Hlavní obsah

Tajemství slavných mrakodrapů: Chrysler Building bez špice a nejvyšší budova světa od Trumpa

Mají stovky metrů, desítky pater a osudy, za které by se nemusel stydět kdejaký scenárista. Americké mrakodrapy, fascinující důsledky astronomických cen pozemků, souboje o výškové rekordy a ikony jednotlivých měst. Pojďte se s námi podívat na ty nejslavnější, nejkrásnější a s nejzajímavějšími osudy.

Článek

Mrakodrapem se rozumí souvisle obyvatelná budova, jejíž výška je větší než 150 metrů. A právě Spojené státy jsou na mrakodrapy velmi bohaté. Ty první tam začaly vyrůstat už v polovině 19. století v Chicagu, dnes je za město mrakodrapů považovaný spíše New York.

V něm je na 5600 mrakodrapů, zhruba padesátka z nich má výšku nad dvě stě metrů. Nejvyšším je od roku 2001, kdy spadla Dvojčata, opět Empire State Building, za nejkrásnější mrakodrap Ameriky je ale označovaný Chrysler Building.

Chrysler Building – nejkrásnější mrakodrap Nového kontinentu

Díky jeho charakteristické špičce a výšce 318 metrů ho určitě nepřehlédnete. Chrysler Building byl v roce 1930 prvním mrakodrapem, který překonal výšku Eiffelovy věže. Jeho stavitelé vyhráli ve vyhroceném boji o nejvyšší budovu světa – tímto titulem se ale pyšnil jen 11 měsíců, pak ho pokořil Empire State Building.

Foto: Marc Smith

Chrysler Building je asi nejkrásnější mrakodrap ve Spojených státech.

Původně měl být Chrysler o celých jednadvacet pater nižší. Stavitel William Van Alen se ale rozhodl pokořit souběžně vznikající Bank of Manhattan, a tak plánovanou výšku budovy několikrát změnil. Jeho esem v rukávu pak byla unikátní ocelová špička, kterou nechal tajně konstruovat uvnitř mrakodrapu a pak ji během několika hodin vztyčil. Stavitelé manhattanské banky byli pokořeni.

Právě teď je ideální čas pro návštěvu USA: Kam za sluncem v březnu? Výhodně se dá letět do Mexika, na Kubu i do USA 

Budova vznikla jako sídlo automobilky Chrysler a na jejím plášti jsou dodnes ozdoby odkazující na automobily Chrysler – sochy orlů a orlic, které odkazují na přední masku automobilů Chrysler z této doby.Turistům je dnes vymezeno 71. patro, právě tady je vyhlídka.

Washington bez mrakodrapů
V hlavním městě Spojených států mrakodrapy nenajdete. Funguje tady totiž zákon, který zakazuje stavbu budov, které by svou výškou přesáhly výšku kopule Kapitolu. Ta má zhruba 88 metrů. V celém městě tak nenarazíte na jedinou opravdu výškovou budovu.

Nejvyšší budova Ameriky – Willis Tower

Pokud vám toto jméno nic neříká, pak vězte, že chicagský Willis Tower se ještě v roce 2009 jmenoval Sears Tower, potom ale došlo ke změně majitele a tedy i názvu. Willis Tower byla se svými 442 metry do roku 1998 nejvyšší budovou planety. Dodnes jí patří prvenství na celé západní polokouli.

Foto: Wilhelm Joys Andersen

Manhattan – to je mrakodrap vedle mrakodrapu. Budovy do výšky vyhnala astronomická cena půdy.

Ve 110 poschodích jsou tisíce kanceláří. Pracuje tady prý deset tisíc lidí a dalších 50 tisíc sem má každý den nějakou pochůzku. Město ve městě. Vždyť budova má i své vlastní směrovací číslo! Vyhlídka je tady umístěna ve 103. patře a od roku 2009 je oživená o kompletně prosklené kukaně, které vystupují do prostoru nad chicagské ulice.

Autoři unikátních skleněných „kapslí“ tvrdí, že jim byly inspirací otisky čel na skle – z toho, jak lidé chtěli dohlédnout přímo pod sebe. Teď mají možnost. Stačí sebrat odvahu, udělat krok a šlápnout na skleněnou podestu. Za dobrého počasí je prý vidět území čtyř amerických států.

Miláček filmařů – Empire State Building

Zahrál si doposud ve více než stovce filmů. Oficiální statistika na jeho webových stránkách mluví konkrétně o 103 snímcích. Zemřel na něm King Kong – Empire State Building je ikonou všech výškových budov.

Pokud se chystáte do USA, mohlo by se hodit:

Více než 40 let byl nejvyšší budovou planety, v prvních letech provozu v něm ale nikdo sídlit nechtěl. Říkalo se mu Empty (Prázdný) State Building a většina jeho kancelářských prostor zela prázdnotou – i přesto (nebo možná právě proto?), že stojí na slavné a hlavně drahé Páté Avenue.

Foto: roblawol

Takhle září Chrysler Building do noci. Osvětlení ale bylo namontováno až dodatečně.

Málokdo ví, že v původních plánech stavitelů figurovalo i kotviště pro vzducholodě, které měly kotvit u jeho špičky. Pro velkou nebezpečnost byl ale nakonec tento návrh zavržen. V roce 1951 tady potom sídlila česká sekce Rádia Svobodná Evropa.

Podívejte se New Yorku na zoubek prostřednictvím článku Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej 

Z Empire State Buildingu je asi nejkrásnější vyhlídka na celý New York. Vyhlídkové terasy jsou v 86. a 102. patře. Připravte se ale na to, že vstupné není za hubičku. Za vstup na první plošinu dáte zhruba pět set korun, na druhou vás pustí, když si ještě 350 korun připlatíte. Zážitek to ale je –zvlášť v létě po setmění, kdy tu hraje saxofonista a New York pod vámi svítí. Na lístky se stojí dlouhé fronty – proto se vyplatí koupit je v předstihu přes internet.

Mrakodrap v seizmické oblasti a věž Donalda Trumpa

Postavit mrakodrap v seizmicky aktivní oblasti chce odvahu, nebo dobrý nápad, jak se otřesům bránit. Budova U.S. Bank v Los Angeles má 310 metrů a díky své unikátní konstrukci by měla ustát zemětřesení o síle 8,3 stupně. Zároveň jde o nejvyšší budovu ve Státech, na jejímž vrcholu je heliport. O Kalifornii se více dočtete  článku V Kalifornii najdete krásky na plážích, filmové hvězdy i známé národní parky.

Foto: dperez.com

Takto honosně vypadá jeden z pěti vchodů do Empire State Buildingu.

V 90. letech toužil Donald Trump vybudovat nejvyšší budovu planety. Své plány začal uskutečňovat v Chicagu. Pak ale přišlo jedenácté září a stavitelé Trump Tower se rozhodli nepokoušet osud. Budovu o několik stovek metrů snížili. Jejích 423 metrů jí nicméně stačí na druhou pozici ve Spojených státech.

Stavba, která byla dokončená v roce 2009 je asymetrická a z každého úhlu pohledu vypadá jinak. Její součástí jsou kanceláře, luxusní byty a pětihvězdičkový hotel. Sám Trump označil stavbu za splnění svého dávného snu.

Čtěte dále, aktuální články:

Přečíst si můžete i o mexickém Cozumelu, Ohňové zemi nebo nejluxusnějších vlacích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy do USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávací zájezdy do USA:

New York je středobodem amerického snu. Kdo chce tenhle novodobý Babylon pochopit, musí jej zažít – vstřebat výšku jeho mrakodrapů, velkolepé mosty a klokot ulice. Tři dny ve městě, které nikdy nespí!

Unikátní program ESO travel, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země. Vydejte se s námi na třítýdenní cestu za americkým snem!

Před sto lety byla Florida místem džunglí a močálů. Nyní je místem pláží, spoře oděných dívek, barů, exotického Key Westu či zábavného Orlanda. Pojeďte s námi na slunou Floridu nachytat trochu slunečních paprsků!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Které americké město vás nejvíc láká k navštívení?
New York
55,8 %
Los Angeles
11,7 %
San Francisko
15,8 %
Washington
1,5 %
Miami
5,2 %
Houston
1,2 %
Jiné
8,8 %
Celkem hlasovalo 1983 čtenářů.

Mrakodrapy ze dřeva?

K tomu, abychom vám mohli představit i trochu americké přírody, jsme si pomohli lehkou nadsázkou. Na druhou stranu ale sekvojovce obrovské v kalifornském národním parku Sequioa, který přímo sousedí NP Kings Canyon, svým způsobem mrakodrapy skutečně připomínají.

V hájích tohoto národního parku si člověk musí připadat jako v říši obrů. Ne nadarmo se nejnavštěvovanější části parku říká Obří les. Stromy tady dosahují výšky přes osmdesát metrů.

Více o mrakodrapech a dalších zajímavostech Spojených států najdete na Amerika.cz - průvodci po USA

Národní park Sequoia vznikl v roce 1890 – patří tedy k nejstarším národním parkům na Zemi. Od stejného roku je tady také přísný zákaz kácení sekvojovců. Kolem a kolem – dřevo sekvojovců ani není vhodné pro dřevařský a nábytkářský průmysl, snadno se štípe.

Největším stromem je strom Generála Shermana. Jeho výška je 83 metrů, staří asi 2700 let a podle vědců jde o největší žijící organismus na planetě.

O národním parku Sequoai a o dalších zajímavostech americké přírody si můžete přečíst v článku: Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další.

Aktuální informace, cestopisy a cestovatelské rady pro cesty do USA najdete na tomto specializovaném portále o USA.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám