Hlavní obsah

Tchaj-wan: "Malá Čína" s unikátním bambusovým mrakodrapem

Ani se nenadějete a jste nahoře. Tahle jízda totiž trvá jen něco málo přes půl minuty. Pokud by šlo o normální výtah, vystupovali byste v nějakém třetím, čtvrtém patře. Tady jste ale na Tchaj-wanu a místní rychlovýtah vás za tuhle chvilku vyveze do výšky bezmála čtyři sta metrů nad mořem – na ochoz druhé nejvyšší budovy světa.

Článek

Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety. V panoramatu Tchaj-peje, metropole Tchaj-wanu, se nedá přehlédnout. Měří totiž přes půl kilometru a unikátní je i její tvar.

Mrakodrap Tchaj-pej 101, kde číslovka za názvem označuje počet pater, má tvar bambusového kmene. Obyvatelé Tchaj-wanu věří, že to budově přinese štěstí, stejně jako hlavy čínských draků u paty budovy.

Pokračovatelé Říše středu

Tchaj-wan sám sebe rád označuje ze jediného pokračovatele slavné Říše středu. S jeho (ne)existencí je to ale složité. Z evropských států tuto „malou Čínu“ uznává jen Vatikán. Ostatní státy Tchaj-wan chápou jako nedílnou součást Číny velké, tedy Čínské lidové republiky.

Menší exkurz do historie…
Tchaj-wan pro Evropu objevili už v roce 1544 Portugalci. Tehdy ho ale nepojmenovali Tchaj-wan, ale Formosa, což v překladu znamená „Krásný ostrov“. Až do 40. let 20. století pak patřil k pevninské Číně. Po nástupu komunistů se sem do exilu uchýlil Čankajšek a spolu s ním asi milion a půl dalších Číňanů. Od té doby je tedy Tchaj-wan (ne)závislý.

Mimochodem – při odchodu/útěku do tchajwanského exilu neodcházel Čankajšek a jeho příznivci s prázdnou. Vzali si s sebou velké množství uměleckých předmětů a zlata. A tohle všechno je dnes k vidění v Národním palácovém muzeu v hlavním městě Tchaj-wanu.

Exponátů ve sbírkách je prý okolo 650 tisíc, vystavených jich je sice jen zlomek, ale i ten dokáže turistům vyrazit dech. Zlato, vzácná dřeva, drahé kameny – a to vše s tradiční čínskou symbolikou. Část exponátů pochází i z útrob pekingského Zakázaného města.

Čankajšek – diktátor nebo zasloužilý státník?

Zájmu turistů se těší i Čankajškův památník v centru města. Ač je Čankajšek západním světem chápaný jako diktátor, někteří Tchajwanci na něj nedají dopustit. I v horkém létě, které je v údolním Tchaj-pej obvzlášť nesnesitelné, protože velmi vlhké, stojí u třicet metrů vysoké Brány středu, což je pomyslný vchod do památníku, čestná stráž „v plné polní“.

Naleštěné kulaté přilby, pečlivě zapnutá uniforma a nehybný postoj i v okamžiku, kdy slunce neúprosně praží. Na všechno a všechny tu dohlíží 16 metrů vysoká socha Čankajška.

Tchaj-wan - to ale není jen hlavní město Tchaj-pej. Tenhle ostrov má oproti České republice rozlohu poloviční, ale obyvatel dvakrát tolik a přírodních krás na rozdávání. Hustě osídlená je západní část pobřeží a sever ostrova, kde leží i hlavní město.

Ještě více Asie v dalších článcích

Střed a východ ostrova pak pokrývají vysoké hory brázděné hlubokými srázy. Zvláště srázy na východním pobřeží jsou velmi působivé a klikatice serpentin nad nekonečnými skalními stěnami je lákadlem pro adrenalinu chtivé turisty.

Divoký východ ostrova

Přidejte k tomu vodopády, horské chrámy, horké prameny a nekonečné čajovníkové plantáže – tenhle kout Tchaj-wanu prostě stojí za poznání.

Tchaj-wan je ale možné procestovat i vlakem. Na několika tratích tady jezdí variace na japonské rychlovlaky Schinkansen. Ze severu ostrova na jih se dostanete za hodinku a půl. Cesta má jedinou nevýhodu – v rychlosti 300 kilometrů za hodinu člověk jen těžko stíhá sledovat okolní krajinu.

Tchaj-wan každý rok navštíví podle údajů místních úřadů asi 3,5 milionu turistů. Nutno ale podotknout, že většina z nich vyrazí jen na pár hodin z útrob letištní haly do nejbližších ulic Tchaj-peje, aby si ukrátili čas při čekání na další let.

Tchaj-wan je tak prozatím nedoceněnou turistickou destinací. Ač jde o „malou Čínu“, je tenhle kus země svým přírodním i kulturním bohatstvím, opravdu obrovský.

Další zajímavé články o Číne:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznavacich zájezdů:

Poznejte „jinou“ Čínu než je Tchaj-wan. Peking, Velká čínská zeď, terakotová armáda, Hongkong – to nejlepší z Číny ve dvou týdnech. Nyní s výraznou slevou!

Poznejte thajskou metropoli a pak si odpočiňte na plážích luxusního Phuketu. Létáme sem i na přelomu roku. Oslavte silvestra v exotice. Výhodné last minute nabídky!

Poznejte v extrémně krátké době bláznivý Hongkong! Čtyři dny v Dračím městě nabyté poznáním. Moderní asijská metropole, která nemá ve světě konkurenci.

Anketa

Do které z těchto asijských zemí byste nejraději vyrazili na dovolenou?
Thajsko
21,8 %
Vietnam
8,9 %
Čína
11 %
Mongolsko
4,7 %
Japonsko
46,4 %
Jiná
7,2 %
Celkem hlasovalo 674 čtenářů.

Před cestou na Tchaj-wan

Pokud se chystáte prozkoumat právě tento kout země, pak si před cestou nastudujte základní informace. Ušetříte si tak spoustu starostí.

Jazyk

Nejjednodušším způsobem domluvy je domluva mandarínskou čínštinou, ta je totiž úředním jazykem Tchaj-wanu. Setkat se tady ale můžete i s tchajwanštinou Hoklo. Svůj vlastní jazyk mají i jednotlivé etnické minority.

Měna

Na Tchaj-wanu se platí taiwanským dolarem (ve směnárnách ho najdete pod označením NTD). Nejnižší papírovou bankovkou je ta v nominální hodnotě 100 NTD, nejvyšší má hodnotu 2000 NTD. Jednotlivé bankovky jsou odděleny barevně. Jeden dolar se potom mění na sto centů. S jinými měnami tu není možné platit.

Kdy nenakoupíte?

Na Tchaj-wanu obvykle nenakoupíte v době státních svátků a dnech pracovního volna. Z těch, které by vás mohly překvapit, jmenujme například Den dětí (4. dubna), Pamětní den míru (28. února) a pak například pohyblivé svátky jako je Festival dračích člunů nebo Svátek podzimu.

Zdravotní péče

Nemusíte se bát svěřit do péče lékařů na Tchaj-wanu. Péče je tady na nejvyšší úrovni. Velmi vysoké jsou ale i ceny, proto je více než vhodné zajistit si před cestou pojištění. Je možné pít bez problémů i vodu z vodovodu. V nemocnicích jsou zvláštní oddělení pro zahraniční pacienty.

Další praktické rady najdete na webových stránkách ministerstva zahraničí, které se věnují právě Tchaj-wanu.

Čtěte dále:

Z dalších článků z poslední doby vybíráme například:

Mimo to si můžete přečíst o adrenalinových atrakcích, Grónsku, nebo slavných nudistických lokalitách. Přehled včech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám