Hlavní obsah

Nejzáhadnější stavby světa: Jsou dílem nadpřirozených sil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prastaré civilizace neměly bagry ani jeřáby, neznaly mnohdy dokonce ani kolo. Přesto dokázaly postavit úchvatné stavby, nad kterými dodnes žasne celý svět. Obrovské kameny přesně pasující k sobě, rovné silnice na dně oceánů, nevysvětlitelné hromadění energie v pyramidách. Jak a proč vznikaly? A stavěli je opravdu lidé?

Foto: ESO travel

Machu Picchu je záhadným městem Inků a je vystavěné vysoko v horách. Kameny na jeho stavbu sem byly doneseny přes vrcholky hor. Ale jak?

Článek

Ať už se rozhodnete vycestovat kamkoli, snad všude najdete nepochopitelně dokonalé stavby staré stovky či tisíce let. Některé znají všichni – pyramidy v Gíze jsou notoricky známým divem světa už po celá staletí, dodnes je ale obestírá tajemno. A některé zůstávají utajené většině lidí třeba pod hladinou moře.

Nan Madol – Benátky Pacifiku

V Mikronésii v západním Pacifiku u ostrova Pohnpei leží ruiny dávného města Nan Madol. Nic neobvyklého – až na to, že tyhle ruiny leží na vodě – jde totiž o asi stovku malých umělých ostrůvků, vytvořených z korálů a kamene, propojených spletitou sítí kanálů. Tyhle Benátky Pacifiku tu vyrostly zřejmě v 8. století n.l. a jejich další zvláštností je velikost kamenů, ze kterých je město postaveno.

Foto: Carmem L. Vilanova

Puma Punku byl kdysi obrovitý chrámový komplex. Dnes jsou z něj sice ruiny, ale pořád zatraceně impozantní!

Mezi místními obyvateli se vypráví legenda o temném čaroději, který pomáhal stavět město tak, že nechal obrovské kameny létat. Vědecká teorie zase mluví o plavení kamenů po moři. Ať to bylo jakkoli, vznikl úchvatný systém ostrůvků, kde každý měl svou funkci – na jednom se připravovalo jídlo, jinde se skladoval kokosový olej a o kus dál se stavěly kánoe.

Puma Punku – megality v Bolívii

Nedaleko jezera Titicaca v Bolívii leží vesnička Tiwanaku, která je víc než čímkoli jiným proslulá pro obrovské megalitické kameny, které tu kdysi tvořily veliký chrámový komplex. Dnes z něho najdete jen část, která má i tak skoro 200 metrů na délku. V době svého rozkvětu byl chrámový komplex pestrobarevně glazován a pomalován nejrůznějšími ornamenty a uličky plnil ruch obchodníků prodávajících svoje zboží bohatým kněžím.

Foto: puroticorico

Pueblo Bonito je největším zatím odkrytým pueblem starých kultur Nového Mexika. Naprosto pravidelné je tu všechno.

Největší kameny váží kolem 130 tun a dodnes se nepřišlo na způsob, jakým mohli lidé dopravit takto těžké kusy z 10 km vzdáleného lomu. A ještě podivnější je případ amerického kaňonu Chaco v Novém Mexiku. Tady civilizace Anasaziů vybudovala neuvěřitelně rozsáhlé stavby – puebla – bez znalosti kola či použití tažného dobytka. Největší pueblo, Pueblo Bonito, má 700 místností a jen na jeho střechu sem musely být dopraveny kmeny ze 100 km vzdálených pralesů.

Záhadná místa a jejich tajemství

A aby toho nebylo málo – nejde o jen tak rozházené kameny. Rozmístění je naprosto přesně řízeno souřadnicovou sítí, které jsou podřízeny všechny detaily včetně větracích otvorů. K tomu ještě Anasaziové vybudovali tisíce kilometrů rovných silnic, mosty nebo dokonalou observatoř, ve které se pohyb vesmírných těles přesně promítá do obrazců v kamenech.

Foto: ESO travel

Na mexickém poloostrově Yucatán nebudete vědět kam dřív skočit – je tu spousty památek Aztéků, Májů i civilizací ještě starších.

Inkové – až příliš neuvěřitelných staveb

Silnice, za které by se nemusel stydět žádný dnešní silničář, stavěli také bájní Inkové. Asi tři tisíce kilometrů cest ale nevedlo jen tak po rovince – na náhorní plošině často ležel sníh a Inkové se nezalekli ani skalního masivu – dodnes můžete obdivovat skalní schodiště, horské průsmyky a přes řeky prý vedly i visuté mosty.

Záhadou první kategorie zůstává incké skalní město Machu Picchu. Šlo o pevnost nebo o observatoř? Proč sem lidé přes vysoké hory dotáhli těžké žulové kameny a nepostavili radši město z hornin na místě? V horském sedle v Andách ve výšce 2430 m n. m. už několik set let na sobě stojí přesně opracované kameny, které pasují bez použití malty. Tento novodobý div světa údajně leží na místě, jež je v dokonalé harmonii s okolními dominantami přírody.

Zajímá vás Peru a jeho tajemná historie? Přečtěte si více třeba o pokreslené náhorní plošině Nazca v článku Kdo stojí za tajemnými obrazci na planině Nazca? O vysvětlení se pokouší řada teorií

Mořské město u ostrova Yonaguni – Japonsko

Když se potopíte do moře nedaleko Okinawy, třeba budete mít štěstí jako potápěči před 20 lety a objevíte také ztracené město. Pod vodou se tu totiž ukrývají dlouhé bulváry, zachovalá schodiště nebo dokonale klenuté oblouky domů. A nejen to – v hloubce 160 metrů tu dřímá pyramida, jejíž vrcholek najdete pouhých 5 metrů pod hladinou! Stáří celého komplexu se odhaduje na 8000 let a způsob zpracování je prý podobný tomu egyptskému.

Více o Japonsku si můžete přečíst v článku Všechno, co musíte vědět o Japonsku. Kimono, origami, sumo, Go!

Kdo vystavěl celé město, které je díky čisté vodě viditelné i ze vzduchu, a k čemu pyramida sloužila, nikdo neví. A můžeme jen doufat, že se jednoho dne také naše města neocitnou pod mořskou hladinou!

Inzertní sdělení: Zájezdy za unikátními stavbami naší planety

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nejtajemnější ostrov s 18 gigantickými kolosy v kombinaci s bájnou říší Inků zaslouží Vaši zvláštní pozornost. Vydejte se na jedno z nejtajemnějších míst planety!

Vdechnete atmosféru nejvýše položené metropole, poznáte indiánskou kulturu, zažijete plavbu na rákosovém člunu typu “Ra”i návštěvu Machu Picchu.

Vydejte se s námi do země faraonů, do země, kde každý pocítí velkolepost starověké architektury dávných vládců. Součástí i čtyři noci na luxusní lodi!

Přečtěte si další články:

Zajímavý jsou i články o mexické Playa del Carmen, o Bahamách nebo o Indii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdo je podle vás autorem dávných staveb?
Nám zatím neznámá civilizace.
72,8 %
Mimozemšťané.
19,7 %
Jiné neznámé síly.
3,6 %
Nevím a je mi to jedno.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 892 čtenářů.

Pyramidy – všichni je známe, ale nikdo jim nerozumí

Pyramida v Bolívii

Ve městě Tiahuanaco najdete hned dvě záhadné stavby. Jednak vodní pyramidu, na jejímž vrcholu byla vodní nádrž vypouštěná soustavou kanálů pod ní. A pak chrám, zapuštěný do země, světový unikát. Obě budovy jsou považovány za místa, kde se shromažďuje velké množství energie.

Egyptské pyramidy

Je jich asi sto, ta největší, Chufuova, je prý nejrozlehlejší a s největší přesností postavenou kamennou stavbou v dějinách. Jak je možné, že jde zároveň o prakticky první kamenné stavby? Jak to tenkrát stavěli? Čtyři strany této pyramidy se kryjí se světovými stranami, všechno sedí na milimetry. Kameny na její stavbu se musely plavit po Nilu a pak se zřejmě nakládaly na dřevěné saně. Celé veledílo bylo navíc ještě obloženo lesklým vápencem.

Indiánské pyramidy

Pyramidy ve Střední Americe jsou skvostem částečně skrytým v džungli. V rámci archeologického naleziště Teotihuacan můžete obdivovat aztécké stupňovité pyramidy podobné zikkuratům staré asi 2200 let. Památky májské civilizace vás zase ohromí v komplexu Chichen Itza. Zvlášť když si uvědomíte, že tyto kultury neznaly železné nástroje ani kolo.

Broušení žiletek v pyramidě

Záhady pyramid se zdaleka neomezují pouze na způsob jejich stavby. Neznámé energetické síly panují totiž i uvnitř pyramidy – síly, které dokážou nabrousit žiletku. S tímto poznáním přišel na patentní úřad český inženýr Karel Drbal. Dokázal, že i lepenkový model pyramidy při zachování přesného postupu nabrousí žiletku a zbaví ji rzi. Jak je to možné? Kdo ví!

Indiánská města a džungle – Peru!

Toužíte-li vydat se za tajemnými stavbami a rádi byste co nejvíce poznali i obyvatele těchto starodávných míst, rozjeďte se do Peru. Obyvatelstvo jednoho z největších indiánských států je totiž ze 45 % domorodé! Jde hlavně o Kečuánce a Ajmáry a v žilách jim koluje incká krev. Na východě země v tropických pralesech tu můžete objevit malé skupiny domorodců, zcela izolované od zbytku země. Jinak ale asi třetina všech obyvatel Peru žije v Limě.

Že je Peru země poměrně velká zjistíte hlavně na změnách počasí. Období dešťů se střídá s obdobím sucha a roli hraje nadmořská výška i zeměpisná poloha. Na vrcholcích And se setkáte se sněhem a sněžným podnebným pásem, na východě zase panuje horko a vlhko deštných pralesů. Různorodost je přesně to, co Peru nechybí.

Poznejte Peru blíže prostřednictvím článku Peru a Ekvádor: Poznejte tajuplné Machu Picchu a plovoucí ostrovy 

Související články

Výběr článků

Načítám