Hlavní obsah

Svatý Bartoloměj je útočiště boháčů a ostrov zaslíbený gurmánským zážitkům

Ostrov Sv. Bartoloměj je jen drobnou tečkou na mapě světa. Ale právě tahle tečka je považována za místo, kde člověku dopřejí jednu z nejexkluzivnějších dovolených v Karibiku. Malé designové hotely, gurmánské restaurace, drahé butiky a v dálce na tyrkysové hladině kotvící obrovská zámořská loď. Tady v zimě hledají útočiště slavní a bohatí.

Foto: edenrockhotel.com

Ostrov Svatý Bartoloměj je považovaný za jeden z nejexkluzivnějších v Karibiku.

Článek

Svatý Bartoloměj je sice součástí Malých Antil, život místních obyvatel se od života těch, kteří žijí na dalších ostrovech, výrazně liší. Životní standard je tu na opravdu vysoké úrovni – dílem samozřejmě i díky cestovnímu ruchu, který se na ostrově naplno etabloval v 90. letech.

Karibik je jednou z destinací, kam se vyplatí jet v lednu: Kam v lednu? Za teplem na Kubu nebo do Keni – teď nejspíš za nejnižší ceny roku

Ostrov je pod správou Francie (od ledna 2012 ale už ne členem Evropské unie) a francouzská atmosféra tady na vás opravdu dýchne, ať už při návštěvě restaurace, nebo při procházce hlavním městem. V něm je ale paradoxně i několik výrazných připomínek toho, že byl ostrov sto let švédskou kolonií. Francie ho totiž v 18. století vyměnila za obchodní práva v oblasti Baltu.

Gustavia – památka na Švédy

Hlavní město se tak jmenuje Gustavia – na památku švédského panovníka Gustava III. – a je dnes i hlavním přístavem ostrova. Sem připlujete, pokud se na ostrov vypravíte lodí z nedalekého Svatého Martina, sem hlavně na přelomu roku připlouvají obrovské jachty, ze kterých se vylodí boháči a celebrity. V okolí samotného přístavu je i bezcelní zóna – člověk tu tedy může nakoupit i poměrně levně luxusní zboží.

Foto: ESO travel

Krásné pláže a zelené kopce. Navíc tu nejsou velké masy turistů.

Butiky a luxusní obchůdky, kde pořídíte i šperky za statisíce, jsou rozeseté i po zbytku Gustavie. Kromě nich tu za návštěvu určitě stojí i místní muzeum historie, které přibližuje mnohdy pořádně zamotané dějiny, a některé z restaurací a bister.

Nejbližším sousedem je ostrov Svatý Martin. Více o něm najdete v článku: Kde strávit zimu u moře? Zkuste ostrov Svatý Martin

Svatý Bartoloměj je ráj gurmánů. V devadesátých letech na ostrově dokonce působily dvě prestižní kuchařské školy – jedna se specializovala na francouzskou, druhá na kreolskou kuchyni. Nutno ale přiznat, že v některých restauracích dnes sázejí na snoubení toho nejlepšího z obou gastronomií. Jemnosti a uměřenosti francouzské kuchyně a ostrých chutí a nečekaných kombinací z té kreolské.

Lednový hudební festival
Karibik je kolébkou mnoha hudebních stylů, včetně reggae. A i toho se dočkají ti, kteří na Sv. Bartoloměji budou v lednu. Celý měsíc tu totiž probíhá hudební festival. Na několika místech se tak každou noc zpívá, tančí, hraje… A paleta žánrů je pořádně široká. Od opery přes rock až k alternativě. Tuhle událost ještě bez problémů stíháte – končí až 27. ledna.
Foto: ESO travel

Gustavia je hlavní město ostrova. Patrný je vliv Švédů, kterým ostrov sto let patřil.

Na ostrov Svatého Bartoloměje se ale nejezdí výhradně kvůli nákupům a gastronomii. Jeho největším pokladem jsou pláže – někde bílé, jinde s pískem lehce narůžovělým. Rozlehlé a plné lidí, nebo drobné, ukryté v osamocené zátoce. Alespoň jednou by měl ale člověk vyrazit na pláž St. Jean. Ani ne tak kvůli koupání, ale kvůli letadlům…

Adrenalin na místním letišti

Právě na této pláži totiž končí letištní dráha, na kterou dosedají letadla přistávající na místním malém letišti. Létat sem sice mohou jen menší stroje (dráha má totiž jen 650 metrů délky) – nicméně i přelet menšího letadla jen velmi těsně nad pláží vám vezme minimálně napoprvé dech. Ostatně – ne nadarmo obsadilo zdejší letiště v žebříčcích těch nejextrémnějších letišť světa bronzovou pozici.

Foto: ESO travel

Bydlet tu můžete v malém butique hotýlku i ve vilce přímo na pláži.

Sv. Bartoloměj – zastávka luxusních parníků
Ostrovy Malých Antil, včetně ostrova Svatého Bartoloměje, jsou častou a velmi oblíbenou zastávkou luxusních zámořských parníků. Podle odhadů sem takhle každý rok alespoň na pár hodin dorazí asi 130 tisíc turistů. Ti si projdou pláže, hlavní město, obchůdky, restaurace a se setměním se nalodí a plují dál.

Ubytování na Svatém Bartoloměji se nese především v duchu soukromí. Hotelů je tady jen něco ke třem desítkám a všechny jsou jen velmi malé, často jen s deseti a méně pokoji, všechny ale patří ke špičce. Na pláži kousek od hlavního města Gustavia tu stojí i jeden z nejlepších hotelů světa.

Foto: gaët

Ubytování tady je pořádně luxusní. Není divu, že sem jezdí slavní a bohatí, včetně Evy Herzigové nebo Ivany Trump.

Na ostrově se nicméně každý rok ubytuje okolo sedmdesáti tisíc lidí. A kapacita hotelů je v porovnání s tímto číslem zanedbatelná. Kde tedy bivakují ti ostatní? Obvykle v luxusních soukromých vilách, kterých tu je několik stovek. A ti, co se nespokojí s pronájmem, si ji mohou rovnou koupit. Pokud na ni tedy mají.

Odhadci nemovitostí tvrdí, že díky obrovské poptávce a exkluzivitě ostrova tady luxusní vila na pláži vyjde i na desítky milionů euro. Á propos – ač není Svatý Bartoloměj součástí Evropské unie, euro tady zůstalo oficiální měnou. Stejně jako francouzština oficiálním jazykem.

Do skupiny Francouzských Antil patří i Guadeloupe: Karibský ostrov Guadeloupe si oblíbíte nejen kvůli přírodnímu afrodisiaku

Inzertní sdělení: Vydejte se za sluncem do Karibiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů do Karibiku:

Jeden z nejluxusnějších hotelů současnosti. Pět hvězdiček, gurmánské restaurace, z nichž jedna je přímo na pláži, lázně, vlastní galerie nebo možnost pronájmu jachty.

Hotelový komplex v Dominikáně složený z dvouposchoďových budov a bungalovů je umístěný na písčité pláži v Juan Dolio na jihovýchodě ostrova. Hotel je obklopen velkou tropickou zahradou a jezírkem s plameňáky.

Hotel se nachází v tropické zahradě, je rozdělen na dvě části - část pro rodiny s dětmi a část pro dospělé. Šest restaurací, šest barů, dva veliké bazény dlouhá písečná pláž přímo u hotelu.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o thajských národních parcích, o slavných filmových lokalitách nebo o treku Jižní Amerikou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z ostrovů Francouzských Antil je vaším vysněným místem pro dovolenou?
Svatý Martin
14,5 %
Guadeloupe
9,7 %
Svatý Bartoloměj
54,9 %
Martinik
20,9 %
Celkem hlasovalo 435 čtenářů.

Francouzské Antily

Ostrov Svatý Bartoloměj se součástí takzvaných Francouzských Antil – skupiny několika ostrovů, které jsou součástí souostroví Malé Antily, ale zároveň spadají po správu Francie. Konkrétně jde o dvě zámořská společenství - Sv. Martin a Sv. Bartoloměj – a o dva zámořské regiony – Martinik a Guadeloupe.

Martinik má zhruba 400 tisíc obyvatel a proti ostrovu Sv. Bartoloměj jde o obra – jeho rozloha je asi 1100 kilometrů čtverečních. Guadeloupe je dvojostrov a aktuálně nejvzdálenější region Evropské unie. Sv. Martin je potom romantický ostrov, dvakrát větší soused Sv. Bartoloměje.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám