Hlavní obsah

Nejoriginálnější cesty po USA vedou skrz pískovcové skály i místa atomových výbuchů

Krásná a divoká země neuvěřitelných a téměř nekonečných možností. To jsou Spojené státy americké. Přečtěte si, jak můžete projet Ameriku křížem krážem a poznat její úchvatnou krajinu ze všech stran.

Foto: bigstock.com

Pohled do národního parku Arches

Článek

1. Cesta z Los Angeles do New Yorku: napříč USA kolem Niagarských vodopádů

Na mapě USA není o moc více vzdálenějších měst než Los Angeles a New York. Nejkratší trasa mezi nimi má téměř 4600 kilometrů, tedy o 600 kilometrů více než vzdálenost mezi Prahou a kazašskou Astanou. A co je na této unikátní trase k vidění? Hned začátek: Los Angeles, město, na jehož leží centrum filmového průmyslu USA – tedy Hollywood. Projít se po filmových studiích a zažít atmosféru natáčení kasovních trháků, to se každý den nenamane.

Do San Franciska s určitě nejfotografovanějším mostem světa Golden Gate Bridge se pak dostanete po neobvyklé dálnici Pacific Highway, která je vytesána do strmých útesů. Amerika je plná rozlehlých i menších národních parků a tato trasa vede přes několik z nich. Kdo by nechtěl vidět proslulý Delicate Arch v národním parku Arches

Foto: bigstock.com

Dálnice Pacific Highway vede po pobřeží a přechází i přes most Bixby Bridge.

Různě tvarovaných pískovcových oblouků, z nichž některé se už zřítily, je zde přes dva tisíce. Mnoho z nich zachytili fotogafové na snímcích s dlouhou expozicí, park je totiž oblíben i milovníky astronomie – na dokonale temné obloze jsou totiž výborně vidět hvězdy.

Velice zajímavý je i národní park Badlands v Jižní Dakotě. Ten kromě ostře řezaných skal a největší nedotčené původní prérie nabízí i populaci nejvzácnějšího severoamerického savce, tchoře černonohého, zvířátka, který nejraději loví psouny.

Foto: bigstock.com

Skály vystupující z trávy v národním parku Badlands vypadají zajímavě.

Ale nejen příroda zajímá cestovatele, a tak byste neměli minout Chicago, město s kdysi silnou populací Čechů, dnes plnou různých ras a náboženství. Žádný cestovatel, který jede v USA ze západu na východ, by se také neměl zapomenout zastavit u Niagarských vodopádů. Místo se tímto názvem je na mapě celkem třikrát: jednou jako město na americké straně, podruhé na kanadské straně hranice a potřetí jako název samotných vodopádů.

Foto: bigstock.com

Chicago, pohled na město z John Hancock Center.

Mimochodem, času na jejich návštěvu už moc není, za 50 tisíc let by měly zmizet v blízkém Erijském jezeře. Dlouhá cesta končí v New Yorku, obrovském městě plném mnoha různých kultur a památek, navštívit je tady možné nejvyšší budovu v USA One World Trade Center, která měří 541,3 metru. Fascinující mrakodrap je také nejvyšší budovou celé západní polokoule.

2. Osvobozující cesta na kole

V roce 2013 absolvoval Číňan Zilon Wang nádhernou cestu ze Západního Massachusetts do San Franciska na kole. Trvala mu 74 dní, ujel 5500 kilometrů a zničil sedm párů pneumatik, a to předtím na kole příliš nejezdil – jeho nejdelší výlet trval dvě hodiny. Zilon svůj bicykl nikdy neuzamykal, nikdy nenosil speciální cyklistické boty a sám říká, že nikdy nepotkal špatného člověka. Každý večer klepal na dveře neznámých lidí a žádal je o nocleh. A co radí svým následovníkům?

Foto: bigstock.com

I takový pohled se naskytl Zilonu Wangovi, když přijel do San Franciska.

Nečekejte, až budete plně připraveni. Nejlepší přípravou je samotná cesta. Soustřeďte se vždy na jeden konkrétní den, ne na celkovou dobu cesty. Zmenšování množství věcí, které si vezmete s sebou, je osvobozující. Dlouhá cesta je nebezpečná v tom, že máme tendenci si lhát. Když totiž lžeme ostatním, víme, že lžeme, když lžeme sobě, rozeznáme to hůře. Cesta vrací člověka k základním věcem a pojmům, jako jsou dobro či zlo. Takže nestojí za to si takovýmto procesem projít?

Přečtěte si také o dalších místech:

3. Cesta ohně a ledu

Kdo má rád teplo a oheň a zároveň i troch chladu, měl by si udělat výlet po amerických sopkách a pouštích. Z úctyhodného počtu 169 sopek, které jsou považovány za aktivní, se většina vyskytuje na Aljašce, ale mnoho se jich najde i jižněji. Horké pouště mají Spojené státy americké oproti tomu jen čtyři a ledovců plno, více než tisíc.

Dobrodružná cesta za vulkány, ledovci a pouštěmi začíná v opět v Los Angeles, protože právě poblíž (v amerických relacích) tohoto andělského města leží Mohavská poušť, která má téměř rozlohu České republiky. Právě tady se uskutečnily poněkud nebezpečné testy atomových bomb, které ale většinu území nijak nezasáhly. Poušť je tak i přes význam slova poušť plná života. Vyskytují se tady pumy nebo chřestýši.

Foto: bigstock.com

Zdánlivě klidná krajina Mohavské pouště klame tělem. Stačí chvilku počkat a možná se objeví i puma.

Další cesta vede do Grand Canyonu, tedy ne přímo do něj, ale na jeho okraje. Na dno této jeden a půl kilometru hluboké rány v zemském povrchu by se asi nikdo zřítit nechtěl, ale jen dívat se je exkluzivní zážitek

Mezi navštívenými národními parky, a že jich USA mají mnoho, nemůže chybět ten Yosemitský. Tady by měl každý vidět nejvyšší vodopád Severní Ameriky složený z několika menších, celkově má neuvěřitelných 739 metrů!

Foto: bigstock.com

Údolí Yosemitského národního parku je mnohými považováno za nejkrásnější na světě.

Těžko si jde představit lepší zakončení tohoto krásného výletu než návštěvou národního parku Mt. Olympus. V tomto případě nejde o muzeum výrobce fototechniky, ale o místo, kde najdete nejen deštný prales, ale i i šedesát ledovců a také horu Mt Olympus.

Ať už si tedy člověk vybere v USA jakoukoliv trasu, určitě si přijde na své, stačí se jen dívat a vychutnávat!

Inzertní sdělení: Ukážeme vám ty nejkrásnější místa v USA.

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Spojených států amerických:

Vydejte se na nejrozmanitější poznávací cestu svého života. Spatříte ty největší přírodní a kulturní divy západu i východu USA.

Těšit se můžete např. na nejvyšší vodopády kontinentu v NP Yosemite a skalní busty prezidentů Spojených států na Mt. Rushmore. A co teprve až okusíte atmosféru měst jako je sluncem zalité San Francisco a životem pulsující New York.

Západní strana USA nabízí čarokrásná a udivující místa, která dokáží vyrazit dech.Jen si to představte, jaké to je např. stát na okraji jedné z největších vodních přehrad světa Hooverovy přehrady nebo vyhlížet do okolí z jižního vrcholu slavného Grand Canyonu.

V moderních amerických metropolích se můžete těšit na bulváry “města andělů” Los Angeles či na neony poseté Las Vegas.

Čtěte dále:

Zjistěte také, které destinace jsou nyní pro Čechy levnější, a jak to vypadá v plážových rájích Guadeloupe a Dominika nebo v kvetoucí poušti Sossusvlei. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Ondřej Šmíd & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste USA?
ano, několikrát
17,4 %
jednou
10 %
ne, ale chystám se tam
11,5 %
ne, ani se tam nechystám
61,1 %
Celkem hlasovalo 1448 čtenářů.

Stůjte! Máte povolení?

Aby vám výlet do USA nezkazily úřady, je třeba dávat pozor na to, zda cestovní kancelář, s níž jedete, disponuje povolením ke komerčnímu vstupu do národních parků na trase cesty. Povolení musí předložit každá cestovní kancelář, která své klienty veze do národních parků v jakémkoli typu vozidla s průvodcem. Pravidelné kontroly a také vysoké pokuty jsou uplatňovány zejména v Národním parku Grand Canyon, Death Valley, Yosemite a Joshua Tree - tedy nejfrekventovanějších rezervacích.

Národní parky v USA spravuje National Park Service, který patří pod ministerstvo vnitra. Prvním vyhlášeným parkem na území USA byl proslulý Yellowstone.

Nejmenším parkem je Hot Springs v Arkansasu a největším Wrangell–St. Elias na Aljašce.

Nejnavštěvovanějším parkem je Great Smoky Mountains, kam přijíždí více než deset milionů lidí ročně, naopak odlehlý park Gates of the Arctic na Aljašce navštíví ročně jen pár tisíc turistů.

Národních parků je v USA celkem 58.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám