Hlavní obsah

Tajemství sopek z jezera Nicaragua: Kdo u nich zanechal 2000 magických kamenů?

Šaman se dává do tance, rituální ohně hoří a kolem znějí pravidelné rytmy bubnů. Chystá se obřad, na jehož konci se stane… nevíme co. Život lidí, kteří obývali Ometepe, největší ostrov v jezeře Nikaragua, je pro nás záhadou. Proč po sobě zanechali na 2000 kamenů s nerozluštitelnými rytinami?

Foto: bigstock.com

Zelené svahy sopek, modré nebe, pasoucí se dobytek, klid a pohoda. Ometepe je ráj.

Článek

Lidé v Nikarague mají opravdu skvělé možnosti, pokud se chtějí jít vykoupat. Dva oceány – na západě Tichý, na východě Atlantický a kousek od tichomořských pláží ještě obrovské jezero Nikaragua, jedno z dvaceti největších jezer světa. K němu chodí nejen milovníci koupání, ale také luštitelé záhad. Obestírá ho totiž spousta nezodpovězených otázek.

Už na první pohled vidíme, že Ometepe není jen tak nějaký ostrov. Tvoří ho dvě sopky vystupující nad hladinu vodní plochy. Té větší se říká Concepción (1610 m nad mořem), menší sahá do výšky 1394 m n. m. a jmenuje se Maderas.

Foto: bigstock.com

Sopka Concepción je na ostrově ta vyšší.

Foto: bigstock.com

V kráteru vulkánu Maderes vzniklo půvabné jezírko.

Magie, tajemné kresby a milí lidé

Netradiční vzhled ostrova (dvě sopky vyrůstající z vody) pomáhá šíření mnoha tajuplných a někdy i trochu strašidelných legend. O lidech, kteří tady kdysi žili, toho mnoho nevíme. Stejně tak netušíme, k čemu sloužily kameny, které najdeme všude kolem na ostrově. Nejde o obyčejné kameny. Ty zdejší jsou pokryty tajemnými kresbami.

V některých z nich lze identifikovat spirály nebo obrázky se zvířecími motivy, u jiných se význam obrázků dá určit jen stěží. Největší záhadou ovšem je, k čemu vlastně sloužily. K nějakým magickým rituálům? Nebo jde o umělecké předměty? Nevíme. Celé prostředí se sopkami, legendami o starověkých indiánech a tajuplnými kameny vytvářejí magickou atmosféru Ometepe.

Foto: bigstock.com

Tahle malpa žije přímo na ostrově pod sopkami.

Skvělá atmosféra je to, co dělá toto místo krásným. Nijak to ani nenarušují lidé, kteří tu po staletí žijí. Ostrov je dlouhý 31 km, takže se sem vejde několik malých městeček. Největší z nich obývají 4 tisíce lidí. Velkou část z nich živí cestovní ruch, a tak se na turisty usmívají a jsou velmi milí.

Přečtěte si další články o nádherné přírodě:

Střední Amerika s přírodními ráji a vodní megastavbou

Nádherná příroda není záležitost jen okolí Ometepe. Celá Nikaragua je takový malý skrytý ráj. Má 78 státem chráněných parků a rezervací, které zaujímají skoro pětinu území země. Takový podíl národních parků na celkové rozloze státu nemá ve světě obdoby.

A to na jih od Nikaraguy ještě najdeme další 2 státy s hodně zajímavou přírodou – Kostariku a Panamu. Kostarika je plná hustých lesů a klidných lagun, turisté mají hodně rádi výšlapy k sopce Arenal, která je o něco vyšší než naše Sněžka.

Foto: bigstock.com

Písečné pláže pod zelenými svahy v horkém podnebí Střední Ameriky, co víc si přát?

Foto: ESO travel

Kostarika je zemí sopek – tou nejznámější je sopka Arenal.

Ani Panama není skoupá na zajímavá přírodní zákoutí, ovšem to, co sem všechny přitahuje, je obrovitý kanál spojující dva oceány. Panamský průplav je 82 km dlouhý stavitelský zázrak. Je k nevíře, že tak rozsáhlá vodní stavba byla dokončena už roku 1914. Při budování Panamského kanálu vzniklo rozsáhlé Gatunské jezero, po jehož hladině jako po součásti průplavu plují lodě plných 33 km.

Střední Amerika je zkrátka plná zázraků, ať už jde o ty přírodní anebo technické. Státy jako Nikaragua anebo Kostarika navíc nepatří (nutno podotknout, že neprávem) mezi turisty nejnavštěvovanější lokality, takže zde nepotkáte houfy lidí.

Inzertní sdělení: Zamiřte do Střední Ameriky!

Procestujte tři báječné země Střední Ameriky, poznejte zdejší kulturu, nádhernou přírodu, čarokrásný vulkán Arenal pralesy i velká města se specifickou atmosférou. Podíváte se i k magickému ostrovu na jezeře Nikaragua. Užijte si skvělých 11 dní ve světě, kde lidé nemají stále naspěch a kde se život odvíjí v pohodě a klidu.

Cesta lodí na Kubu, to zní jako námět na dobrodružný román. Vy si své soukromé dobrodružství můžete prožít také a zároveň se podíváte na pláže Kuby, Mexika, Kajmanských ostrovů a Jamajky. Po celou dobu bude na palubě český delegát.

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největším korálovém útesu na světě, o plážové idyle na Bahamách nebo o překrásném pobřeží Havaje. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste jet na dovolenou do Střední Ameriky?
ano
88,7 %
ne
11,3 %
Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Co byste o Nikaragui měli vědět

Nikaragua leží ve Střední Americe mezi Pacifikem a Karibikem, mezi Hondurasem a Kostarikou. Její rozlohu můžeme přirovnat k téměř dvojnásobku rozlohy Česka, zato obyvatel je zde téměř o polovinu méně než u nás. Hovoří se tu španělsky a kultura je té naší velmi podobná, až na vlivy kolonialismu – Nikaragua je totiž křesťanská.

Nikaragua je jedním z nejchudších států Latinské Ameriky, její ekonomika hodně spoléhá na export, a to především na export hovězího masa, mořských plodů, cukru, fazolí a samozřejmě kávy.

Jako platidlo se užívá nikaragujská córdoba, která je v poměru k české koruně téměř 1:1. Ceny jsou o něco nižší než u nás, například za hodinu jízdy autobusem zaplatíte v přepočtu asi 10 korun, za malé pivo 15 korun, za ubytování 120-400 korun za noc podle toho, jak se pohybujete od severu k jihu, a za litr benzínu dáte necelých 24 korun.

Více o Nikaragui a o cestování po ní najdete na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám