Hlavní obsah

Nejnebezpečnější městská zákoutí světa: Pozor na návštěvu Toronta nebo Los Angeles

Risk, napětí, adrenalin. Tradiční turistická lákadla už dnes sama o sobě nestačí. Je třeba z nich udělat akční záležitost. Proto v Torontu mohou lidé chodit po hraně jedné z nejvyšších budov světa, 553 metrů vysoké CN Tower. Sice jen ve dvou třetinách její výšky, i tak z toho mrazí v zádech. Stejně jako při pohledu na obrovské mosty sebevrahů.

Foto: ESO travel

Přestože stojí 175 kanadských dolarů (tedy asi 3500 korun), o hodinu a půl trvající prohlídku věže CN Tower s dvacetiminutovou procházkou po hraně je obrovský zájem.

Článek

Minulý týden jsme si ukázali nejnebezpečnější přírodní památky světa, dnes se podíváme na ty, které najdeme ve městech. Některé za svou proslulost vděčí právě i tomu, jaký respekt v lidech budí. Pojďte si o nich přečíst.

Střecha Toronta má chodník na hraně

Toronto mělo vždycky ambice být pro svět něco víc než jen líheň špičkových hokejistů. Od roku 1975 má věž Canadian National, zkráceně CN Tower. V letech 1975 až 2007 se honosila primátem nejvyšší budovy světa s volně přístupnou plošinou.

Právě z té je dnes jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí města. Lidé se 356 metrů nad městem mohou procházet ve větru po samé hraně promenády. Jsou jištěni lanem, i tak to ale vypadá velmi nebezpečně.

Foto: Sergiu Dimitriu (Wikimedia Commons)

Po věži nad jezerem Ontario se smí chodit jen se školeným profesionálem.

Ve skutečnosti ale, ač odpůrcům výšek vstávají vlasy na hlavě a v mnoha lidech procházejících se po CN Tower je malá dušička, nejde o tak nebezpečnou zábavu. Všichni chodci jsou jištěni lanem a pod dohledem zkušených průvodců. Po slezení dolů většinou na 15 až 20 minut trvající chůzi na hraně pějí ódy. Například na turistickém webu TripAdvisor díky jejich pozitivním hodnocením získala budova certifikát pro ta nejzajímavější místa světa.

Nejnebezpečnější města světa
Švýcarská pojišťovna SwissRe sestavila podle pojistných událostí statistiku nejrizikovějších míst pro loňský rok. Do pořadí výrazně zasáhly přírodní katastrofy, a tak čelné příčky okupují Jokohama vypořádávající se s následky přílivové vlny tsunami nebo Filipíny sužované tajfuny.Pořadí nejnebezpečnějších měst světa: 1. Jokohama (Japonsko) 2. Manila (Filipíny) 3. Hongkong (Čína) 4. Dvojměstí Ósaka – Kóbe (Japonsko) 5. Jakarta (Indonésie)

Nebezpečí hledejte i zde:

Golden Gate Bridge – most, který přitahuje sebevrahy

Zatímco na torontské věži musíte za návštěvu platit, na mosty můžete většinou zadarmo. I když třeba na takovém Golden Gate Bridge v San Franciscu musíte zaplatit mýtné (od loňska však už ne fyzicky výběrčím, vše dnes už funguje díky automatům fotografujícím poznávací značky). Zaplatit obnos se ale vyplatí, protože se dostanete na jeden z nejvýraznějších symbolů Ameriky.

Foto: ESO travel

Není nejstarší ani největší, ale nejslavnější mezi americkými mosty určitě ano. Golden Gate Bridge v San Franciscu.

A čím je vlastně nebezpečný? Začalo to už při stavbě. Budovat 2700 metrů dlouhý most přes mořskou zátoku bylo ve třicátých letech dvacátého století velmi riskantní. Také proto byly použity velké záchytné sítě. Zachránily mnoho dělníků. Při jedné nehodě se však síť protrhla a deset z dvanácti padajících mužů přišlo o život.

To byl ale jen začátek v dlouhé řadě obětí oranžovočerveného mostu. Jeho délka, sláva a bouřlivé moře pod ním láká velký počet sebevrahů, možná největší na celé západní polokouli. Odhaduje se, že život tu ukončilo už hodně přes 1200 lidí. Dokumentarista Eric Steel v dokumentu o mostu zachytil kamerou 23 sebevražedných pokusů. San Francisco proto přijímá rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Golden Gate Bridge
Most se stavěl v letech 1933 až 1937. Jeho podobě se veřejnost zpočátku vysmívala, dnes už ovšem most patří mezi největší architektonické skvosty Ameriky i celého světa. Původní návrh vypracoval architekt Joseph Baermann Strauss, barvu má na svědomí Irving Morrow. Golden Gate Bridge zprostředkovává klíčové spojení většiny města s pevninskou částí Kalifornie.

Největší noční můra Kanady

Také kanadský Montreal má svůj most sebevrahů. V devadesátých letech minulého století tuto přezdívku získal Jacques Cartier Bridge. V dobách největšího provozu na něm ukončilo život deset lidí za rok. Určitě to neučinili kvůli špatné vyhlídce, most totiž nabízí 35 miliónům aut, které po něm ročně projedou, okouzlující scenérie.

Dnes již ale Jacques Cartier Bridge, 334 metrů dlouhý a 104 metrů vysoký most, tolik zoufalců neláká. Roku 2004 na něm byly nainstalovány bezpečnostní bariéry. Stavba tak přitahuje ve velkém už jen turisty.

O Kanadě čtěte také zde:

Foto: Wikimedia Commons

Bariéry na nejslavnějším mostě Montrealu nyní brání sebevražedným skokům.

Los Angeles se třese

Ani na tomhle místě se nehneme ze Severní Ameriky. Do top 10 nejrizikovějších měst světa se totiž pravidelně dostává Los Angeles. Ve druhém největším městě Spojených států bychom mohli čekat vražednou dopravní džungli, to bychom se ale mýlili. Do četných dopravních zácp se sice není problém dostat, ale žádné velké nebezpečí v nich nehrozí.

Větší potíže se skrývají pod povrchem. Los Angeles se nachází nedaleko hranice americké litosférické desky. To má za následek velmi častá zemětřesení. První zaznamenané popsali vědci v Kalifornii roku 1769. Dnes jich je několik ročně, poslední velké se odehrálo 17. března ráno ve čtvrti Westwood a mělo sílu 4,4 Richterovy stupnice.

V Los Angeles se třese země i na horské dráze známé z úvodní znělky seriálu Krok za krokem: Nejlepší horské dráhy: Mají zrychlení jako formule a výšku třicetipatrové budovy

Foto: Basil D Soufi (Wikimedia Commons)

Los Angeles, největší město západního břehu Spojených států amerických.

Ačkoliv se majitelé, správci a radní předhánějí v tom, aby zmíněná místa zabezpečili, jejich temná minulost má v sobě něco pozitivního. Nese příběh, díky němuž se každý rok k těmto místům vrací milióny lidí. A co vy, už jste na některém z nich byli?

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Kaňony, národní parky, Hollywood, San Francisco. Divoký západ a jeho drsná příroda a moderní města během jednoho zájezdu. Tam musíte být!

ESO travel má komerční povolení pro vstup do všech národních parků USA, kde je nově vyžadováno, Yellowstone proslavený kresleným medvědem nevyjímaje.

Putování východní Kanadou zahrnující návštěvu měst na řece Svatého Vavřince. Týden ve městech jako Toronto, Montreal, Ottawa nebo Québec.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejzajímavějších místech na dovolenou, dále o utajených vodopádech mrtvého muže nebo o bájném Eldorádu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy většinou jezdíte na hlavní dovolenou?
V sezóně
25,9 %
Mimo sezónu
22,9 %
Nejezdím nikam
51,2 %
Celkem hlasovalo 170 čtenářů.

Sebevražedná místa

Mnohem větší počet sebevražd než na jižní polokouli evidují statistici na té severní. A přitom se mohou státy na ní ležící pochlubit daleko vyšší životní úrovní. S pokročilejší civilizací ovšem jde ruku v ruce větší stres.

A někdy deprese zvětší třeba přírodní podmínky. Proto v roce 2012 vévodilo žebříčku zemí s nejvyšším podílem sebevražd na 1000 obyvatel tmavé a nehostinné Grónsko. Statistiku sebevražd tam táhnou především muži. V přepočtu na tisícovku lidí se tam ze světa vlastní rukou sprovodí asi 117 osob. Tomuto číslo se žádná jiná země ani zdaleka neblíží. Na samém chvostu statistiky stojí drsný a podobně nehostinný Nepál.

Česká republika patří v této tabulce k lehkému nadprůměru (13 sebevrahů na 1000 lidí).

Nejvíce, vedle míst zmíněných článků, láká sebevrahy les Aokigahara přezdívaný jednoduše „les sebevrahů“. V roce 1960 o něm jako o místě vhodném pro sebevraždu napsal spisovatel Seicho Matsumoto. Od té doby tento hluboký les vyhledávají lidé, kteří chtějí ukončit svůj život. Více v článku Aokigahara, japonský les sebevrahů: Perfektní místo pro smrt je turistickou atrakcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám