Hlavní obsah

Tajuplný ostrov Rodrigues skrývá obří želvy a hrdé rybáře

Najdeme ho v atraktivní, hojně navštěvované lokalitě, přesto o ostrově Rodrigues většina z nás nikdy neslyšela. Má proto lehký nádech tajemna. Panenský tropický ráj, v němž se popíjí mauricijský rum, ještě nestačily zničit přívaly turistů. Přitom nabízí třeba potápění mezi gigantickými želvami.

Foto: Ashwin CM (Wikimedia Commons)

Jeden z malebných ostrůvků obklopujících Rodrigues.

Článek

Zima je v plném proudu. Mnozí z vás se možná teď podívali na své propocené tričko a zaťukali si na čelo. Musíme dodat, že máme na mysli zimu právě probíhající na ostrově Rodrigues. Toto roční období tam přináší teploty dosahující ke třiceti stupňům. Z hlediska poměrů obvyklých na tomto kousku země se jedná o klima nanejvýš příjemné.

Foto: Giorgio Minguzzi (Flickr)

Né moc lehce se želva po dně honí, zpívá kapela Olympic. Přesvědčit se o tom můžete v modrobílých vodách kolem ostrova Rodrigues.

Teploty pod třicet nahrávají sportovcům, kterých se v řadách turistů přijíždějících na kousek země patřící do souostroví Maskarény najde celkem dost. Přes nevelkou rozlohu lze na Rodriguesu leccos podniknout, ať už jde o potápění v unikátních podmínkách, nebo třeba golf.

Přečtěte si také o nedalekém ostrově Mauricius:

Obyvatelé a dějiny ostrova Rodrigues
Práce, solidarita, hrdost, tak zní národní motto Rodriguesanů. Co se týká práce, tak většina lidí se věnuje rybaření, farmaření nebo produkci ručních výrobků. Poté, co ostrovem prošli Arabové, Portugalci a Holanďané se Francouzi snažili pozvednout místní životní úroveň rozvíjením zemědělství, ovšem bez velkého úspěchu.Znatelnější stopy zanechali až Britové. Za dvě nejvýraznější lze označit zrušení otroctví a jízdu v levém pruhu silnice.

První svobodný černoch v New Yorku, zubař píšící romány, zpěvák z Hong Kongu. Ti všichni a mnoho jiných nesli jméno Rodrigues. Vedle nich ještě stojí za zmínku portugalský objevitel a mořeplavec Diogo Rodrigues, jehož jméno ostrov v Indickém oceánu dostal.

Foto: ESO travel

Kokosový háj, horké slunce, pláž a průzračné moře. Co více dodat?

Kde by princ našel Popelku? V Indickém oceánu!

Rodrigues se nepyšní žádnou omračující rozlohou – zdatný vytrvalostní běžec by ho celý obkroužil za tři hodiny. Možná proto jej Portugalci zpočátku nebrali příliš vážně jako zemi vhodnou ke kolonizování a spíše brali ostrov jako navigační bod.

Foto: Giorgio Minguzzi (Flickr)

Na Rodriguesu mají každý rok bílé vánoce. Ne však díky sněhu, ale kvůli světlému písku.

Portugalští kolonizátoři nemohli vědět, jakou perlou se stane ostrov o pár set let později. Má skvělé podmínky pro turisty, kteří oblast východně od pobřeží jižní části Afriky hojně vyhledávají. Seychely, Réunion nebo nejbližší Mauricius vítají každý den zástupy turistů. Rodriguesu se říká „Popelka“, protože v počtu turistů zatím za těmito ostrovy zaostává, ačkoliv se na něm lidé dočkají podobně nádherné dovolené jako v okolí.

Čtěte také:

Zapomeňte na francouzskou, novým hitem bude Kokosová riviéra

Nejvíce návštěvníky okouzluje potápění a šnorchlování v průzračných vodách moře omývajícího ostrov. V tom si podvodní plavci mohou vychutnat pestrou přírodu včetně obrovských mořských želv. Své kouzlo mají i nadvodní části ostrova, o jejichž hlavních krásách často vypovídají už samotné názvy jako Ústřicová zátoka nebo Kokosová riviéra.

Foto: ESO travel

Skoro každý hotel na Rodriguesu má bazén, ale moře je moře.

Nejkrásnější místa na ostrově jsou… zkrátka všude, ostrov je pro našince toužícího po dovolené v exotické přírodě nepříliš poznamenané neukázněnými turisty opravdovým rájem. Kvalitní ubytování od jednodušších zařízení po čtyřhvězdičkové hotely ovšem musí hledat na východě ostrova. Netradiční zážitek znásobí i vyhlášený rum a jídlo originální mauricijské kuchyně, o níž se dočtete v bočním sloupci.

Inzertní sdělení: Vydejte se na africké dobrodružství!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Dovolená v krajině zelené po celý rok a ubytování přímo u moře? Na malebném ostrově Rodrigues vhodném pro podmořské potápění nic nemožného.

Resort Labriz plný elegantních vil v turistickém ráji Silhoulette. Poznejte jeden z důvodů, proč defraudanti utíkají právě sem.

Divokou Afriku najdete i stovky kilometrů od pevniny. Mauricius v sobě spojuje nespoutanost černého kontinentu a perfektní zázemí špičkového letoviska.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o hrozící katastrofě na Kilimandžáru, záhadách v Mikronésii nebo třeba o letovisku na skále. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Odletěli byste nyní na Rodrigues nebo na Mauricius?
Ano, hned!
94,1 %
Ne, proč? Vedro je i tady.
4,3 %
Mám raději jiné lokality.
1,6 %
Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Mauricijská kuchyně

Rodrigues má ke známému ostrovu Mauricius blízko nejen geograficky, etnicky, ale i samosprávně. Ostrov spadá pod správu právě Mauricia, s nímž sdílí měnu – mauritijskou rupii – a část samosprávných orgánů. Podobné je i to, co lidé na obou místech jedí. Jak tedy vypadá typické jídlo mauritijské kuchyně?

Za národní jídlo lze označit Dholl pori, variaci na podobné indické jídlo přizpůsobenou surovinám rostoucím na Mauritiu. Jde o tenkou placku plněnou žlutým hráškem, fazolemi, čatní, kari a dalšími ingrediencemi.

Jestliže máte díky produktům z restaurací rychlého občerstvení averzi k hranolkům, na Rodriguesu a na Mauriciu byste se měli přemoci a ochutnat ty místní. Dělají se totiž většinou z manioku, rostliny u nás známé i pod jménem kasava.

K pití si mauricijští dávají třeba vanilkový čaj, místní rum z Chamarelu, lokální pivo Phoenix nebo šťávu z kokosu. Tento plod se využívá v mauritijské kuchyni ve spoustě podob, dělají se třeba kokosové koláče nebo kokosová čatní omáčka.

Není kari jako kari

Zajímavou chuť mají díky specifickým podmínkám panujícím v oblasti i známá jídla a pochutiny. Například kari se úplně nepodobá vzdálenému bratranci, kterým koření zbytek světa, také ananas je na Mauriciu o poznání sladší.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám