Hlavní obsah

Sedm úžasných divů USA: Patří mezi ně superpřehrada i ikonický oranžový most

Jsou rozesety po celé Americe, takže kdo je chce vidět všechny, udělá si hodně dlouhý výlet, při němž pozná velkou část Spojených států. Nechybělo ale mnoho a některé z nich vypadaly úplně jinak. Washingtonův monument málem nevznikl kvůli finančním potížím, sochy na Mount Rushmore zase čelily problémům s nekvalitní žulou. Jak vypadá sedm divů Spojených států dnes?

Foto: Bigstock.com

U základů je hráz silná přibližně 200 metrů!

Článek

Sedm divů Spojených států vybrali hlasující z celého světa. Stalo se tak na internetové stránce sevenwonders.org, kde lidé volili mimo jiné i sedm novodobých divů světa. Hlasování zpopularizovalo především to, že jej podporovaly cestovatelské autority, jako například Travel Channel.

Do velkého finále se dostala čtrnáctka člověkem vytvořených zajímavostí stojících na území Spojených států amerických. O sedmi z nich se v tomto článku dozvíme více, Sedmičku poražených najdete ve sloupci vpravo vedle článku. Mírným překvapením je, že se mezi vítěze neprotlačil washingtonský Bílý dům.

Foto: Bigstock.com

Soše Svobody možná trochu uškodilo to, že pochází z Francie.

Brooklynský most: Kdysi most pro dobytek, dnes ikona pro fotografy

Spojit newyorské čtvrti Manhattan a Brooklyn velkým mostem pociťovali lidé dlouho jako nutnost. Od roku 1883 se proto přes vody East River klene Brooklynský most. Stavba zpočátku budila rozpaky. Lidé se ptali, zda něco tak obrovského bylo opravdu nutné postavit, a pokud ano, tak proč s tolik netypickým vzhledem.

Foto: Bigstock.com

Brooklynský most je prostě ikona New Yorku.

Stavitelé se nenechali odradit a právě díky originálnímu designu se most zařadil mezi národní kulturní památky. Téměř žádný turista si ho dnes nedovolí nevyfotit, leckdo se po něm nechá i svézt v autě. Aby ne, když za vjezd nyní nemusí nic platit. Zpočátku ale stál vstup s krávou pět centů, s ovcí dva a v povozu s koněm deset centů.

Přečtěte si o New Yorku více:

Empire State Building: Nejvyšší budova, kde měly kotvit vzducholodě

Pokud se vypravíme od Brooklynského mostu asi 5,5 kilometru na sever, dostaneme se k Empire State Building. Mrakodrapu na adrese Pátá Avenue 350 přes 40 let patřil titul nejvyšší budovy světa. 443 metrů, to bylo v době dokončení (rok 1931) něco vpravdě nevídaného.

Impozantně zní i další údaje – 1576 schodů, 102 patra. Mimochodem, některá z horních pater měla původně sloužit k odbavování cestujících směřujících nahoru na zastávku vzducholodí. Kvůli velkým bezpečnostním rizikům ovšem tento plán ztroskotal, nahoře tedy žádné vzducholodě nikdy pravidelně nekotvily.

Foto: Bigstock.com

Empire State Building je ta nejvyšší úplně vpravo.

Washingtonův monument: Symbol, který málem kvůli finančním potížím nestál

Z New Yorku nyní zamíříme do hlavního města Washingtonu. Ten se může pochlubit několika bizarními prvenstvími – mají tu třeba v rámci USA nejvyšší koncentraci právníků (jeden na 19 obyvatel), také se zde vypije nejvíce vína v celých Státech (patrně důsledek jednání s právníky).

Vedle toho ale ve městě stojí řada pozoruhodných staveb (psali jsme o nich v článku Hlavní město světa: Podívejte se na sedm míst, která ve Washingtonu nesmíte vynechat). Zmíníme nejvyšší stavbu města, 555 stop, tedy téměř 170 metrů vysoký Washingtonův monument. Dle úředního nařízení ho nesmí žádná stavba ve městě převýšit. Jeho budování provázely finanční potíže, a tak se dokončení prací muselo na 23 let odložit. Tento předěl je na monumentu dodnes patrný.

Mount Rushmore: Jediné místo v USA, kde najdete čtyři prezidenty pohromadě

Americké divy na východním pobřeží bychom tedy měli, teď se podíváme na západní polovinu USA. Ve státě Jižní Dakota najdeme slavné horské panoráma se čtyřmi americkými prezidenty vytesanými do skály. Původně měli být poskládáni trochu jinak, ale Thomas Jefferson se kvůli horšímu materiálu drolil, a tak se z čestného místa na kraji proti Georgi Washingtonovi přesunul za něj, tak trochu do pozadí.

Kdo se rozhodne vydat se právě k Mount Rushmore s až osmnáct metrů vysokými kamennými prezidenty, má i možnost podívat se do útrob hory do jeskyně „Hall of Records”. Ta plní funkci jakéhosi muzea sousoší.

Foto: Bigstock.com

Zleva George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt a Abraham Lincoln.

Hooverova přehrada: Monument, na němž stojí lesk Las Vegas

Mezi divy Spojených států nemůže chybět ani Hooverova přehrada. Unikátní vodní dílo umožňuje, aby ve vyprahlé krajině státu Nevada mohlo fungovat zábavní centrum Ameriky Las Vegas. Kolos má hráz vysokou 220 metrů. Na stavbě přehrady se podílelo asi 20 tisíc dělníků, přibližně stovka z nich při těžké práci v extrémních vedrech nepřežila.

K Hooverově přehradě nyní návštěvníci Vegas jezdí jako k velké atrakci. Po hrázi dokonce vede dvouproudá silnice, jež slouží čistě jen turistům.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takto monumentálně vypadá přehrada Hoover Dam z letadla.

Most Golden Gate: Oranžový symbol s přebytkovým rozpočtem

Kdo by ho neznal. Most Golden Gate patří i v této exkluzivní sedmičce mezi ty úplně nejslavnější, nejnavštěvovanější a nejfotografovanější. Spolu s věznicí Alcatraz a lanovkami šplhajícími do kopců patří mezi největší atrakce San Franciska.

První návštěvníci se prošli a projeli po mostě v roce 1937. Hned od počátku si most oblíbili. Rádi ho měli i investoři, protože se podařilo ušetřit část finančních prostředků z plánovaného rozpočtu. Dnes nevídané, že?

Foto: Bigstock.com

Jeden z méně známých pohledů na sanfranciský most. V roce 1985 po něm projelo jubilejní milionté auto.

Seattle Space Needle: Talíř, který nezničí ani orkán

Pouť za sedmi divy USA ukončíme v severozápadním cípu země v Seattlu ve státě Washington. V tomto městě vznikl slavný řetězec kaváren Starbucks, první velké koncerty tu hrála kapela Nirvana s Kurtem Cobainem. A také zde mají „létající talíř”.

Tuhle přezdívku si vysloužila futuristicky tvarovaná budova Seattle Space Needle na Čtvrté avenue. Ve větrném městě (tak zní i přezdívka Seattlu) má dle technické specifikace odolat i větrům o rychlosti 320 km/h. Její hlavní předností ale je úžasná vyhlídka z „talíře“. Aby ne, vždyť se tyčí 184 metrů nad povrch.

Foto: Bigstock.com

Uvnitř Seattle Space Needle se nachází restaurace a pochopitelně i observatoř pro návštěvníky dychtivé po nádherných pohledech na celý Seattle.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na poznávací zájezd!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte s cestovní kanceláří ESO travel Spojené státy. Vybíráme pro vás to nejlepší z našich exkluzivních zájezdů:

Perfektně připravený program, pečlivě vybrané hotely, atraktivní destinace a skvělí průvodci! Pojeďte s námi!

Spojte relaxaci na Floridě s poznáním slavných památek v New Yorku a ve Washingtonu. Prohlédnete si při tom Bílý dům, Brooklynský most a další jedinečná místa.

Na tomto šestnáctidenním zájezdu po východní části USA vám bude po celou dobu k dispozici český průvodce.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o australském mostu přezdívaném „ramínko”, dále o luxusu na superlodích plujících do Karibiku nebo o „revoluční“ Kubě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Který ze sedmi divů USA byste navštívili nejraději?
Washingtonův monument
1,8 %
Brooklynský most
3,9 %
Most Golden Gate
20,9 %
Empire State Building
5,7 %
Hooverovu přehradu
53,6 %
Mount Rushmore
10,6 %
Seattle Space Needle
3,5 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Sedm staveb, které se nestaly divy USA

Leckdo by je tam čekal, ale chyba lávky. Těchto sedm staveb se sice dostalo do čtrnáctičlenného finále, ale mezi divy je lidé nezvolili.

Alcatraz

Legendární věznice na ostrově asi dva kilometry od pobřeží San Francisca. Své si v ní „odseděl“ i slavný mafián Al Capone. Ačkoliv budova plnila funkci věznice jen v letech 1934 – 1964, stala se nejslavnější svého druhu a dnes slouží jako muzeum.

Socha Svobody

Stavba, kterou si většina lidí vybaví, když se řekne USA? Nejspíše socha Svobody. Jenomže ta se do sedmičky neprotlačila. Možná je zkrátka až moc „profláknutá“. Měří 46 metrů a její podstavec ještě o jeden metr více. Nosnou konstrukci sochy navrhl Gustave Eiffel – ano, ten, co vyprojektoval Eiffelovku.

Broadway

Sochou Svobody jsme se dostali mezi newyorské zajímavosti. Sem patří i Broadway – známá ulice na Manhattanu. Nejde ovšem o ulici, jak si ji běžně představujeme, tahle měří 21 km. Známou se stala především díky velkému množství divadel, například Ambassador Theatre proslavené mimo jiné muzikálem Chicago.

Bílý dům

Od New Yorku se přesouváme k hlavnímu městu Washingtonu. Tam už od kulatého roku 1800 stojí sídlo amerických prezidentů – Bílý dům. Sídlil tu hned druhý z vůdců USA – John Adams. Jediný George Washington zde nikdy neúřadoval. Mimochodem, pěkně kulaté je i číslo domu – 1600 Pennsylvania Avenue.

Kapitol

Zaoblená kopule dává Kapitolu jedinečný charakter. V této budově sídlí Kongres Spojených států, zákonodárný sbor složený ze 435 kongresmanů sněmovny reprezentantů a 100 senátorů. Tenhle kolos byl vybudován v letech 1793 – 1823.

Gateway Arch

Panorama mnoha velkých amerických měst vypadá v podstatě stejně a snadno si je spleteme, to však neplatí o St. Louis. Tady dominuje skoro 200 metrů vysoký oblouk postavený u břehů řeky Mississippi.

Disneyworld

Největší zábavní park na světě najdeme v Orlandu. Má přes 100 km2 a Walt Disney sem posílal zvědy a nákupčí pozemků tajně, aby se dlouho neprovalilo, jaký obří projekt na Floridě chystá. Vše se podařilo a park otevřel roku 1971.

Další informace o zajímavých místech ve Spojených státech najdete na stránkách magazínu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám