Hlavní obsah

Nejzajímavější památky v Indii: Pevnost Ámbér, nerezavějící sloup a Růžové město

Indie je země barev a kontrastů, chudých i bohatých, velkých osudů i obyčejných příběhů. Cestovatele lákala vždy, ať už na starobylé památky, hluboké myšlenky nebo slunce a pláže. Patří k nejrozlehlejším i k nejlidnatějším zemím a kdo ji lépe pozná, bude tvrdit, že i k nejkrásnějším. V Indii totiž čekají nezapomenutelné zážitky na každém rohu.

Foto: Satbir

Červená pevnost – mohutná a přesto elegantní

Článek

Přestože si mnoho lidí spojuje Indii s chudobou, je právě ona stejně jako Čína potenciální ekonomickou supervelmocí. Mezi ty turistické už patří ale dávno. S 28 položkami na seznamu světového kulturního dědictví a ideálním zázemím pro klasickou letní dovolenou to jen málokoho překvapí.

Míst, které se v Indii vyplatí navštívit, je nespočet a pečlivému cestovateli by na to nevystačil ani celý rok. Proto se může hodit seznam toho nejlepšího. Začínáme hlavním městem.

Foto: mark.bold

Pevnost Ámbér byla v dobách své největší slávy sídlem mahárádžů.

Magické Nové Dillí

Nové Dillí je jako Indie samotná město plné protikladů. Mohutné a nákladné paláce tu doplňují malé a chudé domky, k historickým památkám přibývají v posledních letech moderní stavby.

Minout by se tu neměla Červená pevnost, která byla sídlem dvora Velkých Mughalů, a svou barvou přitahuje pohled jako magnet nebo památné místo, kde bylo zpopelněno tělo Mahátmy Ghándího. Že je zdejší atmosféra magická snad dokazuje i místní zázrak v areálu Kutub mínár – nerezavějící železný sloup, kterého se koroze nedotkla více než 1600 let.

Nedotknutelní
Aneb nejnižší z nejnižších – opovrhovaná skupina na samém spodku indického kastovního systému. Ve společnosti jsou diskriminováni a živí se těmi nejpodřadnějšími zaměstnáními, kterými je v Indii kromě čištění stok také například práce s mrtvolami. I přes různé snahy o zrovnoprávnění zůstávají utlačovanou skupinou. Svůj úděl si podle hinduistických pravidel vysloužili za hříchy spáchané v minulém životě. Odhaduje se, že nedotknutelných je v Indii asi 160 milionů.
Foto: foxypar4

Je libo projížďka na sloním hřbetu?

Od červené barvy pevnosti v Dillí pak můžete zamířit do trochu světlejší části barevné škály a navštívit Růžové město, jak se díky barvě místních budov často přezdívá Džajpuru. Jeho zvláštností je, že byl jako první město Indie postaven podle pečlivých architektonických plánů – systematicky, promyšleně a bez chaosu. Dnes tu turisté na hlavní obchodní třídě mezi Sluneční a Měsíční bránou obdivují hlavně hlučné, pestrobarevné, typicky indické bazary.

Nechcete utrácet? I v Indii jsou některé památky zdarma: Nejlepší světové atrakce – značka: Zadarmo!

Číslem tři na seznamu toho nejlepšího z Indie je monumentální pevnost Ámbér, bývalé sídlo rádžhastánských maháradžů. Návštěvníci obvykle neodolají místní oblíbené atrakci – možnosti vstoupit do komplexu stylově na hřbetu slona. Tím ale romantika zdaleka nekončí. V pevnosti pak lze navštívit Zrcadlovou síň nebo dokonce Síň radosti.

Foto: ESO travel

GOA - riviéra Orientu, kam jezdí ti bohatší Indové a turisté ze západu.

Na konec má přijít to nejlepší a tím je v Indii pro mnohé Tádž Mahal. Jeden z novodobých sedmi divů světa, který popírá perspektivu a pro všechny snílky je symbolem oddané lásky sultána Šáhdžahána k jeho ženě Mumtáz Mahal.

Foto: ESO travel

Napadá vás větší symbol Indie než je Tádž Mahal?

Přilehlé zahrady mají připomínat ráj, do kterého sultánova láska po smrti vstoupila, a daří se jim to docela obstojně. Tádž Mahal je jedním ze symbolů Indie a magnetem na turisty ze všech koutů světa. Jejich zájem by ale od návštěvy tohoto mauzolea neměl nikoho odradit, to nejlepší, třešničky na dortu má rád konec konců každý.

Čtěte dále:

Přečtěte si i o slavném chrámu Angkor Wat, Sydney nebo Britských panenských ostrovech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Indie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Indie:

Poznejte to nejlepší z říše pohádkových mahárádžů a tajemné hindské mystiky, navštivte Tádž Mahal i Dillí.

Projeďte země, jejichž kultura je cizí, nedotčená a lákavá. Poznejte pestrobarevnou Indii, tajemný Sikkim i neposkvrněný Bhútán.

Zájezdy šitý na míru těm, kteří by rádi poznali ty nejkrásnější přírodní skvosty indického subkontinentu.

Autor: Petra Novotná & Tomáš Cikán

Anketa

Na jak dlouho jezdíte na klasickou pobytovou dovolenou?
Maximálně na prodloužený víkend
7,7 %
Na týden
25,9 %
Na deset dní až dva týdny
49,8 %
Na více než dva týdny
16,6 %
Celkem hlasovalo 259 čtenářů.

Cesta do Indie

Všichni občané ČR potřebují pro vstup i odjezd z Indie platné vízum, které dostanou na Velvyslanectví Indické republiky v Praze.

Mezi Prahou a Novým Dillí počítejte s jedním mezipřistáním v Bruselu nebo v Paříži. Cena zpáteční letenky se pohybuje kolem 20 tisíc korun.

Časový posun činí 4 a půl hodiny oproti SEČ.

Zdraví

Před odjezdem do Indie se doporučuje očkování proti břišnímu tyfu, poliomyelitidě a hepatitidě typu A. Před cestou by si měl také každý zkontrolovat očkování proti tetanu.

Měna

Platnou měnou je indická rupie, které lze rozměnit nejlépe za dolary ve všech větších hotelích. Ty přijímají i platební karty. Bankomaty ale v zemi příliš nefungují.

Více praktických informací o cestě do Indie na adrese Ministerstva zahraničních věcí ČR

Nenechte si ještě ujít!

Observatoř

Ve městě u pevnosti Ambér mnoho turistů zamíří i do observatoře Džantar Mantar, kterou tu nechal postavit mahárádža Džaj Sinh v 18. století.

Ruiny metropole

Nedaleko Ágry leží trosky bývalého hlavního města Fatéhpúr Síkrí, které působí zvláštní romantikou zašlé slávy.

Hlavní město čaje

Darjeeling je dalším indickým lákadlem a legendou, obklopený čajovými plantážemi a krytý Himalájemi se vryje do paměti každému.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám