Hlavní obsah

Pět nejkouzelnějších botanických zahrad: Poznejte jedovaté krásky a Monetovu zahradu

Proplétáte se uličkami mezi zelenými rostlinami i barevnými květinami, nakláníte se k nim, abyste poznali jejich dokonalou krásu zblízka, a nos máte plný nádherných vůní. Chcete přeměnit snění v krásný zážitek? Vydejte se s námi do některé z nejkouzelnějších botanických zahrad světa!

Foto: www.bigstockphoto.com

Botanické zahrady jsou jako malé barevné ráje.

Článek

Najdete je po celé planetě, všechny jsou nějakým způsobem krásné nebo zajímavé, ale těch nejhezčích, které mají nezaměnitelné kouzlo, je jen pár. Botanické zahrady. A že by vás nenapadlo zajít se během dovolené v Thajsku, Jihoafrické republice nebo New Yorku podívat na rostliny rozmanitých druhů? To by byla právě škoda. Je nejvyšší čas vzít tyto malé velké ráje v potaz a zařadit je do cestovatelského plánu.

1. Tropická botanická zahrada Nong Nooch, Thajsko

Jednou z těch botanických zahrad, které mají jen pramalou konkurenci, je tropická botanická zahrada Nong Nooch v Thajsku v provincii Chonburi. Rozkládá se na krásných dvou kilometrech čtverečních a její největší chloubou jsou cykasy, nahosemenné rostliny, které na mnoho laiků působí jako podsadité palmy. S palmami však nemají nic společného.

Cykasy patří k těm nejstarším živým organismům na světě a údajně mohou žít i déle než 1000 let. V této botanické zahradě mají navíc svou vlastní genobanku této ohromující rostliny, kterou systematicky rozvíjejí.

Foto: www.bigstockphoto.com

Cykasy jsou pýchou celé botanické zahrady Nong Nooch.

Kromě toho, že se cykasy těší takové dlouholetosti a patří k nejstarším živým organismům, nabízejí také široké využití. Vědci už nyní mají jistotu, že cykasy sloužily a slouží jako potrava domorodců, v Africe a Japonsku se z cykasů vyrábí kvašením alkoholický nápoj. Je přitom známo i to, že všechny části cykasů jsou jedovaté a jejich požití může být v jisté míře až fatální. Takovým následkům by ale měla zamezit důkladná úprava, například fermentace. Důsledkem požívání syrových cykasů může být selhávání životně důležitých orgánů.

Kromě této nebezpečné krásky nacházejí dnes a denně návštěvníci botanické zahrady Nong Nooch skvosty francouzského a evropského oddělení, oddělení kaktusů a sukulentů, oddělení orchidejí a několika dalších.

Vydejte se i za zvířaty
V komplexu zahrad Nong Nooch najdete kromě tropické botanické zahrady také hotové zvířecí království i perfektní zázemí pro turisty. Zajděte se podívat na slony nebo na tygry a užijte některou z pravidelných show, které tu zkušení krotitelé se zvířaty dělají.

Úžasné je i to, že botanická zahrada zde funguje už od roku 1954, i když pro veřejnost je přístupná až od roku 1980. Založili ji manželé Tansachovi, jejichž původním záměrem bylo vytvořit ovocné plantáže. Nakonec se však přece jen rozhodli pěstovat zde, v uzavřeném areálu, tropické rostliny. Neváhejte a při pobytu v Pattayi se na ně zajeďte podívat.

2. Botanická zahrada Kirstenbosch, Jihoafrická republika

V Jihoafrické republice zase můžete v jednom areálu poznat flóru snad celé země. Areál o rozloze 528 hektarů má, stejně jako předchozí zmíněný, několik specifických oddílů, v nichž návštěvníci poznávají rostliny žijící v odlišných koutech jižní části Afriky. Botanická zahrada v Kapském Městě je specifická tím, že se rozkládá na východních svazích Stolové hory a laici i odborníci ji považují za tu nejkrásnější v celé Africe. Dokonce se tato botanická zahrada řadí mezi ty největší na světě.

Najít se zde dá asi 7000 druhů rostlin, za nimiž by člověk musel putovat z jedné části jižní Afriky do druhé. Tady je má jen kousek od sebe, což je skutečně okouzlující. Nejčastěji obdivovanou pýchou jsou plané pelargonie, druhy z rostlinné říše Capensis nebo pestrobarevní zástupci čeledi Proteaceae. Nechybí zde orchideje, sukulenty nebo kvetoucí cibuloviny. Na každém kousku je co obdivovat.

Čtěte také:

Botanická zahrada zde vznikla už v roce 1913, kdy ji založil profesor botaniky Henry Harold Welch Pearson. Dlouze bojoval s politiky a úřady, aby mohla zahrada vůbec vzniknout, a protože zemřel docela mladý, řídil ji jen tři roky.

3. Zahrada Clauda Moneta, Francie

Giverny je docela malá nenápadná obec v Horní Normandii. Svět by o ní možná ani nevěděl, kdyby ji neproslavil pobyt impresionistického malíře a grafika Clauda Moneta. Byl to právě on, kdo zde založil obdivuhodnou botanickou zahradu, do níž se turisté cíleně vydávají. Monet se do zdejší krajiny zamiloval, když ji jednou projížděl vlakem. Ihned věděl, že chce v kopcovité krajině žít a tvořit. Splnil si sen a s rodinou zde strávil více než 40 let.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nádherná inspirace Clauda Moneta v Giverny ve Francii.

Téměř po celou dobu se malíř staral o rozkvět své zahrady. Každý, kdo zná jeho malby, asi tuší, že mu právě ona zahrada sloužila jako věčná a neutuchající inspirace. Už za malířova života rostla na zahradě o třech akrech spousta jednoletých rostlin a trvalek, mezi nimiž se rýsovaly úzké pěšinky. O celou tu krásu se údajně staralo šest zahradníků.

Symetrická botanická zahrada je zajímavá jako celek, ale poněkud odlišný a pro někoho možná nečekaný ráz má část zahrady s mosty typickými pro japonskou kulturu a architekturu, které tu spojují oba břehy jezera s lekníny a ještě jsou porostlé vistáriemi.

4. Botanická zahrada v Montrealu, Kanada

Neutuchající kouzlo má pro návštěvníky i botanická zahrada v kanadském Montrealu. The Montréal Botanical Garden totiž patří k těm nejkrásnějším botanickým zahradám celé planety a láká na více než 22 tisíc druhů rostlin, 10 oddílů a 20 tematických zahrad. To vše na 75 hektarech. Navíc se nachází jen několik minut cesty od centra, což z ní činí velkou atrakci.

Foto: www.bigstockphoto.com

Čínská zahrada v The Montréal Botanical Garden.

V této botanické zahradě je kromě ceněných rostlin, kaktusů, sukulentů, bonsají, cykas, lilií nebo orchidejí také úchvatný pavilón stromů – The Frédéric Back Tree Pavilon. Ten se nachází v severovýchodní části zahrady a návštěvníky vítá už od roku 1996. Cílem otevření tohoto pavilónu bylo upozornit na důležitost živých stromů a lesů. Dají se zde najít javory, jedle, bílé borovice, žluté břízy a další skvosty.

5. Botanická zahrada v Brooklynu, USA

V New Yorku se určitě podívejte na sochu Svobody, Times Square, památník WTC nebo na Coney Island Beach. Pokud se ale rádi kocháte rostlinami, naplánujte si také návštěvu botanické zahrady v Brooklynu, která na 21 hektarech nabízí několik různorodých oddílů, tři rostlinné pavilóny i uměleckou galerii. Botanická zahrada místní i turisty oblažuje už od roku 1910.

Foto: www.bigstockphoto.com

To nejkrásnější na botanické zahradě v Brooklynu jsou třešně, zvláště když právě kvetou.

Nejkrásnější jsou tu pravděpodobně třešně, kterých je zde asi 200 druhů, z toho asi čtyři desítky jsou druhy asijské. Díky tomu se může zahrada pyšnit titulem jedné z největších sbírek třešní na světě mimo území Japonska. První třešně zde byly vysazeny už po 1. světové válce. A nejkrásnější pohled na tuto část zahrady je samozřejmě v době, kdy třešně kvetou, tedy od konce března asi do poloviny května.

K dalším zajímavostem patří třeba speciální část zahrady určená dětem a jejich poznávání přírody, bylinková zahrada, Lilly Pool Terrace se dvěma velkými nádržemi s lekníny, Osborne Garden – pozemek s pergolami, kašnami a skalkami z balvanů, které zde zanechal ledovec v době ledové.

Inzertní sdělení: Vydejte se za krásami Thajska!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku doporučuje:

Poznejte nádhernou část Thajska a zpestřete si sladké nicnedělání na krásných plážích třeba návštěvou úchvatné botanické zahrady, kde si užijete den plný nádherných vůní a pestrých barev!Podívejte se, co čeká cestovatele na Cestě kolem světa 2017 dál!

Čtěte dále:

Podívejte se z tepla domova na mrazivé území Antarktidy, přečtěte si článek o vlacích, které sviští rychlostí 400 km/h, a nahlédněte na ostrovy věčného jara. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Lákají vás botanické zahrady?
Ano.
98,1 %
Ne.
1,9 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Jak je na tom Česko s botanickými zahradami?

I v Česku se můžete s chutí vydat za nejrůznějšími druhy rostlin, a to rovnou na 8 míst – například do Prahy, do Liberce, Brna nebo Plzně.

Nejznámější českou botanickou zahradou je jistě ta pražská. Návštěvníci v ní v současné době mohou zhlédnout například sbírku jehličnanů, lilie v Ornamentální zahradě, Japonskou zahradu, skalničkový skleník, Pivoňkovou louku, šeříky a další poklady na Stráni, kvetoucí dřeviny v Mediteránu a spoustu dalších nádherných kousků.

Ač by leckdo možná čekal, že jde o nejstarší botanickou zahradu u nás, patří naopak se vznikem v roce 1969 k těm nejmladším. Rozkládá se asi na 30 hektarech.

Nejstarší botanickou zahradou u nás je ta liberecká, která vznikla v roce 1895. Dnes nabízí více než 8 tisíc exotických rostlin, dokonce disponuje i několika unikáty, jako jsou nejstarší kamélie v Evropě nebo největší průřez zkamenělého kmenu v Česku.

Související témata:

Související články

Fototest: Poznejte nejslavnější místa Číny

Čína je země rekordů. Na jednom konci najdeme absolutně nejdelší soustavu zdí na světě, na druhém nejvyšší hory světa. Turista, který chce objevit všechna...

Výběr článků

Načítám