Hlavní obsah

Oblíbené kubánské letovisko Varadero nabízí k radovánkám přes 20 km pláží

ESO travel, Lucie Štěrbová

Když se řekne Kuba, mnohým okamžitě naskočí název nejznámějšího kubánského letoviska a jedné z nejznámějších turistických destinací vůbec – Varadera. Toto letovisko je každý rok dovolenkovým rájem na zemi pro více než milion turistů z celého světa a nic na tom nezmění ani autoritářský režim, který na Kubě panuje.

Článek

Varadero znamená v překladu kotviště, a pokud si chcete užít dovolenou plnou luxusu, tak zde určitě spusťte kotvy. Toto letovisko leží na poloostrově Hicacos zhruba 140 kilometrů od kubánského hlavního města Havany a tři ze čtyř turistů, kteří překročí hranici Kuby, zamíří právě na tento poloostrov.

Oblast Kubánské riviery, jak se této oblasti také někdy říká, toho může nabídnout opravdu hodně. Hotely zde mají zastoupení od těch dvouhvězdičkových pro méně náročné klienty až po ty nejluxusnější pětihvězdičkové, kde vám splní (téměř) každé vaše přání. Hotelových komplexů určených pro turisty je tu bezmála padesát a stále vznikají další. Rozhodně se ale nemusíte bát přelidněných pláží. Ty zde totiž dosahují délky více než dvaceti kilometrů, a tak je zde dost místa a soukromí pro každého.

Než zde vznikl první hotel…
První zmínky o osadě Varadero se datují k roku 1555. Tehdy zde vznikl španělský přístav. O několik let později byly na poloostrově Hicacos nalezeny zásoby soli, z kterých celá oblast profitovala až do poloviny 20. století. Ve 20. letech 20. století se navíc Varadero stalo oblíbenou destinací pro letní dovolenou mnoha známých osobností. Své letní sídlo tu měl Al Pacino i diktátor Babtista. Ke stavbě prvního hotelu už tak zbýval jen krůček…

Blízkost Havany přímo vybízí k její návštěvě. Autem, popřípadě autobusem jste tam z Varadera za necelé dvě hodinky. Jestli se vám ale nikam cestovat nechce, můžete vzít zavděk místními atrakcemi. Školy potápění naleznete téměř na každém rohu. Ti méně odvážní se mohou vydat na průzkum mořských hlubin na lodi s proskleným dnem.

Pokud ovládáte golf, tak vás potěší osmnáctijamkové golfové hřiště Varadero golf club, jehož vznik je spojený už s rokem 1927. Rodiny s menšími dětmi často vyráží do místního delfinária. Navíc jsou zdejší pláže známé nejen svou čistotou, ale i pozvolným a bezpečným vstupem do moře – i to může hrát významnou roli, pokud vyrážíte na dovolenou s celou rodinou.

FOTO: ESO travel

Kubánské koktejly
Bílý rum, máta a limetkový džus – základní ingredience pro výrobu snad nejznámějšího kubánského koktejlu, mojita. Jeho počátky se datují až do 16. století, kdy se o první „mix“ alkoholu, ovoce a bylin postarali angličtí korzáři. Ti svému nápoji říkali „El Draque“, na počest Francise Drakea. Tyto první pokusy se jen nepatrně lišili od toho, co popíjíme na baru dnes.

Škarohlídi označují Varadero za „turistické ghetto“. Na poloostrově sice žije více než 7000 Kubánců, povětšinou to ale jsou zaměstnanci zdejších hotelů. Běžní domorodci nemají do letoviska přístup. Pokud ale chcete nasát „tu pravou“ kubánskou atmosféru nic vám nebrání vyměnit po týdnu lehátko na varaderské pláži za poznávací okruh po zajímavostech pevninské Kuby. O těch jste si také mohli přečíst v jednom z předchozích článků o Kubě. V následujících článcích rubriky Exotika se budeme věnovat také dalším kubánským ostrovům Cayo Coco, Cayo Largo nebo Cayo Guillermo.

Nenechte si ujít – další lákadla Varadera a jeho okolí:
Výlet katamaránem na ostrov Crucero Panenský, lidskou činností téměř nepoznamenaný ostrov Crucero leží zhruba hodinu plavby od pobřeží Varadera. Místní cestovní agentury vás na něj dopraví na pohodlném katamaránu a přímo na místě pak nabídnou i chutný oběd. Pak už jen na vás, jestli se budete slunit nebo šnorchlovat.
Bláznivá Jungle Tour Dvouhodinová adrenalinová projížďka na vodním skútru vyšperkovaná návštěvou delfinária a místní Zoo – to je Jungle tour. Místní delfinárium nejenže pořádá zábavné show, kde hlavní role mají právě tito inteligentní savci, ale za poplatek si s nimi můžete i zařádit v bazénu.
NP Hicanos Mýlíte se, jestliže si myslíte, že Varadero je jen místem, kde s sebou plácnete na pláž a celý den se nehnete. Severovýchod poloostrova Hicacos pokrývají laguny a deštný prales. Stačí jen převléknout plavky za výletní oděv a v poznávání krás tropické přírody vám už nic nestojí v cestě.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Vietnamu, safari v Keni, Chile, Kubě, expedici do Grónska nebo  Galapágách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kubu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kuba:

Kubánská riviera a nejznámější a nejluxusnější letovisko, na které můžete při návštěvě Kuby narazit.

Po stopách Che Guevary a do říše Mayů – to je hlavní náplň tohoto zájezdu do fascinující krajiny Střední a Jižní Ameriky.

Kouzlo Havany a romantických pláží v dalším z letovisek karibské oblasti.

Anketa

Plánujete letos strávit zimní dovolenou na Kubě?
Ano, v zimě pojedeme za teplem na Kubu
20,2 %
Ano, chtěl bych tam zimní dovolenou strávit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, raději pojedu někam lyžovat
20 %
Ne, na zimní dovolenou se nechystám
19,8 %
Celkem hlasovalo 2806 čtenářů.
Související témata:

Související články

Vyrazte na ledovou expedici do Grónska

Ničí vás teploty atakující třicetistupňovou hranici, palčivé sluneční paprsky a ani dovolená na písečné pláži u moře není tím pravým únikem? Pokud toužíte po...

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám