Hlavní obsah

Tip na romantickou projížďku ve dvou - Great Ocean Road, chlouba Austrálie

ESO travel, Tomáš Zítka

Great Ocean Road patří mezi jednu z nejromantičtějších a nejkrásnějších cest na světě. Jde o panoramatickou silnici lemující pobřeží oceánu, místy velice připomíná slavné norské fjordy. Zavítáte-li do Austrálie, rozhodně neváhejte, vypůjčte si automobil a tuto malebnou cestu si v poklidu projeďte.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Svobodné město Melbourne
  • Po nejkrásnější silnici světa Great Ocean Road
  • Ke kaskádovitým vodopádům Fitzroy Falls
  • Do dějiště olympijských her – Sydney

V minulém díle seriálu jste se mohli dočíst o Velkém bariérovém útese nebo o velkolepé soutěsce Katherine Gorge. Dnes se vydáme na druhou část cesty a zavítáme na nejkrásnější panoramatickou silnici; přiblížíme si také australská velká města jako Sydney a Melbourne.

FOTO: ESO travel

Po nejkrásnější silnici světa Great Ocean Road

Velká oceánská cesta (Great Ocean Road) lemuje téměř 200 km nádherného pobřeží a je považována za jednu z nejkrásnějších cest na světě. Zrádné vody kolem této cesty ukrývají na 80 vraků lodí, které lze při rozbouřeném moři zahlédnout. Celá pobřežní část je chráněna jako park Port Campbell National Park. Prudké a nezkrotné příbojové vlny zde ve vápencových útesech vyhlodaly jeskyně, rokliny, oblouky a mořské sochy vyčnívající nad hladinou.

Cesta vede podél srázných a vysokých útesů. Nádherné panorama a výhled po celé délce trasy je skutečně jedinečný. Někdy také „Velká cesta“ poodhalí roušku tajemství z dramatu pod hladinou. Můžete tu zahlédnout skály svým tvarem připomínající hvězdy. Přezdívá se jim Dvanáct Apoštolů – Twelve Apostles.

FOTO: ESO travel

Roztomilý maskot Austrálie
Milé zvířátko, které je milováno populací bez rozdílu věku – to je medvídek koala. Poznáte ho velice jednoduše. Vypadá jako plyšová hračka s velkým šedomodrým nosem. Jenom málo lidí ale ví, že má s medvědy jenom málo společného (jen ten název), protože je ve skutečnosti vačnatec. Jednou ze zajímavostí, které tito živočichové dovedou, je regulace krevního oběhu v chladných obdobích. Uchovávají si tak teplo, které je pro jejich přežití důležité.

Jednou z nejmalebnějších kreací tohoto pobřeží je bezesporu London Bridge, u jehož oblouků se vznáší vodní tříšť. Jeho základy jsou omývány rozbouřeným mořem, které v těchto místech hučí a vzdouvá se jako zdivočelý kůň. Poskytuje tak pravou pastvu pro objektivy fotoaparátů. Cesta pokračuje dále a v délce několika kilometrů projíždí podél galérie abstraktních skulptur lemujících pobřeží. V neposlední řadě zde můžete obdivovat záliv Loch Ard Gorge, který svým vzhledem připomíná norské fjordy.

Ke kaskádovitým vodopádům Fitzroy Falls

Z Velké oceánské cesty se dá velice vhodně pokračovat například napříč státem Victoria. Po trase narazíte na zajímavé zlatokopecké městečko Sovereign Hill. V minulosti bylo zachváceno zlatou horečkou; ta zde zanechala nesmazatelné stopy. Příběh města je skutečně poutavý a z vyprávění místních obyvatel se o tomto místě a jeho historii dozvíte mnoho zajímavého.

Poté už mohou vaše kroky vést do hlavního města Austrálie – Canberry. Při prohlídce tohoto města určitě nevynechejte slavný Cook Memorial Jet a budovu parlamentu, která se od okolí liší zajímavou a nevšední architekturou. Za návštěvu stojí také národní mincovna a místní válečné muzeum.

Po krásách hlavního města si můžete odpočinout v Morton National Park. Nachází se zde zajímavé kaskádovité vodopády Fitzroy Falls. Nečeká tu na vás pouze nádherná příroda, vodní tříšť a burácivý hlas vodopádu. Cestu vám občas zkříží i typické australské zvíře – klokan. Od vodopádů je jenom kousek k přírodnímu úkazu, kterému místní přezdívají „blowholes“.

Jeho navštívením se zároveň dostanete i do přímořského letoviska Kiama. Letovisko je velice hezké a stojí za trochu vaší pozornosti a času. Nedaleko se nachází i největší buddhistický chrám jižní polokoule – Nan Tien.

Tajemný úkaz jménem blowholes
Na tomto místě ležícím asi 70 km od Carnarvon, najdete vždy mnoho turistů lačnících po nevšedním a ojedinělém zážitku. Divoké vody tu narážejí na skaliska plná děr a otvorů. Obrovský tlak mořské masy tu prostupuje skrz skálu a vystřeluje proudy vody někdy až do výše 20 metrů. To vše se děje za divokého řevu moře a jemného deště z vodní tříště snášejícího se na vaše hlavy.

FOTO: ESO travel

Svobodné město Melbourne

Jako téměř v každém australské městě najdete i v Melbourne množství zeleně. Pravoúhlá struktura zástavby, která jinak působí velice strohým dojmem, je zde odlehčena udržovanými parky a zahradami. Tyto „altány útěchy“ skýtají i azyl před rušnými a hlučnými komunikacemi tohoto velkého města. Melbourne celkově působí jako vážné a důstojné město. Je to asi dáno faktem, že nebylo založeno trestanci (třeba jako Sydney), ale svobodnými podnikateli.

Kromě toho, že je Melbourne finančním a obchodním centrem, je také plné památek, nádherných staveb, parků a zahrad. Z těch nejdůležitějších byste měli navštívit Flinders Street Station a Rialto Towers, které vám nabídne jedinečný pohled na město, nebo také Queen Viktoria Market.

V okolí města se nacházejí velice krásná místa vhodná k výletu. Můžete tu navštívit vulkanickou vrchovinu Dandenong Ranges (která je porostlá eukalyptovými lesy s pestrou květenou) nebo se vydat na Phillip Island, kde se to jen hemží tučňáky.

Do dějiště olympijských her – Sydney

Sydney je nejstarším, nejzajímavějším a také nejnavštěvovanějším městem Austrálie. I přes svoji minulost má mnoho důvodů k tomu, aby se na turisty „usmívalo“. Jedním z nich bylo i vyjádření, že Olympijské hry v roce 2000 byly prohlášeny za nejlepší hry v dějinách. I tento střípek pochvaly byl podnětem k tomu, že město „povyrostlo“ a naplnilo se vzruchem a dobrou náladou.

FOTO: ESO travel

K navštívení a obdivování je toho v Sydney opravdu mnoho. Každé velkoměsto má nějaký svůj symbol, znak, který jej odlišuje od ostatních. Sydney má hned dva. Jednou z největších atrakcí je monumentální oblouk přístavního mostu Harbour Bridge, u kterého si připadáte jako malé bezvýznamné „tečky“. Druhou stavbou je budova Opery s charakteristicky členitou bělostnou střechou, která z dálky připomíná vzdouvající se plachty rychlé plachetnice.

Z nejvyšší budovy Sydney se vám otevře překrásný pohled (téměř jako z letadla) na městský přístav Port Jackson. Vody jižního Pacifiku tu pronikají až mezi zástavbu. Na tmavomodré ploše mořské hladiny, v níž uvidíte odrazy mohutných mrakodrapů i dvou symbolů Sydney, kotví velké množství větších i menších lodí, člunů a jachet. To vše vytváří nádherou scenérii, kterou by bylo téměř hříchem nezaznamenat do své paměti. Dalšími zajímavostmi je i nejstarší čtvrť – The Rocks, Hyde park nebo katedrála svaté Marie.

Nenechte si ujít
Za klokany do Featherdale Wildlife Parku  V tomto navštěvovaném parku, který každého okouzlí svojí krásou a nádhernými scenériemi, se dostanete do těsného kontaktu s australskými zvířaty jako je klokan, ježura, pštros Emu nebo také v současné době velice ohrožený tasmánský čert.
Městská opera v Sydney Budova opery má fantasticky tvarované střešní korpusy tyčící se do výše 67 m nad zemí a podlahu orchestřiště nacházející se dva metry pod úrovní moře. Směrem dovnitř se prostory rozšiřují a působí na návštěvníka ohromujícím dojmem. Neuslyšíte tu ale pouze operu, jak by mohl naznačovat název Sydney Opera House. Stavba se skládá z pěti divadelních a koncertních sálů.
Menší bratr londýnského Hyde parku  Stejný názvem, ale rozlohou menší park také oplývá zelení. Bohužel i tady platí – nechoďte sem po setmění. V okolí parku se nacházejí dva zajímavé kostely – St. James´Church a St. Mary´s Cathedral. Vedle parku se nachází vodní park Cook and Phillip Park. Tvoří ho 3 bazény, jeden z nich má dokonce mechanismus na tvorbu vln.

Čtěte dále

Přečtěte si také první díl seriálu o Austrálii. Dozvíte se v něm o Velkém bariérovém útese nebo o velkolepé soutěsce Katherine Gorge.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Austrálie

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Austrálie:

Během 23 dní se vám naplní sen o cestování a vy uvidíte tropický sever, četné rezervace a také posvátné Uluru nebo přímořská města Sydney a Melbourne

Tento zájezd kombinuje návštěvu nádherných měst Austrálie s přírodními zázraky Severního ostrova Nového Zélandu.

Související témata:

Související články

Do Peru se letos chystá více Čechů

V loňském roce odcestovalo do Peru na 4000 českých turistů, což je 4x více než v roce 2004. Za vzrůstajícím počtem turistů stojí neustále se zlevňující letenky...

Oblíbenou lamu naleznete především v Peru

Peru je zemí oplývající památkami, odkazy dávných civilizací a nádhernými přírodními scenériemi. Je také místem hojného výskytu lam, roztomilých chlupatých...

Výběr článků

Načítám