Hlavní obsah

Pět nejkrásnějších lokalit pro potápění: Kde s vámi příroda sehraje tu nejkouzelnější hru

Polehávání na pláži na vyhřátém písku? Kdepak. Nasadit si ploutve a potápěčské brýle a ponořit se do hlubin oceánu, to je pro některé ta správná romantika! Pokud patříte ke skupině lidí, která si barvy podmořského světa nikdy nenechá ujít, poznejte pět nejúžasnějších lokalit, které byste měli probádat na vlastní kůži.

Foto: www.bigstockphoto.com

Pod vodou můžete na některých místech planety spatřit úplné skvosty.

Článek

Objevovat úžasné podmořské tvory a rostliny je velmi populární. K těm nejlepším zážitkům ale s největší pravděpodobností nedoplavete v Baltu nebo z pobřeží Jadranu. Za slovy nesdělitelnými momenty se musíte vypravit o něco dál.

Vydejte se včas k Velkému bariérovému útesu

Proč včas? Už před lety se objevily zprávy, doložené vědeckými poznatky, o tom, že lidstvo se Velkým bariérovým útesem nebude kochat až do skonání světa. V roce 2012 vyšlo najevo, že za posledních 27 let se nejdelší korálový útes světa zmenšil o více než 50 % své plochy.

Nejvíce škody přitom dosud podle vědců napáchaly bouře, dále hvězdice, které korály napadají, oteplování moře a další aspekty. Dochází také k vybělování korálů, čímž útes postupem času ztrácí na své kráse.

Foto: www.bigstockphoto.com

Velký bariérový útes se pomalu vytrácí, tak se k němu vypravte, dokud je čas.

V současnosti ale stále stojí za to se k němu potopit. Korálové útesy patří k těm nejprimitivnějším formám života. Velký bariérový útes je prý 600 tisíc let starý a v jeho lokalitě se dá spatřit nespočet druhů exotických ryb, 350 druhů korálů a laločníků. Dále můžete vidět mořské hady, korýše nebo třeba mlže, k nimž patří také zéva obrovská, což je často vyhledávaná skutečná lahůdka. Kromě živočichů zde roste na 500 druhů řas a 12 druhů mořských rostlin typu Ruppia maritima. Krása střídá nádheru.

Co byste o Velkém bariérovém útesu měli vědět?
Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Je více než 2000 km dlouhý a tvoří ho asi 600 ostrovů. Táhne se podél severovýchodní strany Austrálie. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO a 30 % útesu je chráněno coby rezervace sloužící pro vědce. Hlavní „vstup“ k útesu se nachází v australském Cairns.

Maledivy skrývají nádherné přírodní poklady

Že k potápěčským rájům patří vybrané lokality Malediv, to asi pro nikoho nebude překvapením. Tyrkysově modré laguny přímo svádějí k ponoru pod hladinu, kde vás následně přivítají barevné korálky, jichž tu najdete ohromné množství, a to v nejrůznějších „provedeních“. Kromě nich si můžete užít přítomnost želv či rejnoků a dalších zvířat.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kromě relaxace v jemném písku na pláži využijte pobyt na Maledivách i k objevení přírodních krás pod vodou.

Ne všechny ostrovy maledivského souostroví se nacházejí v blízkosti korálů, proto vřele doporučujeme vybrat ke šnorchlování a potápění Jižní Malé Atol, speciálně oblast Cocoa Thila, v níž můžete probádat nádherné jeskyně, a dále Ari Atol, konkrétně oblast Maaya Thila, která je jednou z těch nejoblíbenějších, a Kudarah Thila, což je oblast tvořená čtyřmi rozličně velkými korálovými bloky.

Potápěčské ráje Střední Ameriky: Belize, Honduras a Kostarika

I ve Střední Americe si můžete přijít na podvodní zážitky, stačí jen vědět, kam přesně za nimi zamířit.

Belize

Na jihovýchodním okraji poloostrova Yucatán vás nemusí průzračně čistá voda lákat jen ke koupání, ale i k jiným vodním hrátkám. Naprosto ideální místo pro potápění je v Modré díře uprostřed Lighthouse Reef, jenž se nachází asi 100 kilometrů od pobřeží. Modrá díra je nádherná propast kruhového tvaru o průměru asi 300 metrů, s hloubkou asi 125 metrů a s úchvatnými krasovými útvary, které chce spatřit každý potápěč, jenž se sem vydá.

Kostarika

Do Kostariky se houfně sjíždějí milovníci potápění z celého světa, aby tu sesbírali nezapomenutelné zážitky spojené s pestrobarevnou faunou a flórou oceánu. K nejpopulárnějším lokalitám patří Isla Catalina a Isla Murcielago, u obou je nutné počítat se silnějšími proudy, proto profesionálové doporučují potápění v těchto místech jen dospělým, dále pak Isla de Coco vzdálený asi 550 kilometrů do břehů Kostariky. Toto místo je pro potápěče skutečným rájem a na potápění se zde čeká i dva roky, jak je tu stále nabito!

Foto: www.bigstockphoto.com

I vody v oblasti Střední Ameriky mají potápěčům co nabídnout.

Honduras

Honduras a potápění? Taky to jde dohromady. Hlavně když vezmeme v úvahu oblíbený ostrov Roatán, kam se jezdí potápět začátečníci, mírně pokročilí i ostřílení profíci. Ostrov totiž nabízí naprosto impozantní skupinky korálů, úžasnou faunu a flóru, mangrovy, a dokonce i vraky v docela dostupné hloubce.

Velikonoční ostrov: odskočte si od soch do vody

Velikonoční ostrov ležící 3600 kilometrů od pobřeží Chile láká turisty především na veliké, a hlavně tajuplné sochy moai. Ti, kteří mají rádi také potápění, neprohloupí, když zde věnují i tomuto koníčku trochu času. Krásami zdejších vod vás provedou instruktoři, případně je můžete směle objevovat sami. Pod zemí ostrova se nacházejí ohromné jeskyně, ba dokonce celé jeskynní systémy, jejichž ústí mohou objevit opravdu jen potápěči.

Přečtěte si také:

Kolumbie: potopte se nedaleko Cartageny, koloniální perly oblasti

Cartagenu hojně objevují zejména milovníci koloniální architektury, které je tu skutečně požehnaně. Poloha města však poskytuje perfektní zázemí také vyznavačům vodních sportů, neméně šnorchlování a potápění. Nedaleko pobřeží se nacházejí například korálové ostrůvky Islas del Rosario.

Inzertní sdělení: Poznejte (nejen) potápěčské ráje!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Poznejte 10 nejkrásnějších míst z celého světa během 26 dní, cestujte soukromým letadlem, nechte o sebe pečovat česky hovořící profesionály a užívejte si dokonalého luxusu. Vydejte se na Cestu kolem světa 2017, již v březnu!

Zamilujte si Maledivy, jejich pláže i podvodní faunu a flóru. Nazujte si ploutve, nasaďte brýle a ponořte se za přírodními poklady oceánu, sami nebo se zkušenými průvodci. Maledivy přejí odpočinku pasivnímu i aktivnímu!

Čtěte dále:

Podívejte se také, jak vypadá svatba na lodi, prozkoumejte luxusní resort Marina Bay Sands a přečtěte si o místech, které nesmí chybět na treku Jižní Amerikou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Máte rádi potápění?
Ano.
85,3 %
Ne.
14,7 %
Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Procestujte svět Boeingem 737-800

Líbilo by se vám cestovat 26 dní po celém světě a poznat 10 nejkrásnějších míst planety? Lákají vás místa, kde je radost se potápět, ale i jiná? Zapřemýšlejte o Cestě kolem světa 2017 pod taktovkou CK ESO travel.

Soukromý a speciálně upravený Boeing 737-800 s 64 pohodlnými křesly místo standardních 189 sedadel startuje už v březnu 2017. Po celou dobu bude účastníky provázet česky hovořící personál, vše bude do detailu naplánováno a nikde nebudete muset na nic čekat. Budete si jen užívat.

Zatímco přesouvat se budete soukromým letadlem s velice komfortní úpravou, spát budete vždy v luxusních hotelech, které patří ke špičkovým řetězcům.

Během cesty navštívíte Austrálii, Chile, Bahamy, Novou Kaledonii, Malajsii a další nádherná místa, na jejichž návštěvu nikdy nezapomenete.

Související články

Výběr článků

Načítám