Hlavní obsah

Nejlepší horské dráhy: Zrychlení jako formule a výšku třicetipatrové budovy

„Ruce dolů, hlavy dozadu a držte se!“ Pokyn, který přijde z reproduktoru a po kterém následuje nekonečných pět vteřin čekání. A pak? Pak vás vystřelovací mechanismus pošle po kolejích do desítek metrů nad zemí, navíc v rychlosti, která předčí i pendolino. Nejlepší horské dráhy světa nejsou pro nikoho, komu se dělá zle i na obyčejném kolotoči.

Foto: Paulm27

Park Six Flags je rájem milovníků adrenalinu – věž na pozadí je horská dráha Kingda Ka.

Článek

Horské dráhy jsou vlastně malé, ale extrémní železnice. Vagonky jsou obvykle pomocí řetězové mechaniky vytažené na vrchol prvního oblouku, a pak už je to „jen“ o přelévání kinetické a potenciální energie. Takže postavit opravdu kvalitní horskou dráhu, na které bude jízda zážitek, není jednoduché.

Ty nejlepší horské dráhy se ale těší celosvětové popularitě – existují speciální databáze, fanouškovské stránky a na internetu jsou stovky videí a tisíce fotek z jízd – i přesto, že jsou fotoaparáty a kamery na drtivé většině atrakcí z bezpečnostních důvodů zakázané.

A jaké jsou tedy ty NEJ horské dráhy?

1. NEJvyšší horská dráha – Kingda Ka, USA

Výška 139 metrů, délka 950 metrů a zrychlení z nuly na 206 kilometrů v hodině za 3,5 sekundy. Seznamte se s nejvyšší horskou dráhou na světě, s Kingda Ka ve městě Jackson ve státě New Jersey. Po odpočítání vás tady doslova katapultují, vozíčky vyjedou na 139 metrů vysokou věž a pak padají v téměř kolmém úhlu dolů a stihnou se přitom ještě otočit o 270 stupňů.

Foto: Coasterman1234, en.wikipedia

Takto vypadá nejvyšší horská dráha světa, prosvištíte ji za 28 sekund.

Tenhle adrenalinový zážitek je k mání od roku 2005, kdy byla dráha otevřena, a v prvních letech o něj byl takový zájem, že fanoušci stáli ve frontách i několik hodin – přitom samotná jízda trvá jen 28 vteřin… Nakonec byly v roce 2007 na startu přidány výhybky, takže se kapacita atrakce zvýšila.

Adrenalin v dalších článcích:

Občas tady dojde i k jevu s názvem „rollback“ – vláček není katapultovaný dostatečnou rychlostí a nepřekoná vrchol oblouku – a protože nemá vlastní pohon, začne pozpátku padat zpátky dolů. Jeho „pád“ je sice zbrzděný, nicméně všichni musí ještě jednou absolvovat celý start včetně zrychlení.

2. NEJvětší propadák – Ring Racer, Německo

Horská dráha Ring Racer vyrostla v těsné blízkosti okruhu F1 v Nürburgringu a měla být jednou z jeho hlavních atrakcí. Na 217 kilometrů v hodině měly vagonky zrychlit za 2,5 sekundy – dráha tak měla simulovat pocity, které zažívají jezdci Formule 1 během závodu.

Foto: cedarpoint.com

Superkrátká, ale nezapomenutelná jízda – takové jsou nejslavnější horské dráhy.

V roce 2009 byl zahájený testovací provoz, nicméně záhy došlo k několika nehodám. Při té poslední pak praskla část pneumatického systému a zranilo se sedm lidí. Dráhu na čtyři roky uzavřeli. Slavnostní znovuotevření potom její tvůrci naplánovali na červenec 2013 – k němu sice došlo, ale kvůli bezpečnosti je rychlost výrazně snížena, a dráha tak přišla o titul nejrychlejší horské dráhy planety.

3. NEJrychlejší horská dráha – Formula Rossa, Spojené arabské emiráty

Statut nejrychlejší horské dráhy tak aktuálně drží dráha Formula Rossa v tematickém Ferrari parku v Abú Dhabí. Na rychlost 240 kilometrů v hodině se tu vozíčky, které jsou designované v duchu vozů Ferrari, dostanou za necelých pět vteřin – a to díky vystřelovacímu zařízení, které je podobné zařízením na letadlových lodích. Samotná dráha je pak dlouhá přes dva tisíce metrů a v nejvyšším bodě má 52 metrů.

Foto: ferrariworldabudhabi.com

Takto se oficiálně prezentuje nejrychlejší horská dráha na světě – Formula Rossa.

Tvůrci se při jejím projektování prý nechali inspirovat slavným italským okruhem v Monze a člověk by při jízdě měl zažívat podobné pocity, jaké mají jezdci v těch nejslavnějších šikanách. Kvůli vysoké rychlosti všichni návštěvníci fasují speciální ochranné brýle – on by totiž náraz mouchy v takové rychlosti mohl mít pro lidský zrak fatální následky.

4. NEJdelší horská dráha – Steel Dragon 2000, Japonsko

Dráha Steel Dragon 2000 stojí v Japonsku a kromě statutu vůbec nejdelší horské dráhy světa – na délku má 2479 metrů – se může pochlubit i titulem nejvyšší horské dráhy, která používá pro vytažení vozíků řetězový výtah. V nejvyšším bodě jsou vozíčky ve výšce 97 metrů.

Samotná jízda na této horské dráze pak trvá nadprůměrně dlouho (minimálně v porovnání s ostatními dráhami) – a to zhruba 210 sekund. Steel Dragon byl otevřený v roce 2000, tedy v roce draka, což se promítlo i do jeho názvu, nefunguje ale bez přerušení.

Foto: Ivan Lucas

Takto vypadá Steel Dragon 2000 – nejdelší dráha planety.

V letech 2003 až 2006 byl tento ocelový kolos (který je ještě speciálně vyztužený kvůli zemětřesení) zavřený kvůli incidentu, který tu proběhl. Jednomu z vozíků uletělo kolo, které zasáhlo muže pod atrakcí, druhý muž sedící přímo ve vozíku měl těžce zraněná záda. Dnes už ale dráha opět funguje – s lepšími zabezpečovacími prvky.

5. NEJčastěji překonaný rekordman - Top Thrill Dragster, USA

Za padlého rekordmana můžeme označit dráhu Top Thrill Dragster v zábavním parku Cedar Point v Ohiu. Tato vystřelovací horská dráha má výšku 128 metrů, délku 853 metrů a maximální rychlost 193 kilometrů v hodině – v roce 2003, kdy ji otevřeli, byla jasnou světovou jedničkou. Dnes je ve většině kategorií „až“ druhá.

Jízda na ní trvá jen 17 sekund a dráha je v provozu jen ve dny, kdy je pěkně, nefouká a neprší – kvůli bezpečnosti a pohodlí návštěvníků. Ony dopady kapek v téměř dvousetkilometrové rychlosti pořádně bolí.

Foto: cedarpoint.com

Dříve rekordman, dnes dvojka, ale stále oblíbená – Top Thrill Dragster.

I tady může dojít k jevu „rollback“ a dokonce se tu už třikrát stalo, že vozíčky vyjely na vrchol a tam uvízly. Postrčit je musel až mechanik, který na vrchol vyjel výtahem.

A i tady se ozve „Ruce dolů, hlavy dozadu a držte se!“ – a pak je na programu už jen superkrátká jízda, na kterou ale mnozí vzpomínají do konce života.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Navštivte východní pobřeží Spojených států a užijte si atmosféru slavných měst i zdejší krásnou přírodu! Podíváte se do New Yorku, do Washingtonu i k Niagárským vodopádům a do Philadelphie.

Vydejte se za teplem a sluncem do Emirátů! Dubaj je město divů a světových rekordů, místo, kde můžete celý den strávit nákupy, ale i na pláži, nebo u hotelového bazénu. Opravdu pohádková dovolená!

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která si bedlivě střeží své tradice, zemi, která je vzorem pro celý svět. Užijte si osm dní v jiném světě, v jiné kultuře, v Japonsku!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nej jižní Afriky, o unikátních nádražích nebo o slavných nudaplážích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Horské dráhy - další zajímavosti

Ty nejstarší…

Vůbec první horská dráha byla údajně postavena v roce 1885, ta už ale nestojí. Tou nejstarší a zároveň nepřetržitě fungující horskou drahou je dnes Scenic Railway, která stojí v Luna Parku v australském Melbourne. Dráha byla otevřená už v roce 1911 a funguje dodnes.

Slavná seriálová horská dráha

Pokud jste sledovali seriál Krok za krokem, pak jste nemohli nezaznamenat obrovskou horskou dráhu hned v úvodních titulcích. Jde o horskou dráhu Colossus, která stojí v zábavním parku Six Flags Magic Mountain nedaleko Los Angeles. Samotná dráha vznikla v roce 1978, má dřevěnou konstrukci a objevila se i v dalších seriálech a filmech – namátkou v Beverly Hills 90210, Melrose Place, nebo ve filmu Zombieland.

(Ne)bezpečné horské dráhy

Moderní horské dráhy mají téměř bezchybná zabezpečovací zařízení a nehod je tak opravdové minimum, tím spíš se o nich ale veřejnost dozví. Statistikové spočítali, že je mnohem vyšší pravděpodobnost, že vyhrajete v loterii, než že zemřete na horské dráze. Ta šance je totiž jen 1:1 500 000 000.

Autor: Lucie Štěrbová, Tomáš Cikán

Související články

Výběr článků

Načítám