Hlavní obsah

Pět nejšílenějších restaurací: Staňte se kanibalem, jezte pod vodou nebo v rakvi

Nebaví vás už klasické hotelové restaurace a chtěli byste zkusit něco netradičního? Dnes už nic není problém. Netradiční a mnohdy i pořádně šílené restaurace jsou ohromným turistickým lákadlem, a tak dnes můžete snídat pod vodou, obědvat v rakvi a večeřet jako kanibal. Projděte si s námi ty nejšílenější restaurace naší planety.

Foto: conradhotels3.hilton.com

Restaurace Ithaa byla prvním podmořským restaurantem na planetě. Najdete ji v maledivském atolu Ari.

Článek

Zážitková gastronomie táhne a netradičních restaurací vzniká stále víc. Aby dnes člověk zaujal, musí přijít s něčím opravdu originálním a bláznivým. A pokud zaujme, tak může nasadit i pořádně bláznivé ceny. Přesvědčte se sami na následujících řádcích.

Perla Indického oceánu

Restaurace Ithaa neboli Perla byla vůbec prvním podmořským restaurantem na světě. Otevřená byla v roce 2005 a ještě předtím musela celá konstrukce ustát ohromnou vlnu tsunami na Vánoce roku 2004. Stavba, kterou pod hladinu stavitelé dostali jen díky několika tunám písku, katastrofu ustála a dnes je jedním z hlavních taháků maledivského resortu Conrad Maldives Rangari Island.

Foto: conradhotels3.hilton.com

K restauraci se jde po dlouhém molu, zhruba uprostřed se nachází točité schodiště pod hladinu, kde hosté obdrží welcome drink.

Technologie, která byla použitá při stavbě, je stejná, jaká se používá při stavbě akvárií – i díky tomu je skrze stěny perfektně vidět okolní podmořský svět. Do útrob Perly, která je pět metrů pod hladinou, se vejde jen čtrnáct hostů. Intimní atmosféra je zaručena. Jídlo člověku ale může poněkud zhořknout při pohledu na jídelní lístek – hlavní chod tady pořídíte od zhruba 2500 korun a v nápojovém lístku figurují povětšinou jen luxusní archivní vína.

Něco více o Maledivách v těchto článcích:

Nicméně zájem o tenhle zážitek je obrovský. Pořadník je plný dlouho dopředu – možná i proto, že životnost restaurace je omezená, prý může bezpečně sloužit jen dvacet let.

Sejdeme se na Věčnosti

Do restaurace Věčnost to nemáme z Česka daleko. Leží na západní Ukrajině v městečku Truskavec nedaleko polských hranic a člověk ji rozhodně nepřehlédne. Má totiž podobu obří rakve. Ostatně nápad na její stavbu vzešel z hlavy majitele místního pohřebního ústavu, podle kterého jde o výbornou reklamu pro jeho firmu i pro celý region.

Foto: travelgrove.com

Výzdoba restaurace „Věčnost“ je opravdu stylová. Nechybí věnce a rakve.

Sedí se tu stylově na rakvích, stoly nejsou z čeho jiného než z rakví, na zdech visí pohřební věnce, svítí tu voskové svíce a stylové je i menu. Dát si tady můžete třeba pokrm „Sejdeme se na věčnosti“ – těžko říci, z čeho je, ale jeho název moc důvěry nevzbuzuje. Trochu jinou Ukrajinu můžete poznat prostřednictvím článku Šest krymských nej, která změní vaše mínění o Ukrajině.

Hostina kanibalů v Tokiu

Tokijská restaurace Cannibalistic Sushi je jen pro silné povahy. Posuďte sami – do místnosti, která má podobu operačního sálu vám na nemocničním vozíku přivezou lidské tělo ze speciálního těsta, které je naplněné sushi kousky ve tvaru lidských orgánů. Tělo je dokonce naplněné i speciální červenou omáčkou, která z něj po říznutí prýští jako skutečná krev.

Foto: foododdity.com

Kanibalská hostina v podání Japonců. Tento typ večeře je jen pro silné povahy.

Tenhle zvláštní restaurant se prý inspiroval směrem Nyotaimori, který propaguje servírování jídla přímo na nahém ženském těle – tady se ale nekonzumuje jídlo z těla, ale samotné tělo. Zdroje neuvádějí, jak velký je o tento netradiční zážitek zájem, ale prý vás tato soukromá verze „Mlčení jehňátek“ vyjde minimálně na dvacet tisíc korun.

Pro milovníky létání

Pokud letíte na druhou polokouli, pravděpodobně vás čeká mezipřistání ve městě Taipei. A pravděpodobně právě místní obrovské letiště inspirovalo tvůrce restaurace „A380 – In-flight Kitchen“. Interiér restaurace je totiž přesnou kopií interiéru největší letounu pro přepravu pasažérů – Airbusu A380, až na to, že je na rozdíl od originálu „pouze“ jednopatrová.

Foto: planeaddicts.net

Pokud vám vyhovuje, když kolem sebe nemáte moc místa a plastový nůž se zlomí po prvním kontaktu s jídlem, pak je pro vás restaurace A380 ideální volbou.

Letuška vás tady uvede k vašemu sedadlu – vybrat si dokonce můžete, jestli chcete povečeřet v první třídě, v business třídě, nebo „jen“ v ekonomické třídě – vy se připoutáte a nad vámi se rozsvítí obligátní letadlové světélko „Nekouřit, prosím“.

Restaurace funguje od ledna 2009 a prý má mezi milovníky létání veliký ohlas. A to i přesto, že jídlo vám tady naservírují v tradiční letadlové úpravě, tedy v plastových nádobách a s plastovým příborem. Škarohlídi se dokonce nechali slyšet, že kvalita jídla je také „letadlová“, tedy špatná. Přitom si tu účtují poměrně vysokou částku – za obědové menu tady člověk zaplatí asi 720 korun.

Je libo večeři za 30 tisíc dolarů?

Unikátní výhled a jedny z nejdražších a zároveň nejlepších jídel na planetě – to je vizitka restaurace Mezzaluna v hotelu Lebua v Bangkoku. V roce 2007 místní kuchaři připravovali desetichodové menu za 30 tisíc dolarů. Restaurace, která je prý nejlepší v Asii sídlí v 65. patře a nabízí úchvatný výhled na město.

Foto: lebua.com

Večeře v restauraci Lebua v 65. patře mrakodrapu je lehce snobská záležitost.

Pozor ale na to, že je tady povinný dress code, minimálně tzv. smart casual. A na webových stránkách restaurace se také skví dosti nápadný a trochu alibistický nápis „Vřele vítány jsou u nás děti od 12 let“. Rezervace je tady nutná minimálně dva týdny dopředu a připravte si asi 2600 korun na jednu porci.

Inzertní sdělení: Vydejte se do nejšílenějších restaurací planety!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte dovolenou v resortu, který proslavila podmořská restaurace Ithaa! Nejluxusnější resort nejen na Maledivách, ale v celé jihovýchodní Asii. Pět hvězdiček k ohodnocení nestačí!

Vydejte se do Japonska a poznejte národní parky i ohromná velkoměsta. Jedna ze zastávek je i v Tokiu – pokud vás zaujalo kanibalské sushi, můžete ho prožít na vlastní kůži.

Ideální a osvědčený okruh pro zájemce o thajskou kulturu, přírodu i současnost. Po seznámení se s ruchem Bangkoku následuje návrat do historie a pak cesta do národních parků na severu země.

Čtěte dále:

Přečtěte si i o nejslavnějších sportovních stavbách planety, o Velikonočním ostrově nebo o chrámu Angkor Wat. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Ve které z "bláznivých" restaurací byste rádi povečeřeli?
V podmořské restauraci Ithaa.
81,8 %
Ve Věčnosti.
3,3 %
V Tokiu v "kanibalské" restauraci.
2,9 %
V restauraci Mezzaluna.
9 %
V restauraci A380
3 %
Celkem hlasovalo 1387 čtenářů.

Přídavek – aneb další bláznivé restaurace

Večeře v oblacích

Večeřet padesát metrů nad zemí, připoutaný v sedadle a obsluhovaný číšníkem na popruhu, aby se náhodou nesesmekl dolů, už je možné i v Česku. Nicméně jako první přišli s ideou speciální plošiny, kterou do výšky zvedne jeřáb a kde se bude servírovat večeře, v Belgii. Podle magazínu Forbes jde o nejzvláštnější restauraci planety – to jeho redaktoři nejspíš nebyli v Tokiu…

Restaurace na stromě

Vypadá jako obří vosí hnízdo. Ve skutečnosti jde ale o restauraci umístěnou do koruny vzrostlého stromu, do které se naráz vejde až 30 hostů. Stojí na Novém Zélandu a původně vznikla v rámci marketingové kampaně místního mobilního operátora.

Opaque Restaurant

Jíst v absolutní tmě a do poslední chvíle netušit, co si člověk dává do úst – to je základní idea restaurantu na bulváru Sunset v Los Angeles. Tenhle podnik má další tři pobočky a obsluha je z řad nevidomých. Člověk se tady musí spoléhat na její pomoc a na své zbylé smysly. Podobná restaurace funguje už i v Praze.

Drákulova restaurace

Už jen vstup do tohoto podniku má atmosféru. Těžké dveře, tajemná okna a louče po obou stranách vchodu. Restaurace v podobě Drákulova zámku stojí v Bukurešti a je velmi příjemná, co se týká ceny jídel. Člověk se tady nají i za tři dolary. Restauraci tvoří několik místností, z nichž každá je úplně jiná.

Restaurace pro naháče

Nejde o konkrétní podnik, ale o koncept večeří pro nudisty, se kterým přišel aktivista John Ordover. Jednou do měsíce se tak sejdou nudisté ve vybraném podniku na Manhattanu a užijí si večeři naprosto nazí. Pořadatelé ubezpečují, že okna jsou zatažená a že nudisté sedí na speciálních podsedácích.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám