Hlavní obsah

Nejošklivější stavby světa: hotel v KLDR, Pompidou i ruská ambasáda na Kubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vám nepovedl domeček z lega, prostě jste ho zbourali. Návštěvu demoliční čety by si zasloužila i řada opravdových staveb – množstvím použitého betonu, odpudivými proporcemi a studeným, neosobním vzhledem si vysloužily místo v našem přehledu nejošklivějších staveb světa. Podívejte se, kde všude se architekti „vyřádili“.

Foto: Nick De Marco

Ruská ambasáda na Kubě vypadá jako injekční stříkačka.

Článek

Na internetu najdete řadu žebříčků, které za sebe řadí ty nejkrásnější stavby světa. Mnohem bouřlivější diskuse o architektuře ale pravidelně vyvolávají výběry těch nejošklivějších budov, které člověk na Zemi postavil. V našem seznamu nejošklivějších budov světa najdete třeba americké divadlo, ambasádu na Kubě nebo obří hotel v Koreji.

Nedostavěný hotel v KLDR: Nejdražší betonový skelet světa

Jak by se vám líbilo bydlet v hotelu, který každoročně vyhrává ankety o nejošklivější budovu světa? Buďte trpěliví – hotel Ryugyong v severokorejském Pchjongjangu, o kterém je řeč, čeká na své dokončení už víc než 20 let. Megalomanská stavba ve tvaru odpudivého trojúhelníku měla být nejvyšším hotelem světa, měla oslavovat komunistický režim, zatímco tu lidé umírali hlady. Až v roce 2008 se egyptský investor rozhodl stavbu dokončit, a staví ji dodnes.

Foto: dir.bg

Korejský hotel Ryugyong dostal po 20 letech skleněný plášť.

Poznejte unikátní světovou architekturu!

Beton, kam se podíváš, v Baltimoru i v divadle

Morrisovo mechanické divadlo v americkém Baltimoru je skvělou ukázkou toho, jak výrazně se v architektuře mění vkus. Bylo postaveno počátkem 60. let a v Baltimoru má celou řadu zastánců i odpůrců. Jde totiž o zástupce tzv. brutalismu (brut = beton), který pracuje s betonem a geometrickými prvky, a těsně po svém dokončení patřilo divadlo k oceňovaným stavbám v architektonických kruzích. V divadle, které je dnes památkově chráněné, vystupovala i Katherine Hepburnová.

Poznejte stavby, které patří mezi ty hezčí. Vydejte se třeba do New Yorku – Mekky všech milovníků moderních výškových budov. Čtěte víc v článku Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Foto: Andrew Bossi

Divadlo v Baltimoru už dneska nic nehraje. Je památkově chráněné.

Katedrála, které se říká „vigvam“ a ještě do ní teče

Děti, které bydlí v okolí liverpoolské metropolitní katedrály, musí každou neděli trpět dvojnásobně. Na povinnou cestu do kostela se totiž musí vydat do zřejmě nejdivnější anglické katedrály. Beton a sklo, které bylo v roce 1969 hlavním stavebním materiálem, rozhodně nepřidávají podivné kompozici indiánského stanu, kdy z kulaté základný, podepřené opěrnými sloupy, do nebe trčí komín, zakončený špičatými tyčemi. Katedrále tu familiárně říkají „vigvam“ a přirovnání ke stanu se netýká jen vzhledu – pár let po dokončení začalo zatékat do střechy.

Foto: Chowells

Metropolitní katedrála v Liverpoolu na některých fotkách vypadá docela zajímavě.

Pompidou – je děsné nebo skvostné?
Některé žebříčky řadí mezi nejošklivější budovy světa i takové perly světové architektury, jako je Centre Pompidou v Paříži. Muzeum, jehož „vnitřnosti“ (neboli ventilační, vodovodní či elektrický systém) vedou po jeho fasádě, je sice kontroverzí, ale odvážili byste se ho označit za ošklivé?

V Riu de Janeiro kromě sochy Ježíše stojí i nedobytný kvádr

Záběry z Ria de Janeiro v Brazílii jsou plné karnevalových třpytek nebo dech beroucích záběrů na monumentální rozpažené ruce Ježíše Spasitele nad městem. V tomhle městě hříchu najdete ale i místa, kam vás cestovky na dovolenou nepošlou – ve čtvrti Centro stojí hlavní budova největší jihoamerické společnosti Petrobras. Jde o obrovský šedý kvádr s vyříznutými otvory, takže to vypadá, jako by některé kusy domu prostě vypadly. Už tak špatnou náladu, kterou máte každé ráno cestou do práce, vám tenhle depresivní dům rozhodně nezlepší.

Do Ria de Janeira ale rozhodně jeďte – kromě ošklivého sídla firmy Petrobras tady totiž je pulsující město, nádherné pláže a nespoutaná jihoamerická krajina. Čtěte dál v článku Rio de Janeiro, město karnevalů a krásných žen

Foto: sourcingbrazil.com

Vyloženě pozitivně laděná fasáda ředitelství největší jihoamerické firmy.

Ruská ambasáda na Kubě: Sem na návštěvu nechcete

Jít na ruskou ambasádu na Kubě by nejspíš nebylo nijak příjemné, ani kdyby sídlila na pláži Varadero. Tahle budova vás ale rozhodně k návštěvě nenaláká. Dokončili ji v roce 1987 jako sovětskou ambasádu a jde o klasický příklad sovětského konstruktivismu – v Havaně stojí ve čtvrti Miramar, kdysi oblasti sovětského vlivu. Někteří Kubánci o ambasádě mluví jako o zabodnutém meči. Jakákoli přezdívka je ale až příliš velkou lichotkou pro něco, co vypadá jako zapíchnutý kuchyňský váleček.

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejošklivějšími stavbami planety!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Jestli vyznáváte moderní architekturu, do New Yorku prostě musíte. Mrakodrapy, ve kterých se odráží další mrakodrapy, bulváry plné žlutých taxíků a bohatý kulturní život. Jeďte do USA!

Obrovský Ježíš s rozpřaženýma rukama objímá celé divoké Rio de Janeiro, horké a nespoutané místo, tepající v rytmu karnevalu. Objevte bílé pláže i unikátní stavby v srdci Jižní Ameriky!

Seznamte se: koloniální architektura Havany a Trinidadu, jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray, božské pláže. Na Kubě je toho k vidění opravdu hodně.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o vodopádech Iguacu, o dovolené pro ženy i o nejkrásnějších místech v Alžírsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Která ze staveb je podle vás nejošklivější?
Žižkovská věž
10 %
Hotel v Severní Koreji.
4,6 %
Divadlo v Baltimoru.
6,4 %
Katedrála v Liverpoolu.
2,7 %
Centrála Petrobras v Riu.
55,2 %
Ruská ambasáda na Kubě.
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 940 čtenářů.

Nejošklivější budova v Česku

Také Česko a Slovensko mají své kandidáty na nejošklivější budovy světa. V celosvětových žebříčcích se pravidelně umisťuje žižkovský vysílač v Praze, po jehož bílé, raketoplánu podobné konstrukci lezou obří miminka Davida Černého. Svoje místo mezi nejošklivějšími stavbami prý nemá ani tak pro svůj vzhled jako pro to, že podle některých hyzdí panorama Prahy.

Slovenské „želízko v ohni“ najdete v Bratislavě a jde o budovu Slovenského rozhlasu. Tvarem připomíná obrácenou pyramidu a vyhrála dokonce titul stavba století v kategorii společenských staveb na Slovensku.

Domeček pro Barbie na pranýři

Cenu za nejošklivější budovu světa by si ale mohl odnést také Malibu domeček snů panenky Barbie. Tenhle růžovo fialový kýč, který spatřil světlo světa už v roce 1961, totiž svými kudrlinkami a nevkusem ve stoprocentní koncetraci poznamenal vkus a estetické cítění mnoha dospívajících dětí.

Související články

Výběr článků

Načítám