Hlavní obsah

Originální cestovatelská předsevzetí: Kam se musíte podívat v roce 2013 a proč

Plánujete s otevřeným diářem, kam se během následujícího roku podíváte? Máme pro vás tipy! Vybrali jsme místa, která postupně mizí ze světa, ale jejich návštěvu ještě stihnete, nové památky pod patronací UNESCO i lokality, kde budete moci sledovat unikátní nebeské jevy. Nabízíme i nové a často zvláštní trendy v cestování, nebo destinace, které bodují příjemnou cenou.

Foto: ESO travel

Část souostroví Palau byla v roce 2012 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. V roce 2013 proto určitě stojí za návštěvu!

Článek

Inspirujte se! Jedno české rčení sice tvrdí, že svět je malý, ale tak malý, abyste procestovali všechno, určitě ne. Sestavili jsme žebříček míst, kam v roce 2013 prostě musíte.

1. Navštivte Maledivy – jdou totiž ke dnu

Líbánkový romantický ráj Maledivy už delší dobu bojuje s rostoucí hladinou světového oceánu. Ta jen za posledních sto let vzrostla o 20 centimetrů – což je pro stát, jehož nejvyšší bod je jen 230 centimetrů nad hladinou moře a průměrná „výška“ necelý metr, více než nepříjemné. Pokud hladina poroste dál, budou Maledivy za pár let jen vzpomínkou – takže si s jejich návštěvou pospěšte!

Inspirovat k návštěvě by vás mohl článek Top 7 resortů na Maledivách – odpočiňte si v korálovém ráji 

Foto: ESO travel

Maledivy mizí pod vodou. Vydejte se je prozkoumat, dokud je čas!

Maledivský prezident dokonce poptává půdu v zahraničí, velcí investoři pak staví unikátní umělé plovoucí resorty. A pozor – první z nich se otevřou už v lednu 2013! Což je další důvod, proč na Maledivy vyrazit.

2. Poznejte novinky na seznamu UNESCO

Hned na úvod je ale třeba říct, že se vám je v novém roce asi nepodaří navštívit všechny. UNESCO totiž v roce 2012 na seznam světového kulturního a přírodního dědictví přibralo dalších šestadvacet míst. A dá se předpokládat, že žádné z nich si v následujících měsících a letech díky svému novému statutu nebude na nedostatek turistů stěžovat.

Foto: ESO travel

Palau – jedno z 26 nových míst na seznamu UNESCO.

Co se tedy nově na seznamu objevilo? Marocké město Rabat, které dlouho žilo ve stínu slavnějšího Marakéše. Unikátní rýžové terasy na Bali s důmyslným systémem zavodňování. Pohoří Západní Ghát v Indii díky své biodiverzitě. 400 ostrůvků souostroví Palau, které z výšky vypadají jako zelené korálky. A spousta dalších míst.

3. Zažijte zatmění Slunce

V roce 2012 se cestovalo za mayskými památkami a jejich tajemstvím, v roce 2013 se bude cestovat za unikátními nebeskými jevy. V květnu dojde nad územím Austrálie a v Tichomoří k prstencovému zatmění Slunce a dá se předpokládat, že okolí tajemného Uluru bude magičtější a temnější více než kdy jindy.

Foto: Corey Leopold

Uluru fascinuje i v běžný den. Co teprve během zatmění Slunce, které nad Austrálií proběhne v květnu…

A pokud vám toto zatmění uteče, pak vězte, že další šanci máte, pokud se budete na začátku listopadu pohybovat ve střední a východní Africe – tady bude zatmění Slunce ale pouze částečné. V Česku se ho pak dočkáme v částečné podobě v roce 2015, úplného pak až v roce 2017.

Další tipy na místa, která musíte poznat:

4. Prožijte „klasickou“ dovolenou jinak

Poznávací nebo klasická letní pobytová dovolená strávená na palubě luxusní zaoceánské lodi, místo klasického kempování takzvaný glamping, tedy kempování v luxusních kempech, kde je součástí „stanu“ třeba vana s vířivkou nebo ultimativní cesta kolem světa během tří týdnů v soukromém tryskáči. Cestovní kanceláře i samotné hotely dobře ví, že „obyčejnými“ službami už díru do světa neudělají. A v nabídkách cestovek budou tyto netradiční formy cestování i v novém roce 2013.

Foto: Tandara Sydney

Interiér jednoho z luxusních stanů. Glamping je novým trendem v cestování.

Některé z těchto nabídek si běžný člověk z průměrného platu asi pořídí jen těžko, nicméně jiné zase obestírá pověst drahého špásu, ač je realita jiná. Příkladem budiž dovolená na lodi, která nevyjde na víc než běžná pobytová dovolená v hotelu. Na rozdíl od té ale během týdne zvládnete procestovat třeba všechna významná místa Středomoří.

5. Sledujte, jak se Dubaj mění před očima

Nálepku extrémně drahé destinace má i Dubaj, ač cestu sem s týdenním pobytem v hotelu v centru pořídíte už za cenu okolo dvanácti tisíc. Pokud jste příznivci nakupování a luxusního zboží, pak si v kalendáři určitě zaškrtněte přelom ledna a února, kdy tu vypukne tradiční nákupní festival.

Foto: falconcity.com

Nový Taj Mahal existuje zatím jen v plánech. V průběhu roku 2013 by se ale měl částečně zhmotnit.

Mimo to je Dubaj jedním z největších stavenišť současnosti – od roku 2005 tu roste „město divů“ Falcon s replikami slavných světových staveb. V průběhu roku 2013 by se mělo výrazně pokročit se stavbou repliky Tádž Mahalu, které tu pojmenovali Tádž Arabia. V plánu je také stavba repliky Velké čínské zdi s běžeckou dráhou nebo Kolosea. Jako by toho už teď Dubaj nenabízela dost…

Nevybrali jste si? Pak vězte, že v této rubrice vždy na začátku každého měsíce najdete další tipy na cesty – ať už tipy, které budou ke sbalení zavazadel inspirovat svou cenou, nebo upoutávky na události, které by si žádný dobrodruh neměl nechat ujít.

Inzertní sdělení: Kam v roce 2013?

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se do letoviska Juan Dolio v Dominikánské republice a prožijte dovolenou na nejkrásnějších plážích planety! V lednových termínech navíc za akční last minute ceny se slevami v řádech desítek procent!

Nejživější a nejluxusnější letovisko Kuby – to je Varadero. Jezdí sem většina turistů, rozhodně se tu nebudete nudit a dostanete vše, po čem zatoužíte. Včetně kurzů potápění, salsy, nebo nádherných pláží.

Vyměňte zimní plískanice za vyhřátý písek na thajských plážích. V nabídce lednové termíny do letoviska Pattaya – za výhodnou last minute cenu. Pattaya je jedno z nejluxusnějších letovisek Thajska.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o letoviscích v Keni, o Hooverově přehradě nebo exotice pro lyžaře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Kolikrát máte v roce 2013 v plánu vyrazit do zahraničí za poznáváním?
Ani jednou.
30 %
Ještě vůbec nevím.
16,3 %
Jednou až dvakrát.
38 %
Třikrát až čtyřikrát.
8,1 %
Pětkrát a vícekrát.
7,6 %
Celkem hlasovalo 1255 čtenářů.

Tak trochu jiná dovolená u moře

Pokud chcete v roce 2013 zažít dovolenou u moře v trochu jiném kabátě, vsaďte na exotické destinace. Tradiční africké bašty plážové dovolené – Egypt a Tunisko – vyměňte za africké země, které jsou trochu jižněji – za Keňu, nebo Tanzanii. Ač to mnohé ještě pořád překvapuje, lemují pobřeží těchto dvou zemí luxusní resorty.

Události, které by vám neměly utéct

Plánujete už delší dobu cestu do některé vzdálenější destinace? Pak předtím, než zvolíte finální termín, prozkoumejte, jestli se nevyplatí vyrazit v nějakém konkrétním období. Dubajský nákupní veletrh, obrovské stěhování stád v afrických savanách, karneval v Riu, slavnostní otevření nejdražší budovy světa na místě bývalých „Dvojčat“, Úplňková party na thajském ostrově Ko Phangan – tohle je jen stručný výčet událostí, se kterými můžete ve svém itineráři počítat dopředu, a o které by bylo škoda přijít.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám