Hlavní obsah

Tisíc tváří Nového Zélandu: Poznejte pláže jako z Karibiku i „superrychlé“ ledovce

Smaragdová jezera, vysoké štíty hor, ledovce, pralesy, fjordy… Nový Zéland je zemí tisíce podob. Zatímco na jednom místě ze země prýští horké prameny a bublají bahenní sopky, jinde na vás čekají zlaté pláže lemované zelení. Pojďte se s námi podívat na místa, která ve vás možná vyvolají pocit, že nejste na Novém Zélandu, ale třeba v Norsku nebo dokonce v Karibiku.

Foto: www.bigstockphoto.com

Novozélandský Mt. Cook – tohle jsou výhledy, které na Zéland lákají cestovatele z celého světa.

Článek

Nový Zéland – to je vše v jednom – krásná příroda, pro nás netradiční kultura, historie spojená s Maory, ale i filmová místa, na která vyrážejí příznivci Pána prstenů a Hobita. Vydejte se na dva ostrovy, z nichž jeden má přezdívku „ostrov ohně“ a druhý „ostrov ledu“, i vy.

Ať už prostřednictvím článku, nebo doopravdy. Vždyť nabídka cestovních kanceláří je bohatá a na podzim můžete vyrazit i s cestovatelem a fotografem Jiřím Kolbabou.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ledovec Fox se plazí ledovcovým údolím, přitom jen o kus dál se můžete koupat v průzračném moři.

Zéland jako Alpy: Zběsile rychlý ledovec Franz Josef

Pokud byste byli Rakušanem, psal se rok 1863 a vy jste právě objevili novozélandský ledovec, taky by vám možná jeho tvar připomněl vousy vašeho milovaného monarchy. Přesně to se totiž stalo Juliu von Haast. Vousaté tvarování ale zdaleka není to, co z tohoto kusu ledu dělá světový unikát. Ledovce Fox a Franz Josef jsou totiž ze všech ledovců nejblíže k moři – stékají až do 300 metrů nad mořem. Navíc se pohybují desetkrát rychleji než běžné ledovce.

Jako návštěvník Zélandu možná jejich ukrutnou rychlost ani nezaznamenáte, rozhodně ale podnikněte buď pěší túru, nebo rovnou let vrtulníkem nad úchvatným bílým monstrem. Zkombinovat tyto dvě aktivity můžete v tzv. heli-hiking – vrtulník vás povozí nad ledovcem a vy se pak po něm projdete po svých.

Krásy Austrálie a Nového Zélandu v dalších článcích:

Foto: www.bigstockphoto.com

Národní park Abel Tasman tvoří v moři malé, kulaté ostrůvky. Na některých najdete opuštěné usedlosti, přístupné jen lodí.

Zéland jako Norsko: Po vodě ke krásným fjordům

Po hladině moře nebo řek je možné poznat skoro celý Zéland. Vybrat si můžete romantickou cestu kajakem nebo si půjčit kánoi a proplout národním parkem Abel Tasman na severu Jižního ostrova. Uchvátí vás jeho nádherné pláže zelených skalisek, které tu vystupují z vody jako smaragdy. Nejvíce návštěvníků lákají Marlborough Sounds, 4000 km² malebných průlivů, zálivů, ostrůvků a výběžků v temně modrém moři.

Jih Jižního ostrova můžete také obdivovat z lodě – fjordy a jezera národního parku Fiorland jsou k tomu jako stvořené. Prudké svahy hor se tyčí kolmo nad vodní hladinou a zelený les protkaný spoustou řek a vodopádů vám připomene Norsko. Tady můžete ale ještě k tomu pozorovat delfíny, lachtany nebo tučňáky. Pokud vám kánoing připadá málo akční, určitě vyzkoušejte black water rafting – sjezd punkevních řek skrze krápníkové jeskyně.

Přečtěte si mnohem více i o unikátním národním parku: Unikátní atrakce v parku Rotorua: Šampaňské jezírko a výbuch kusem mýdla

Zéland jako Island: Horká koupel v zemi gejzírů

Geotermální aktivita Zélandu je důvodem, díky němuž se můžete třeba vykoupat v horké řece anebo plavat na Hot Water Beach v moři ohřívaném horkými podzemními prameny. Nejznámější je ale národní park Rotorua, plný gejzírů, lávových polí a horkých jezírek, s hustou párou kolem, a bahenních sopek. Díky tomu, že tady z nitra země „probublávají“ nejrůznější minerály a látky, je celá krajina nádherně barevná.

Foto: www.bigstockphoto.com

I cesta může být cíl. Jako tato, která vede k Mt. Ruapehu a kterou lemují zajímavé značky.

Horká koupel v některém z termálních bazénů je příjemná nejen v zimě. Poměrně velký počet teplých pramenů je navíc volně přístupný, takže za ohřátí nemusíte platit. Horké prameny ale nejsou vše, co má na svědomí seizmická činnost. Můžete se vydat vrtulníkem nad kráter sopky Tarawera nebo nad skupinu sopek národního parku Tongariro.

Kam jinam na netradiční dovolenou?

Foto: www.bigstockphoto.com

Pláže, jejichž krásu vám nikdo neuvěří, tu můžete mít prakticky pro sebe. Po lidech se tu totiž slehla zem.

Zéland jako Karibik: Nejkrásnější opuštěné pláže

Majestátní pohoří a horké prameny jsou poměrně známými atributy Zélandu. Ne každý ale ví, že zélandská pobřeží ukrývají jedny z nejkrásnějších pláží světa. Jejich půvab spočívá hlavně v divokosti a minimu lidí, kteří na ně chodí. Mezi plážové klenoty Zélandu patří třeba Cathedral Beach, kolem které čnějí vysoké skály jako katedrála, nebo pláže schované v tropické vegetaci oblasti Coromandel.

Foto: www.bigstockphoto.com

Smaragdová jezírka v národním parku Tongariro - vede kolem nich nejznámější trek Nového Zélandu.

Zéland jako Amazonie: prales s nejstaršími stromy

A aby toho nebylo málo, Nový Zéland „vlastní“ i deštné pralesy a také jedinečný národní park Waipoua Kauri Forest. V něm rostou damarovníky australské, stromy, jež dosahují obřích rozměrů a úctyhodného věku. Nejstarší strom v pralese Kauri je starý 2100 let a jeho kmen má v průměru 4,5 m. Vysoký je 51 m. Má dokonce své jméno, jmenuje se Tane Mahuta, což znamená Lesa pán.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Nový Zéland a do okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Nový Zéland a okolí:

Vydejte se na konci října na unikátní cestu na Nový Zéland. Během 18 dnů procestujeme oba ostrovy od severu k jihu a nevynecháme žádnou z hlavních atrakcí – navštívíme oblast Rotorua, podíváme se do národních parků Tongariro i Abel Tasman. Vydáme se za velrybami, ale i na místa známá z filmové trilogie Hobit.

Na cestu s celou skupinou vyrazí i cestovatel a fotograf Jirka Kolbaba, který se rád podělí o své zkušenosti a poradí s fotografováním. Chcete vyrazit s námi? Neváhejte – termín je jediný a počet míst omezený.

Zajistíme pro vás ubytování, všechny letenky včetně vnitrostátních, připravíme podrobný itinerář cesty a na letiště v Darwinu vám přistavíme kvalitní vůz s plným krytím. A pak? Pak už je to do značné míry na vás, protože tahle cesta je plně ve vaší režii.

Nicméně do plánu cesty jsme vám zařadili všechna slavná místa – od Uluru po Sydney a jeho dominanty.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusu na Mallorce, o paláci Potála nebo o nej... letištích světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Kde nejčastěji vybíráte dovolenou?
V papírovém katalogu.
9,8 %
Na internetu.
77,9 %
Přímo v cestovní kanceláři.
4,2 %
Dovolenou za mě vybírá někdo jiný.
8,1 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Praktické informace - Nový Zéland

Na Nový Zéland se při pobytu do tří měsíců dostanete bez víza, stačí vám platný cestovní pas, zpáteční letenka a 1000 NZD na každý měsíc pobytu.

Na Zéland se jezdí v zimě, tou dobou tam totiž mají léto. Mírné oceánské podnebí se na severu mění v subtropické, na jihu je trochu chladněji, obecně platí, že je tu víc vlhko než u nás. Na cestu nepotřebujete žádné speciální očkování.

Národním sportem Novozélanďanů je ragby. Nejznámější je zahajovací rituál zápasu zdejšího týmu All Blacks, který vychází z maorských posvátných rituálů.

Až  budete na Novém Zélandu, nenechte si ujít také:

Black Water Rafting

Nový Zéland je bohatý také na nejrůznější jeskyně, kterými se proplétají punkevní říčky. Black Water Rafting je sjíždění těchto řek, které plynou skrz krápníkové jeskyně a občas se vynořují v krásné přírodě. Zkusit to můžete třeba ve Waitomo Caves nebo okolo města Westport.

Milford Sound

Jeden z nejznámějších zélandských fjordů je Milford Sound, dlouhý fjord, na jehož konci ční vysoký vrchol, odrážející se na hladině. Nejlépe si ho vychutnáte z paluby lodi a budete pak moct posoudit, jestli je právem označován za jeden z přírodních divů světa.

Poznejte maorskou kulturu

Dávní Maorové podle starých legend připluli na Nový Zéland v kánoích před tisíci lety. Dnes jsou už bohužel potomci Maorů součástí západní civilizace, takže už skoro nežijí tradičním způsobem života. Přesto lze na ostrovech najít zbytky původních maorských vesnic, nebo třeba ochutnat typické jídlo.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám