Hlavní obsah

Nová Guinea: Výprava za kanibaly do míst, kde se před tisíci lety zastavil čas

Ač cesta letadlem trvá ze střední Evropy jen něco málo přes dvacet hodin, už chvíli po opuštění malého letiště si připadáte, jako byste se vrátili v čase o několik tisíc let nazpět. Ostrov Nová Guinea, dnes politicky rozdělený na dvě části, patří k místům, kam výdobytky civilizace pronikají jen velmi pomalu.

Foto: ESO travel

Bojovníci z kmene Huli jsou posedlí svými vlasy. Říká se jim proto parukáři.

Článek

Nová Guinea je výzvou pro každého cestovatele – místo moderních klimatizovaných autobusů tady na odvážlivce čekají bahnité treky po svých dusnou džunglí, místo hotelového personálu domorodé kmeny, jejichž způsob života se za posledních několik tisíc let nezměnil – a to včetně kanibalských choutek, kterých se prý část z nich nevzdala ani na počátku 21. století.

Ostrov Nová Guinea (dříve často označovaný jako Papua, v překladu „země kudrnatých lidí“) je druhým největším ostrovem planety. Jeho území je ale rozděleno na dvě samostatné části – jedna je součástí Indonésie, ta druhá je samostatná a na mapách ji najdete pod označením „Papua – Nová Guinea“.

Místa, kam nedorazila moderní civilizace

Co do divokosti výrazně vede západní, indonéské území. Pro vstup sem dokonce turisté potřebují speciální povolení, které vydává indonéská policie. Důrazně se nedoporučuje vyrážet na vlastní pěst – v tom lepším případě se totiž člověk ztratí v džungli, v tom horším padne do zajetí některého z kmenů.

Foto: archiv autora

Nečekejte moderní dálnice, do některých míst je možné dostat se jen malým letadlem.

V nose kančí kly, okolo krku náhrdelník ze zubů nejrůznějších zvířat, intimní partie zakryté jen vypreparovaným zobákem zoborožce – to je běžný vzhled členů místních kmenů. Odborníci odhadují, že zhruba deset procent z nich nikdy nevidělo bílého člověka a nemá tušení o existenci moderní civilizace.

Další články o exotických a netradičních destinacích:

Nejproslulejším kmenem v indonéské části je pravděpodobně kmen Asmat. Jeho sláva ale není nikterak pozitivní. Právě na území kmene Asmat se v 60. letech ztratila americká expedice, jejímž členem byl i tehdy třiadvacetiletý syn guvernéra Rockeffelera. Po výzkumnících se tehdy slehla zem, nikdy se nic nenašlo. Nikomu ale na klidu nepřidal fakt, že kmen Asmat proslul rituálním kanibalismem a pojídáním mozků svých nepřátel.

Kanibalismus je dnes na Nové Guinei oficiálně zakázán, je ale dost pravděpodobné, že v indonéské provincii Irian Jaya ho kmeny stromových lidí Korowai a Kombai praktikují dodnes.

Východní část ostrova – pro turisty přívětivější

Pro běžné turisty je tedy rozhodně přívětivější východní část ostrova, samostatná Papua – Nová Guinea. Cestovní kanceláře sem běžně pořádají organizované expedice. Jejich cena sice atakuje dvousettisícovou hranici, i tak ale bývají dlouho dopředu vyprodané.

Foto: archiv autora

Bahenní lid. Lidé z tohoto kmene věří v posvátnou sílu bahna z řeky Asaro.

Největším a hlavním městem této části je Port Moresby, je to také jediné místo, kde mohou přistávat větší letadla. Odsud se pak obvykle pokračuje do nitra ostrova a úzké, ale asfaltové silnice střídají po pár kilometrech od hranic měst zpevněné cesty a po nějakém čase už je potřeba jen věřit řidiči, že ví, co dělá.

Místní neprostupný terén, kde se střídají tropické deštné lesy s vrcholky čtyřtisícovek, využili za druhé světové války dokonce Japonci. Dodnes jsou na poloostrově Gazelle patrné stopy po jejich činnosti. Pod vodou reznou vraky lodí, v džungli není problém narazit na zbytky válečného letounu.

Japonci ukrytí v džungli

Kousek od města Rabaul si pod zemí Japonci dokonce vybudovali základnu se systémem tunelů – odkryto bylo zatím 170 kilometrů chodeb, jejich délka ale bude ve skutečnosti asi o poznání delší.

Foto: ESO travel

Kmen Huli ještě jednou. Jeho válečníci patřili k těm nejnebezpečnějším.

I v této části ostrova žijí domorodé kmeny. Ty o existenci moderní civilizace vědí, nicméně svého způsobu života se vzdát nehodlají. Dodnes tak kmen Baining tančí svůj ohnivý tanec a nedaleko města Goroka leží vesnice bahenních lidí, kteří věří na zázračné vlastnosti bahna z řeky Asaro.

Např. bojovníky z kmene Huli proslavila posedlost jejich vlasy. Není divu, že jim britští kolonizátoři přezdívali „wigmen“, parukáři, a že se tato přezdívka ujala. Jejich složité účesy, popřípadě paruky odkazují na jejich postavení uvnitř kmene – účesy nezkušených mladíků mají tvar houby, zkušení válečníci se naopak pyšní účesem do špice.

Některé kultury byly objeveny teprve nedávno a je dost možné, že hluboká džungle dodnes ukrývá kmeny, o kterých zatím nemáme ani tušení. Do roku 1933 si západní svět myslel, že mezi naprosto neobydlené části planety patří i horský hřeben Kuta. Čtyřtisícové výšky a v některých částech roku dokonce i sníh v těch nejvyšších partiích – kdo by tady pak čekal vesnice?

Foto: ESO travel

Na Nové Guinei i dnes najdete místa, která jsou nezasažená moderní civilizací.

A přeci tu jsou. Jednoduché domky hagenských kmenů, které čas od času vezmou na milost expedici a dovolí jí účast u některých rituálů. Když nechtějí, prostě nic neukážou, když je urazíte, neváhají vás ze své vesnice vyprovodit s lukem a šípy v rukou. S penězi ani platebními kartami u nich nespějete, tohle je totiž jedno z posledních míst planety, kde peníze nemají tu omamnou sílu jako jinde.

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o luxusních wellness resortech v Thajsku, Zanzibaru, nebo tipech, kam vyrazit na Kubu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávací zájezdy do netradičních destinací:

Vydejte se s touto expedicí do míst, která jsou téměř nedotčena moderní civilizací. Tajemné rituály a kmeny, které ještě donedávna vyznávaly kanibalismus. Tady se čas zastavil před tisíci lety!

Poznejte kulturu melanéských kanibalů i nejkrásnější pláže planety. Tři týdny v jiném světě, uprostřed širých vod oceánů na panensky nedotčených ostrovech, s tím nejlepším servisem a službami.

Užijte si dva týdny v ráji. Bora Bora byla opakovaně označena za nejkrásnější místo planety. Bungalovy nad průzračnou vodou, palmy a hřejivý písek. Co si přát víc?

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Jeli byste poznávat krásy Nové Guineje?
Ano, lákají mě dovolené v duchu expedic.
70,7 %
Ne, sice mám rád poznávání, ale tato lokalita mě neláká.
17 %
Ne, mám raději odpočinkovou dovolenou.
12,3 %
Celkem hlasovalo 512 čtenářů.

Rady a tipy na cestu – Papua – Nová Guinea

Hlavním městem této části ostrova je město Port Moresby. To se zároveň pyšní i statutem největšího města ostrova.

Papua – Nová Guinea je konstituční monarchie, v jejímž čele stojí oficiálně britská panovnice Alžběta II. Na ostrově ji nicméně zastupuje generální guvernér.

Pro vstup na ostrov je potřeba mít vízum. Při žádání je potřeba doložit zpáteční letenku. Do části, která spadá pod Indonésii je navíc potřeba mít speciální povolení, které vydává policie až přímo na místě. Na jeho základě vás pustí do vymezených zón.

Při příletu do Papuy – Nové Guineje nemá turista ohlašovací povinnost, nicméně je záhodno dát policii o svém příletu vědět a informovat ji i v případě, že se chystáte na trek mimo město.

Papua – Nová Guinea leží na druhém největším ostrově planety a na největším ostrově tropického pásma. Celý rok je tady proto horko a velmi vlhko.

Na ostrově se mluví asi tisícem jazyků, universálním dorozumívacím prostředkem je směsice angličtiny, němčiny a několika místních jazyků, které se říká pidgin a s jejímž pochopením má turista i tak značné problémy.

Protože tady připadá na sto tisíc obyvatel asi sedm doktorů, doporučuje se nezanedbat očkování před cestou.

Související články

Výběr článků

Načítám