Hlavní obsah

Romantické Fidži: Od kanibalismu k dnešním superluxusním resortům

Říkalo se mu Souostroví kanibalů, vždyť ještě na konci 19. století si tady člověk nemohl být jistý svým životem. Dnes souostroví Fidži platí za jedno z nejromantičtějších míst planety. Večeře při svíčkách na soukromé pláži, svatební obřad pod palmami nebo líbánky na soukromém ostrůvku? Na Fidži, souostroví zamilovaných to není problém.

Foto: ESO travel

Pláže Fidži jako kdyby vypadly z reklamních prospektů – kokosové palmy, bílý jemný písek, klid a pohoda.

Článek

Stačilo, aby člověk jen neprojevil dostatek úcty náčelníkovi vesnice, a mohl skončit na talíři. Bez přehánění! V roce 1867 se to stalo misionáři Thomasi Bakerovi, ze kterého zbyly jen boty. Ty jsou dodnes oblíbeným exponátem muzea v hlavním městě. Samotného Thomase domorodci snědli. Rodině se dostalo omluvy před pár lety, domorodci pro ně uspořádali usmiřovací taneční rituál.

Éra kanibalismu skončila!

Dnes se ale při cestě na Fidži není čeho bát, s kanibalismem tady skoncovali na konci 19. století. Je sice pravda, že i dnes platí při návštěvě místních vesnic poměrně striktní pravidla, ale při jejich dodržení jsou místní jedněmi z nejpříjemnějších a nejvlídnějších hostitelů.

A v samotných turistických letoviscích – kterých mimochodem na Fidži rok od roku přibývá – se nosí pro našince běžný, tedy západní styl života.

Foto: archiv autora

Fidži je od nejbližšího souseda, Tongy, vzdálené asi 500 kilometrů vzdušnou čarou.

Fidži ve zkratce
Souostroví Fidži leží v Tichém oceánu západně od pobřeží Austrálie. Patří do oblasti Melanésie. Souostroví tvoří přes tři sta ostrovů a ostrůvků, jejichž rozloha se rovná zhruba čtvrtině ČR. Většina ze zhruba 850 tisíc obyvatel žije na dvou největších – na ostrovech Viti Levu a Vanua Levu. Na prvním jmenovaném pak leží hlavní město souostroví – Suva – které je zároveň i hlavním přístavem země.

Melanéské souostroví Fidži v jihozápadní části Pacifiku dnes platí za jedno z nejromantičtějších míst na planetě. Ostatně posuďte sami – pláže tu pokrývá jemný korálový písek, moře je tyrkysové a stín poskytují kokosové palmy, z jejichž plodů místní vyrábějí kopru, jeden z hlavních vývozních artiklů Fidži. Fanoušci Červeného trpaslíka pak určitě ví, že právě Fidži je pro Davea Listera vysněným rájem.

Více o Fidži najdete ve starším článku Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon

Bydlení v „bure“!

Ubytování na Fidži zajišťují takzvané „bure“, bungalovy v místním stylu z přírodních materiálů. Vybrat si tady člověk může od těch nejjednodušších, až po bungalovy, které si nezadají s luxusními hotelovými apartmány. Luxusními plážovými bungalovy proslul třeba ostrůvek Matamanoa.

Foto: archiv autora

Na Fidži turisté bydlí v takzvaných „bure“ prostorných bungalovech z přírodních materiálů.

Ten leží uprostřed mělké tyrkysové laguny, daleko od hluku civilizace. Ideální místo pro strávení romantických líbánek. Zvlášť, když je výhled z ložnice přímo na tyrkysovou hladinu moře. Oblíbeným místem pro dovolenou je i pobřeží Coral Coast na jihu hlavního ostrova Viti Levu. Součástí místních resortů jsou často i svatební pavilony. Kdekoho tady totiž napadne, že provdat se bosky na pláži není zase tak špatný nápad…

Láká vás exotická svatba? Přečtěte si inspirující článek Nejlepší svatební lokality: luxusní Maledivy, bláznivé Las Vegas nebo Tahiti

Líbánky – v soukromí na Fidži

Hoteliéři jsou si dobře vědomí puncu romantiky, který Fidži má, a umocňují ho i dalšími službami. Večeře při svíčkách na pláži? Bez problému. Novomanželské slevy? Velmi časté. Na soukromém ostrově Nakubati je dokonce jen sedm bungalovů s vyloučením dětí do 12 let – to, aby bylo soukromí opravdu maximální.

Foto: ESO travel

Romantické chvilky ve dvou – k těm je Fidži jako stvořené. Patří k nejromantičtějším místům planety.

Západně od hlavního ostrova Viti Levu leží souostroví Mamanuca, prý jedno z nejkrásnějších míst Fidži. Pláže zhruba dvaceti ostrůvků jako kdyby vypadly z prospektů cestovek, bohatý je i život pod vodní hladinou. Mamanuca navíc patří k místům, kde prší minimálně i v období dešťů, proto se sem dá vyrazit téměř po celý rok.

Návrat do Modré laguny

Krás Fidži několikrát využili i filmaři. Místní pláže se objevily třeba v romantickém kýči Modrá laguna. Mimochodem – za výkon v tomto filmu dostala Brooke Shieldsová Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon roku 1980. A kritici se shodují, že tichomořské reálie jsou jedinou věcí, pro kterou se dá na tento film dívat.

Přečtěte si o dalších exotických ostrovech!

Nicméně o deset let později vzniklo pokračování – a opět se natáčelo na Fidži. Tentokrát konkrétně na ostrůvku Taveuni. V roce 2000 se pak filmový štáb objevil na ostrově Monuriki, aby natočil Trosečníka s Tomem Hanksem – od té doby Monuriki neřekne nikdo jinak než Trosečníkův ostrov.

Více o místech, kde se natáčely slavné filmy, nabízí článek Slavné filmové lokality: Kde vznikal Trosečník a kde leží Jurský park

Foto: ESO travel

Na ostrůvku Matamanoa zažijete odloučení od civilizace.

Tady naštěstí neplatilo, že tím jediným, na co se dalo dívat, byly exteriéry. I když i ty samozřejmě stály za to. Na závěr snad jen poslední perlička – Fidži bylo obydlené už před třemi tisíci let, nicméně kromě člověka se sem další savci dostali až s prvními kolonizátory v 17. století. Do té doby ostrovy patřily hlavně ptákům a plazům.

Čtěte dále:

Přečtěte si i články o Indii, aktivní dovolené v Mexiku nebo o "zakázaných místech". Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Vydejte se na Fidži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Fidži:

Užijte si luxus v resortu přímo na krásné pláži s bílým korálovým pískem. Stín kokosových palem, masáže, sauna, pět restaurací, čtyři bazény nebo třeba i svatební pavilon. Dovolená v ráji!

Luxusní resort se nachází na ostrově patřící k souostroví Mamanuca. Nabízí naprosté soukromí a možnost úžasného potápění či šnorchlování. Bazén, tenisové kurty, golfové hřiště, let helikoptérou…

Polynésie a Melanésie – to je hebká krása korálových ostrovů a pekelná krajina vulkánů. Svůdný tanec Polynésanek a rej melanéských kanibalů. Žádná šeď, ale svět v ryzí podobě.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z následujících ostrovů (popř. souostroví) je pro vás ideální a vysněnou destinací pro dovolenou?
Bora Bora
52,6 %
Fidži
13,7 %
Reunion
5,2 %
Mauritius
9,3 %
Seychely
3,1 %
Bahamy
2,1 %
Maledivy
14 %
Celkem hlasovalo 291 čtenářů.

Popíjení kava-kava!

Místní slavný opojný nápoj kava se vyrábí povařením a louhováním kořene pepřovníku. V dobách, kdy na Fidži ještě vládl kanibalismus, se tato tekutina často podávala v lebce protivníka, dnes vám ji naštěstí naservírují v kokosové skořápce.

Nicméně podávání tohoto opojného nápoje, po kterém vás minimálně začne pořádně brnět jazyk, se řídí poměrně striktními pravidly. Při obřadu kava-kava, respektive při obřadu yaguna, jak se mu také říká, se sedí v kruhu v tureckém sedu, muži vepředu, ženy až v druhém sledu. Po obdržení pohárku-skořápky se sluší nápoj vypít naráz, žádné usrkávání, a jako poděkování třikrát tlesknout.

Pozor na to, že jde o lehkou drogu, která na člověka může mít nejrůznější opojné účinky. Není proto dobré to s konzumací kavy napoprvé přehánět. Sušená kava je nicméně oblíbeným suvenýrem z Fidži.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám