na záhadný Velikonoční ostrov. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste strávit dovolenou v Africe?
Ano, chystám se tam už dlouho
20,1 %
Ano, ale moc cestovek takový zájezd nenabízí
19,9 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Afrika mě neláká
20,1 %
Ne, byla by to moc drahá dovolená
19,9 %
Celkem hlasovalo 1190 čtenářů.

Namibie a její sousedé

Stát oficiálně sousedí s celkem čtyřmi státy, nicméně poznáme, že to tak úplně neplatí.

Namibie

Kromě Sossuvlei a jejího bezmála dvousetmetrové Duny 45 sestávající z oranžových nánosů z pouště Kalahari, které přinesla Oranžová řeka, se země pyšní třeba domorodými trhy ve Windhoeku nebo národním parkem Etosha. Evropany zaujmou i kmeny jako Himba, jehož lid si dodnes uchoval v oblasti tradiční způsob kočovného života.

Angola

Zaráží vás při sledování sportovních přenosů, že mnozí angolští sportovci mají portugalská jména? Žádný div, když uvážíme, že Angola kdysi patřila k portugalským državám. Střety moderní evropské kultury s pozůstatky tradic jsou všudypřítomné. Kousek od pobřeží tedy lze sledovat přípravu jídla ve starobylé hliněné peci, zatímco opodál v moři pracuje na plný výkon ropná věž.

Zambie

V Zambii, konkrétně v městečku Mukuni’s žije jedna z největších od civilizace odtržených skupin na světě. Asi pět tisícovek lidí tu i na začátku jedenadvacátého století žije dle dávných tradic.

Opodál najdeme město Livingstone pojmenované po legendárním cestovateli, který v oblasti učinil několik významných objevů a otevřel Afriku dalším generacím. Navštívit pochopitelně lze i Livingstonovo muzeum.

Botswana

Na rozdíl od velkých sousedů Jihoafrické republiky a Namibie nemá Botswana moře, nicméně na nedostatek vody si stěžovat nemusí. V procentuálním vyjádření jí je o něco více než v Česku, a to i přes extrémně horké klima. Zemi zachraňuje řeka Okavango s mohutnou deltou, v níž žijí rozmanité druhy zvířat i rostlin.

Jihoafrická republika

Vybrat něco z magnetů Jihoafrické republiky zároveň znamená opomenout spoustu jiných míst, nicméně pro milovníky divočiny a přírodních krás vypíchneme alespoň Krugerův národní park nebo mys Dobré naděje.

Zimbabwe

Možná vás zarazí, že považujeme Zimbabwe, navzdory všem faktům, za souseda Namibie. Oficiálně nemají tyto země společnou hranici, ovšem na řece Zambezi najdeme místo dlouhé dvě stě metrů, v němž na jednom břehu leží Namibie a na druhém Zimbabwe.

V této zemi lze zhlédnout spoustu přírodních krás, nicméně všechny blednou před Viktoriinými vodopády, jejichž návštěva je téměř povinností pro všechny turisty, kteří oblastí projíždí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám