Hlavní obsah

Otestujte si, kolik z 10 nejkrásnějších míst světa poznáte z fotek

Žádný stres nebo strach ze špatné známky, jen pohoda, jako byste seděli přímo v tiché krajině nejvyššího pohoří světa nebo na jedné ze slavných pláží, které uvidíte na obrázcích. Některá z míst na fotkách patří mezi 7 přírodních divů světa, další sbírají tituly například v anketách o nejkrásnější koupání. A co vy, poznáte slavné přírodní útvary? Projděte si náš obrazový test.

Foto: bigstock.com

1. Tohle byl v posledních týdnech hodně slavný obrázek. Zůstal vám v paměti?

Článek

Naše desítka začíná už titulní fotkou. Vzhledem k tomu, co se v posledních týdnech na tomto místě dělo, je to velmi jednoduchý start. Ve kterém městě mají tuto nádhernou zátoku? Dáte se podat? Rozluštění najdete pod poslední fotkou.

Foto: bigstock.com

2. V popředí moře, ke kterému lidé chodí sledovat tučňáky a živočichy připlouvající od Antarktidy, a stadion, na němž se hrálo mistrovství světa ve fotbale 2010. A v pozadí to nejdůležitější, hora s lanovkou.

Foto: bigstock.com

3. Podkovu připomínající zákruta řeky Colorado je jedno z nejslavnějších a nejfotografovanějších míst USA. Znáte ho?

Foto: bigstock.com

4. Zůstaneme v Americe. Poznáte typické rudé skály nejslavnějšího kaňonu Arizony, ale i světa?

Foto: bigstock.com

5. Teď se podíváme na úplně jiný kontinent. Kde se nachází největší kamenný monolit světa? Podle tamních obyvatel má magickou moc.

Foto: bigstock.com

6. V Jihoafrické republice už jsme byli, ale podíváme se tam ještě jednou. Poznáte jeden ze tří největších kaňonů světa?

Foto: bigstock.com

7. Nejslavnější zátoku Vietnamu podle legendy vytvořil drak. Znáte její jméno?

Foto: bigstock.com

8. Tohle je trochu těžší. Na jméno jezírka To Sua – nejkrásnějšího přírodního bazénku světa – se vás neptáme. Chceme vědět, kde se nachází.

Foto: bigstock.com

9. Možná ten kopec vpravo nevypadá tak vysoký, ale věřte, že je. A hodně. Poznáte ho podle typické špice? Nápověda: Vlevo je Lhoce, čtvrtá nejvyšší hora světa.

Foto: bigstock.com

10. Hodně známý záběr, na mnoha fotkách z tohoto úhlu můžeme vidět, jak se po savaně prochází sloni, zebry nebo žirafy. Znáte tuto horu?

Na jaká místa jsme se vás ptali? Vezmeme to popořadě.

1. Rio de Janeiro, Brazílie

Momentálně jedno z nejsledovanějších míst světa. Obávanou otázku zajištění poklidného průběhu olympiády Brazilci zvládli bravurně. Ukázali, že je Rio nejen krásné, ale také bezpečné.

2. Stolová hora, Kapské Město

Vyvézt se nahoru lanovkou, najíst se v tamní restauraci a pak obdivovat nádheru Kapského Města a moře pod vámi, to je zážitek. A je o to příjemnější, že díky změnám kurzu jihoafrického randu je teď pro nás Jižní Afrika velice levná.

3. Horseshoe Bend, USA

Jeden z nejslavnějších meandrů světa najdeme v Arizoně na řece Colorado. Je velmi častým cílem zájezdů mířících na západ Ameriky, tak jako další fascinující arizonské přírodní útvary jako Velký kaňon, Antilopí kaňon nebo Monument Valley.

4. Velký kaňon, USA

Dosahuje hloubky až 1500 m a jeho délka je ještě zajímavější – 446 kilometrů. Lidé v jeho extrémních podmínkách sjíždějí divokou vodu, závodí v běhu „od hrany ke hraně“ a chodí nad ním po skleněném chodníku. Dívat se na něj a na jeho neuvěřitelnou velikost, to je zážitek na celý život.

5. Uluru, Austrálie

Zasáhnou duchové hory, když někdo vyleze nahoru? Kdo monolit takhle dokonale vytvaroval? Australská skála Uluru neboli Ayers Rock je obestřená tajemstvími. Některá z nich vám u ní objasní průvodce, některá musí odhalit vaše fantazie.

6. Kaňon řeky Blyde, Jižní Afrika

Vyhlídka „Božské okno“ má přiléhavý název, vypadá to tu skutečně tak, jako by se Bůh díval na to nejlepší, co se mu povedlo vytvořit. Kaňon řeky Blyde je opravdu jedinečný.

7. Zátoka Ha Long, Vietnam

Zátoka Ha Long ukrývá ohromné množství vápencových skal – na některé z nich prý ještě nikdy nevkročila lidská noha.

8. To Sua, Samoa

Jezírko To Sua na Samoe z našich článků znáte dobře. Loni se k němu podívalo 64 českých účastníků Cesty kolem světa soukromým letadlem. V úchvatně vypadajícím třicetimetrovém bazénku je dovoleno se koupat a báječně se osvěžit.

9. Mount Everest, hranice Číny a Nepálu

Tyčí se 8848 metrů nad moře a kvůli podsouvání litosférických desek kontinentů pod sebe se bude dále zvětšovat. Celé pohoří Himálaj je majestátní 2400 km dlouhý pás velehor.

10. Kilimandžáro, Tanzanie

Nejvyšší vrchol Afriky je z nejvyšších hor všech kontinentů ten nejdostupnější. Pokud toužíte po tom zdolat horu, která má bezmála 6000 m, nejlepší příležitost máte na Kilimandžáru. Navíc v prostředí mezi národními parky se slony, lvy a žirafami.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním s ESO travel

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů:

Vydejte se na dvacetidenní cestu po největších atrakcích západu USA jako Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Národní park Sequoia nebo San Francisco.

Zájezd je zakončen týdenním pobytem na Havaji dle vlastního výběru. Užijte si pláže, národní parky,  nebo cokoliv chcete při individuální dovolené na Havaji!

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku velkou jako třetina České republiky nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského Města.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o legendární „velké pětce”, podívejte se na sedm rájů na Maledivách nebo se pokochejte zapomenutými perlami Tichomoří. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete ještě letos na dovolenou?
ano
25,4 %
ne, letos už ji mám za sebou.
28,8 %
ne, nikde jsem nebyl(a) a nic neplánuji
45,8 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Sedm přírodních divů světa

V článku jsme narazili na „7 nových přírodních divů světa“. Co to vlastně je? Po vzoru starověkých sedmi divů světa se různé magazíny a organizace pokoušely do povědomí lidí dostat i přírodní divy světa. Nejlépe se to povedlo televizi CNN. Do jejího výběru patří polární záře, oblast okolo přístavu v brazilském Riu, Grand Canyon, Velký bariérový útes, Mount Everest, Viktoriiny vodopády a mexická sopka Paricutín.

V letech 2007 – 2011 skupina okolo Kanaďana Bernarda Webera zorganizovala celosvětovou volbu nových sedmi divů světa a nových sedmi přírodních divů světa. Mezi přírodními se směly vyskytnout jen ty, které nezahrnoval seznam CNN.

Vedle v článku zmíněné zátoky Ha Long a jihoafrické Stolové hory se sem dostal ještě amazonský deštný prales, vodopády Iguacu a také ostrov Komodo, korejský ostrov Čedžu a filipínský Puerto-Princesa Subterranean River National Park.

Související články

Výběr článků

Načítám